Löydä lähin konttorisi

Missä sijaitsee lähin konttorisi? Kerro meille paikkakuntasi, niin etsimme sinulle lähimmän Säästöpankin konttorin. Voit myös valita suoraan haluamasi konttorin Valitse konttori -alasvetovalikosta.
Takaisin

Haluatko Säästöpankkien yhteisille sivuille?

Kun poistat pankin valinnan, pääset katsomaan koko Säästöpankkiryhmän yhteisiä sivuja.

Käteinen on vielä kuningas – sata syytä olla pätäkkää

Käteisellä on paljon hyviä puolia. Tämä muistui mieleen Säästöpankin käteiskyselyssä, joka selvitti muun muassa käteisen käyttötapoja. Kyselyyn vastasi 3 959 suomalaista.

Lasten säästöpossun suosikki

Yksi suosituimmista käteisen käyttötavoista oli antaa sitä lapsille ja lapsenlapsille tasku-, viikko- tai karkkirahaksi. Sitä annettiin käyttörahaksi esimerkiksi kouluun ja harrastuksiin tai kaupparahaksi pieniin ostoksiin. Lisäksi jostain pienistä kotiaskareista voitiin palkita käteisellä.

Cash is king: pikkuliikkeissä kuningasvaluutta

Vastaajat muistuttivat, että käteistä voi tarvita kaupoissa. On olemassa pieniä liikkeitä, kioskeja ja kahviloita, joihin maksukortti ei käy. Joskus myöskään pankkikortit eivät syystä tai toisesta toimi – maksupaikassa voi olla vaikka tietoliikenneongelma. Pienissä liikkeissä voi olla myös rajoituksia, joiden mukaan alle viiden euron ostokset maksetaan aina käteisellä. Pienet, muutaman euron (tai jopa 20 euroon asti) ostot hoidettiin toisinaan käteisellä, kuten kesällä torikahvit, mansikat, herneet tai jäätelökioskin tuotteet. Veikkauksen rahapelejä, muun muassa totoa, kenoa ja lottoa, pelattiin myös hanakasti käteisellä.

Pienyrittäjät tarvitsivat käteistä taas vaihtorahaksi asiakkaitaan varten.

Uskollinen kumppani satunnaisille maksuille – kova valtti monissa tilanteissa

Käteistä tarvittiin myös joukkoliikenteessä. Sillä maksettiin bussi- ja junalippuja, satunnaisiakin – joskus myös siksi, että kuukausikortti oli juuri umpeutunut tai päässyt katoamaan. Muita pieniä menoja, joita katettiin usein käteisellä olivat ravintolassa tippi, yleisövessoissa asiointi, parkki-, peli- ja juoma-automaatit tai ostoskärrypoletit. Suosittuja kohteita löytyi myös urheilu- ja uimahallien sekä museoiden ja sairaaloiden pukukaappien vaatekaappien lukoista.

Narikkamaksut hoidettiin teatterissa tai ravintolassa parilla kolikolla. Myös tapahtumissa, kuten esimerkiksi festivaaleilla, käteistä suosittiin. Lisäksi käteistä käsiteltiin – tosin harvemmin – huoltoasemilla, avantouintisaunalla, tatuointiliikkeessä tai veneen laituripaikkaa maksettaessa.

Matkaseuralainen vailla vertaa

 

Matkoilla voi huomata, että ulkomailla käytetään vielä paljon käteistä. Sen voi satunnainen matkaaja huomata esimerkiksi taksimatkallaan Keski-Euroopassa.  Vastaajat muistuttivat, että usein ulkomailla on turhaa edes yrittää maksaa monessa paikassa ja varsinkin pieniä ostoksia kortilla.

Muutamat vastaajat ottivat käteisen avukseen pitkälti vain ulkomailla, varsinkin silloin kun korttimaksaminen ei tuntunut luotettavalta tai sitä mahdollisuutta ei ollut saatavilla.

Säästämisen uskollinen apuri

 

Pari vastaajaa painotti, että käteisellä maksaminen hillitsi heidän kulutustaan ja kertoi myös "pakkosäästävänsä" kolikoita säästöpossuun.

Muutama vastaaja myös muistutti, että rahavarojen hallitseminen erityisesti yöelämässä onnistui heiltä parhaiten käteisellä. Tapahtumissa voi myös saada eteensä virvokkeen nopeammin tai sisäänpääsy tanssipaikoille voi olla sutjakampi, kun pitkässä jonossa kaivaakin käteistä esille – se kun voi olla nopein tapa maksaa.

Hyvä kansalainen & esimerkillinen työtoveri

Työpaikoilla ruokailu sekä erilaisiin keräyksiin tai kollegiaaliseen kimppalottoon osallistuminen saatetaan hoitaa käteisellä. Kadulla käteistä taas kiikutettiin erityisesti katusoittajille, erilaisiin keräyksiin – kuten sotaveteraaneille tai pelastusarmeijalle – tai kerjäläisille. Jumalanpalveluksessa kolehtiin osallistuminen on myös yksinkertaisinta käteisellä.

Jakamistalouden mahdollistaja

Yksityishenkilöiden välisissä kaupoissa käteinen on usein oiva tapa maksaa. Huutokaupoissa, kirpputoreilla, koulun tai urheiluseuran puffetissa – se voi olla suorastaan verraton maksamisen väline. Samoin netissä ostetun käytetyn tavaran maksaminen onnistuu noutohetkellä näppärästi käteisellä. Pieni velka kavereille, kimppakyydit ja -lahjat tai pieni vippi toiselle perheenjäsenelle on myös näppärää hoitaa käteisellä.

Periaatteellinen vaihtoehto

Muutamat vastaajat maksoivat käteisellä kaiken minkä pystyivät, monet maksoivat vain tietyt asiat ja tietyissä tilanteissa. Käteisen käytön vähennyttyä sitä käytetään myös periaatteesta – jotta sitä voisi käyttää jatkossakin.

Sanottua:

"Lompakossani pitää olla aina jonkin verran käteistä, vaikka pääasiallinen maksuvälineeni onkin kortti."

"Tuntuu vanhanaikaisen hyvältä pitää muutamia seteleitä lompakossa – niin kauan kuin Suomen Pankki niitä painaa."

"Minua ärsyttää suuresti, kun edelläni esimerkiksi kahvilassa maksetaan muutaman euron ostoksia kortilla."

"Jos lähden juhlimaan, niin nostan aina rahaa".

"Käteinen raha on viimeinen vapaan maailman merkki."

Mietitkö pankinvaihtoa?

Tule Säästöpankin tyytyväisten asiakkaiden joukkoon!