Löydä lähin konttorisi

Missä sijaitsee lähin konttorisi? Kerro meille paikkakuntasi, niin etsimme sinulle lähimmän Säästöpankin konttorin. Voit myös valita suoraan haluamasi konttorin Valitse konttori -alasvetovalikosta.
Takaisin

Haluatko Säästöpankkien yhteisille sivuille?

Kun poistat pankin valinnan, pääset katsomaan koko Säästöpankkiryhmän yhteisiä sivuja.

Hevosunelmia ja unelmahevosia – Näin toteutui elämänmittainen unelma hevosesta

Loppukesän ilta on lämmin ja kaunis. Sipoolaisella tilalla peltojen keskellä laiduntaa tyytyväisiä hevosia. Yhdellä laitumella on kaksi kaverusta: vaalea ja tumma hevonen syövät rinta rinnan ruohoa. Siinä ovat Annen ja Vilman toteutuneet haaveet.

Pienen tytön unelmasta aikuisen naisen elämäntavaksi

Anne Vaskonen rakasti hevosia jo pienenä tyttönä. Aika kului hevostalleilla toisten hevosia hoitaessa ja ratsastaessa. Oma hevonen oli ikuinen haave.

"Isä sanoi, että akvaariokaloja voit saada, mutta et hevosta", Anne nauraa kymmeniä vuosia myöhemmin. "Minulla oli hirveä oman hevosen tuska. Jossain kohtaa toivottomalta tuntunut haave sitten hiipui."

Anne meni naimisiin, sai kolme lasta ja keskittyi perhe-elämään. Kun perheen kuopus, Vilma Vaskonen, syntyi, Anne ajatteli, että ei ikinä veisi tyttöä hevostalleille, ettei vain tytössä syntyisi samanlaista vimmaa hevosenomistajaksi.

"Vilma kuitenkin jo 4-vuotiaana toivoi itse kovasti, että saisi käydä katsomassa hevosia. Siitä hän sitten aloitti shetlanninponeilla ratsastamisen alkeistunneilla. Ja yhtäkkiä 8-vuotiaana tilanne olikin sellainen, että vuokrasimme Vilmalle naapurikaupungista ponia ja itselleni hevosta ja lisäksi tyttö kävi vielä kolmesti viikossa ratsastustunneilla. Siinä kohtaa mieheni totesi, että tulisihan tuo oma hevonen varmasti jo halvemmaksi," Anne kertoo.

Onnia etsimässä

Vilma ja Anne kävivät katsomassa useita poneja. He ehtivät ostaa yhden, joka osoittautui suorastaan hengenvaaralliseksi, ja palautettiin viikon jälkeen. Juuri kun alkoi tuntua, että sopivaa ponia ei tulisi vastaan, löytyikin Onni – ja tämä kohtaaminen oli rakkautta ensi silmäyksellä.

"Persoonallinen ja kiltti hoitaa, Onni on opettanut meille kaiken hevosista ja ratsastuksesta," Vilma ja Anne kuvailevat 5 vuotta sitten ostamaansa Onnia. Yhteiselo ei kuitenkaan alkanut ihan mutkattomasti, sillä luonteikas Onni testasi nuorta ratsastajaa alussa melkoisesti.

"Eräänä talvi-iltana Vilma yritti saada Onnia laukkaamaan kentällä ja Onni vain pukitteli. Kun Vilma oli pudonnut 12 kertaa hankeen, lakkasin laskemasta – pyysin vain, että annetaan periksi. Vilma oli kuitenkin sitkeä ja sai kuin saikin Onnin laukkaamaan ilman pukkeja – erävoitto Vilmalle. Saimme onneksi apua ammattilaisilta ja Onni kävi hevoskouluttaja ja taitoratsastaja Marcin Machin luona koulutettavana."

Tämän jälkeen Vilma on kehittynyt yhdessä Onnin kanssa. Kilpaillut – ja voittanutkin – sekä oppinut paremmaksi hevosenomistajaksi. Onnin loukattua jalkansa, potentiaalinen nuori ratsastaja kävi reilun vuoden toisten hevosilla ratsastamassa ja kisaamassakin. Onnia kuntoutettiin reilu vuosi ja se toipui, mutta esteitä sillä ei enää voi hypätä. Alkoi äidin taivuttelu uuden hevosen hankintaan. Pari vuotta piti säästää rahaa ja kerätä rohkeutta, mutta puoli vuotta sitten löytyi Ypäjältä Lukass, erittäin potentiaalinen nuori hevonen.

"Kun ratsastin ensimmäisen kerran Lukaksella, ajattelin heti, että tämä on ihana. Ja sitä se on edelleen, Lukass on juuri sellainen kuin toivoinkin," Vilma kertoo.

Vilman tavoitteet ovat korkealla. Tarkoituksena on kehittyä yhdessä Lukaksen kanssa kansalliselle tai jopa kansainvälisille esteradoille. Vilman valmentajat ovat vakuuttuneita tytön lahjakkuudesta ja potentiaalista.

"Vaikka rakastan hypätä ja ratsastaa, hevoset merkitsevät minulle enemmän, ne ovat elämäntapa. Tykkään olla Onnin ja Lukaksen kanssa, hoitaa niitä ja viettää aikaa," Vilma kuvailee omaa suhdettaan Onniin ja Lukakseen.

Excelin pyöritystä ja kulutusvalintoja

"Olin aina ajatellut, että omaa hevosta ei voi ostaa, ennen kuin on asuntolaina maksettu pois. Kuitenkin laskin, että verrattuna kaikkiin tuntimaksuihin, joita meillä Vilman ja itseni ratsastusharrastuksesta jo silloin viisi vuotta sitten oli, oma hevonen tulisi sittenkin jopa edullisemmaksi."

Kahden hevosen ylläpitäminen ei ole ilmaista, ja Vaskosten perhe joutui tekemään monia myönnytyksiä, että hevoset saatiin hankittua ja niiden kulut maksettua.

"Peruimme lehtitilauksia, alensimme ruokakuluja, ja seuraan edelleen tuloja ja menoja excelissä tarkasti. Ennen hevosia matkustelimme paljon, sellainen pitää tietenkin unohtaa, kuten ylimääräinen shoppailukin," Anne listaa.

Vastineeksi Anne ja Vilma ovat kuitenkin saaneet jotain suurempaa. "Pitää uskaltaa tehdä niitä asioita, mitä haluaa. Ensimmäinen hevonen suorastaan hirvitti ostaa, ja mietin, miten pärjäämme sen kanssa. Nyt olen todella kiitollinen siitä, mitä meillä on. Työni puolesta olin aina keväisin erittäin kiireinen ja miltei burnoutin partaalla, mutta omien hevosten myötä sellaista ei enää ole ollut. Hevoset ovat parantaneet elämänlaatuamme ja tallilla saa niin hyvin rentouduttua, hevoset ovat loistavia terapeutteja. Ja se tunne, kun pojat laukkaavat laitumella luoksemme ja tervehtivät meitä lempeästi höristen," Anne pohtii.

Kysymykseen tulevaisuuden suunnitelmista ja seuraavista haaveista Anne nauraa.

"Oma hevonen meillä on niin kauan kuin terveys suinkin sallii. Ja on meillä seuraavakin haave tiedossa. Etsimme uutta kotia, joka olisi hevostila. Olisi ihanaa, jos hevoset olisivat omassa pihassa."

Haaveissa hevonen?

Hevosten hintahaarukka on varsin laaja. Voit saada sellaisen tuhannella eurolla, tai maksaa monia kymmeniä tuhansia. Kustannuksia tulee myös kuukausittain eläimen ylläpidosta. Muun muassa varusteet, tallivuokra, eläinlääkärikulut ja kengittäjä ovat hevosenomistajan säännöllisiä kuluja.

Jos suunnittelet omaa hevosta, yksi loistava tuote haaveen toteuttamiseen on pitkäaikaiseen säästämiseen tarkoitettu säästövakuutus. Säästää voit pikkuhiljaa – vaikkapa satasen kuukaudessa – tai kerryttää säästöjä isommalla kertasummalla, oman rahatilanteesi mukaan.

Säästövakuutus auttaa läpi elämän unelmien toteuttamisessa. Kun yksi unelma täyttyy, voit jatkaa säästämistä uusiin tavoitteisiin. Voit nostaa pääomiasi ja käyttää säästövakuutusta varakassana. Sijoituskohteiden tuottoa ei veroteta säästöaikana ja kun vakuutuksesi päättyy, maksat vain vakuutussäästön tuotosta pääomatuloveroa.

5 000 euron hevosen hankintahinnan voisit saada kasaan esimerkiksi säästämällä säästövakuutuksen kautta Säästöpankki Korkoplus -rahastoon noin 80 euroa kuukaudessa viiden vuoden ajan.

Säästösummaan ja -aikaan vaikuttavat henkilön ikä, sekä valittava rahasto. Laskelma on suuntaa-antava ja siinä on käytetty oletuksena, että säästäjä on 35-vuotias. Rahastojen historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta.