Löydä lähin konttorisi

Missä sijaitsee lähin konttorisi? Kerro meille paikkakuntasi, niin etsimme sinulle lähimmän Säästöpankin konttorin. Voit myös valita suoraan haluamasi konttorin Valitse konttori -alasvetovalikosta.
Takaisin

Haluatko Säästöpankkien yhteisille sivuille?

Kun poistat pankin valinnan, pääset katsomaan koko Säästöpankkiryhmän yhteisiä sivuja.

KORKO ON MONEN TEKIJÄN SUMMA

Kun nostat lainan, maksat takaisin lainasummaa ja sille kertyvää korkoa. Asuntolainan korko koostuu kahdesta osasta: rahamarkkinoihin pohjautuvasta korosta ja asiakaskohtaisesta osuudesta, jota kutsutaan marginaalikoroksi. Lainaan sisältyy myös muita kuluja.

Eri lainatarjouksia vertaillessa kannattaa huomioida lainan marginaalin lisäksi myös muut kulut, joita lainan ottamisesta syntyy. Erityisen tärkeää on selvittää lainan todellinen vuosikorko. Se ottaa huomioon varsinaisen koron lisäksi myös kaikki muut lainasta aiheutuvat kulut.

Miten lainan korko muodostuu?

Asuntolainalle on monia eri korkovaihtoehtoja. Sinä päätät, mihin korkoon nostamasi laina sidotaan.

Luoton korko muodostuu valitusta viitekorosta ja siihen lisättävästä asiakaskohtaisesta marginaalista. Viitekorkovaihtoehtoja ovat Euribor, Prime, sekä pankkien tarjoamat kiinteät korot. Näistä Euribor-korko on selvästi yleisin uusissa asuntolainoissa.

Asiakaskohtaiseen marginaaliin vaikuttavat muun muassa käytettävissäsi olevat vakuudet, aiempien lainojen hoitaminen ja muu asiakkuus. Marginaali määritellään aina erikseen pankin kanssa. Se pysyy samana koko laina-ajan, ellei toisin sovita.

Euribor - euroalueen rahamarkkinoiden viitekorko

Euribor-korko tarkistetaan jokaisena pankkipäivänä. Ensimmäisen korkojaksosi korko määräytyy nostopäivänä julkaistun Euribor-koron mukaan. Siitä eteenpäin esimerkiksi 3 kk:n Euriboriin sidottu laina päivitetään kolmen kuukauden välein sen päivän korkoon, 12 kk:n puolestaan vuoden välein.

Prime - pankin oma viitekorko

Prime-korot, esimerkiksi Säästöpankin Sp-prime, ovat pankkien omia viitekorkoja. Ne päivittyvät pankkien päätöksillä ja seuraavat yleistä korkokehitystä. Prime voi muuttua 0-26 kertaa vuodessa eli siihen sidotun lainan korko muuttuu satunnaisin väliajoin.

Muutokset perustuvat

  • markkinakorkojen kehitykseen

  • inflaatio-odotuksiin

  • talouden yleisiin kehitysnäkymiin.

Prime-korko seuraa markkinakorkoja, mutta korko kehittyy vakaammin ja rauhallisemmassa tahdissa. Lainan korko muuttuu Prime-koron muuttuessa. Koron muutoksesta ilmoitetaan vähintään 14 päivää aikaisemmin muun muassa sanomalehtien taloussivuilla.

Muut kustannukset ja todellinen vuosikorko

Kun haet lainaa ja vertailet lainatarjouksia, huomioi myös

  • luotosta perittävät maksut ja palkkiot, kuten järjestelypalkkio sekä toimitusmaksu.

  • luoton hoitamiseen liittyvät maksut, jotka vaihtelevat lainamäärän, lainaehtojen ja pankin mukaan.

Todellinen vuosikorko on lainatarjouksessa näkyvä luku, jossa kaikki lainan kustannukset on muunnettu vuotuiseksi koroksi. Sen avulla voit vertailla lainojen hintoja ja niiden hoitoon liittyviä kustannuksia.

Korkojen päivän arvot

Markkinainformaatio-sivultamme löydät nopeasti Euribor-korkojen päivän arvot.