Hitta ditt närmaste kontor

Var finns ditt närmaste kontor? Berätta din ort så söker vi Sparbankens kontor närmast dig. Du kan också välja önskat kontor direkt i rullgardinsmenyn Välj kontor.
Tillbaka

Vill du gå till Sparbankernas gemensamma sidor?

När du tar bort valet av bank kommer du till hela Sparbanksgruppens gemensamma sidor.

Låneräknare

Bolån, studielån, renoveringslån eller billån. Med vår låneräknare kan du planera hur du kan förverkliga din dröm.

Låna enligt behov

Med vår låneräknare kan du räkna ut månadsraten eller lånetiden för ditt lån. Du kan också uppskatta lånebeloppet utifrån en månadsrat och lånetid som passar dig.Observera ändå att fastän räknaren ger dig en god uppfattning om dina möjligheter så avviker det verkliga lånets uppgifter i allmänhet en aning från dem som räknaren ger.

Ta alltså kontakt när du är klar så gör vi tillsammans upp en lånelösning som passar dig bäst.

Välj din dröm – räknar ditt behov

1 Lånebelopp

Att köpa en bostad är ett viktigt beslut. Med Sparbankens hjälp finansierar du köpet förståndigt. Uppskatta först lånebeloppet. Du kan räkna det på två sätt: Du kan antingen uppskatta beloppet av det lån du behöver utifrån vad din nya bostad kostar och hur mycket egna besparingar du kan använda. Eller så kan du uppskatta lånebeloppet enligt hur mycket du kan använda för återbetalning av lånet per månad och hur lång lånetid du vill ha.

Till bostadsköpet hör också andra kostnader, såsom överlåtelseskatten som är 2 % när man köper en bostadsaktie och 4 % när man köper en fastighet.

Har du en gammal bostad som du säljer när du byter bostad? Ge din uppskattning av den vinst du får när du säljer den här. Ange också om du tänker använda andra egna besparingar för bostadsköpet.

1 Lånebelopp

Den som bygger ett eget hem har friheten att förverkliga sina drömmar. Den ofta unika och största investeringen i livet tryggas av en med omsorg planerad finansiering. Börja räkna på byggnadslånet genom att först uppskatta alla byggnadskostnader nedan. Kom också ihåg överlåtelseskatten som på tomter är 4 %. Som hjälp när du uppskattar byggnadskostnaderna kan du använda Sparbankens Kostnadskalkyl för egnahemshus.

Har du en gammal bostad som du tänker sälja när du bygger ett nytt hem? Ge din uppskattning av den vinst du får på försäljningen här. Berätta också om du tänker använda dina andra egna besparingar till byggprojektet.

Utifrån de här uppgifterna behöver du ett lån på .

1 Lånebelopp

Ett studielån hjälper om studiepenningen och det eventuella bostadstillägget inte räcker att leva på. Det ger dig möjlighet att koncentrera dig enbart på studierna. Återbetalningen av lånet börjar när du slutfört dina studier.

Börja räkna på studielånet med att uppskatta hur mycket studielån du skulle ta under hela din studietid.

Mera information om studielånet hittar du på FPA:s sidor.

1 Lånebelopp

Till livet hör vardagliga överraskningar: bilen eller tvättmaskinen går sönder eller du behöver en ny dator. Ibland är lite fest eller lyx precis vad du behöver. I Sparbanken får du snabb och flexibel engångsfinansiering till exempel för en ny bil. Och för överraskande penningbehov kan du skaffa Sparbankens Flexkredit som du hela tiden har tillgång till.

När du ansöker om lån i Sparbanken beaktar vi alltid din livssituation. Du får ett lån som passar just dig och där kostnaderna inte belastar din betalningsförmåga för mycket. På det här sättet blir det pengar över också för annat.

2 Amorteringssätt

Välj sedan ett lämpligt amorteringssätt för ditt lån. Det finns tre alternativ: jämn amortering, jämna rater eller annuitetslån. Bekanta dig med de olika alternativen genom att klicka.

Jämna rater

Jämna rater är ett bra alternativ om du vill att lånets månadsrater hålls lika stora under hela lånetiden och du inte behöver veta den exakta lånetiden i förväg. Om referensräntan stiger förlängs lånetiden och om referensräntan sjunker blir lånetiden kortare.

Jämn amortering

Med jämn amortering är amorteringarna alltid lika stora men månadsratens storlek varierar med räntan. Månadsraterna stiger om referensräntan stiger och om räntenivån sjunker minskar månadsraterna. Jämn amortering är ett bra alternativ om du vill amortera ditt lån snabbt och du kan betala större månadsrater i början.

Annuitet

I ett annuitetslån är alla månadsrater lika stora när lånet beviljas och lånetiden är genast känd. När räntan ändras, ändras också månadsraten men lånetiden ändras inte. Annuitet är ett bra alternativ om du vill veta lånetiden i förväg och din betalningsförmåga tål en eventuell räntehöjning.

3 Lånets månadsrater

Storleken på lånets månadsrat beror på lånetidens längd och lånets ränta. Nedan kan du bestämma en lämplig månadsrat så räknar räknaren automatiskt lånetiden. Eller du kan först välja lånetiden varvid räknaren automatiskt räknar månadsraten.

ELLER
år

Uppskatta ränteprocenten på ditt lån. Du kan ändra räknarens antagna ränta så ser du hur ändringar i räntenivån påverkar lånet.

%

Lånets ränta bestäms slutligt i låneförhandlingarna. Räntorna är i allmänhet bundna till marknadsräntor som ändras under lånetiden. Marknadsräntor används i allmänhet som referensränta för lånen. Räntan på lånet består av den valda marknadsräntan d.v.s. referensräntan och den kundspecifika marginal som läggs på den.

Det är också viktigt att ta reda på den effektiva räntan när man överväger olika lånealternativ. Den effektiva räntan beaktar utöver räntan också de övriga avgifter som ingår i lånet; till exempel expeditionsavgift och avgifter som tas ut i anslutning till amorteringarna.

I Sparbanken går vi tillsammans noga igenom alla kostnader och villkor som hör till ditt lån.

4 Ansöka om lån

Det lönar sig att göra låneansökan i god tid.

I låneförhandlingen planerar vi sedan tillsammans ett lämpligt lån för dig. Vi avtalar om lånets belopp och villkor och dimensionerar ditt lån så att du inte får för svårt att klara av det. När du till exempel hittar dina drömmars hem kan du snabbt ge ett köpbud.

Gör en låneansökan färdigt på nätet eller kontakta vårt kontor som finns nära dig.

Gör en låneansökan på nätet   Ta kontakt

Behöver du ett lån snabbt?

Fyll i en låneansökan på nätet. Det gör det betydligt snabbare att behandla dina låneärenden.

Låneräknare

  • ELLER
  • %