Löydä lähin konttorisi

Missä sijaitsee lähin konttorisi? Kerro meille paikkakuntasi, niin etsimme sinulle lähimmän Säästöpankin konttorin. Voit myös valita suoraan haluamasi konttorin Valitse konttori -alasvetovalikosta.
Takaisin

Haluatko Säästöpankkien yhteisille sivuille?

Kun poistat pankin valinnan, pääset katsomaan koko Säästöpankkiryhmän yhteisiä sivuja.

Viisi syytä uskoa talouden valoisiin näkymiin

5 syytä uskoa talouden valoisiin näkymiin

21.12. on talvipäivänseisaus, mikä tarkoittaa, että pohjoisella pallonpuoliskolla on vuoden pimein päivä, ja tästä eteenpäin päivien valoisa aika on aina edellistä päivää pidempi. Päivän teeman mukaisesti Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Timo Vesala listasi viisi hyvää syytä uskoa yhä valoisampiin näkymiin taloudessa.

  1. Yritysten investointirohkeus on palannut: Investoinneista on viimeisen parin vuoden aikana tullut Suomen talouskasvun vahvin ajuri. Ensin vilkastui rakentaminen, ja nyt yritysten kone- ja laiteinvestoinneissa on suorastaan "buumi". Tuotantokapasiteettia siis kasvatetaan, mikä kertoo tulevaisuudenuskosta ja näkyy ennen pitkää myös uusien työpaikkojen syntymisenä.
  2. Maailmantalouden veto on säilynyt vahvana: Vienti on toinen Suomen suhdannenousun tukipilari. Ensimmäinen viennin kasvunykäys koettiin vuoden 2016 lopussa ja vuoden 2017 alussa. Sittemmin kehitys on ollut tasaisempaa, mutta maailmantalouden viimeaikainen kohentuminen lupaa Suomen vientiin jo uutta kasvunykäystä.
  3. Työttömyys laskee: Talouskasvuun nähden työllisyyden koheneminen on toistaiseksi ollut varsin vaatimatonta. Ilmiö on elpymisen alkuvaiheelle melko tyypillinen, sillä yritykset pyrkivät ensi vaiheessa hyödyntämään olemassa olevan kapasiteetin mahdollisimman tehokkaasti. Kasvun työllistävä vaikutus todennäköisesti voimistuu selvästi noususuhdanteen edetessä, ja yhä useampi työtön löytää työtä.
  4. Talouden tunnelma on korkealla: Talouden odotusilmapiiri on tällä hetkellä erittäin vahva – sekä meillä että maailmalla. Kun luottamus ja tulevaisuuden odotukset ovat korkealla, talouden aktiviteetti yleensä vahvistuu jo tässä hetkessä. Luottamus siis luo elintasoa.
  5. Julkisen talouden velkasuhde on kääntynyt laskuun: Julkinen talous edelleen velkaantuu, ja tasapainottavia toimia tarvitaan jatkossakin, mutta yksi keskeinen velkaantuneisuuden mittari, ns. velkasuhde eli julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen, on vihdoin kääntynyt laskuun. Tämä vahvistaa luottamusta siihen, että myös julkisen talouden ongelmat voidaan saada hallintaan.
Tahdotko vaurastua?