Opintolaina - apua opintojen rahoitukseen

Opintolaina tuo monelle opiskelijalle apua opintojen rahoitukseen. Opintolainaan ei tarvita erillisiä vakuuksia, koska sillä on valtion takaus. Korkojen maksu ja lainan lyhennys alkavat vasta opintojen jälkeen.

Opintolaina tuo turvaa ja mahdollistaa opintoihin keskittymisen opiskeluvuosien aikana.

Opintolainan hakeminen voi olla hyvä hetki miettiä pankkiasioita – ja totta kai ASP-asioita ja säästämisen aloittamista. Kun opintolaina on ajakohtainen, kannattaa siitä tulla keskustelemaan pankkiin. Ennen tapaamista kannattaa tutustua lainalaskuriin. Moni käyttää opintolainaa myös vaihto-opiskelun rahoittamiseen. Mikäli opiskelijalla on jo omistusasunto, opintolainaa voi käyttää vaikka myös asunnon remontointiin.

Monet opiskelijat ovat hintatietoisia ja kilpailuttavat opintolainansa. Silloin tällöin kysellään myös opintolainan siirtämistä pankista toiseen. Sehän on toki mahdollista, mutta ei kulutonta.

Palveluneuvoja Linda Maarvala-Maansalo kertoo, että aiemmin saatettiin opintolainaa vältellä viimeiseen asti. Monet suosivat työntekoa opintojen aikana ja opinnot sen vuoksi viivästyivät tai jäivät jopa kesken.

- Ajat ovat muuttuneet niin, ettei opintolainaa pidetä enää ihmeellisenä asiana.

Opintolainat aiempaa suositumpia

Pankinjohtaja Juha-Antti Puurusen mukaan opintolainan merkitys opiskelun rahoittamisessa on tullut aiempaa tärkeämmäksi.

- Nuoret käyvät kyselemässä opintolainasta enemmän kuin aikaisemmin. Meillä on kuluvan vuoden aikana lainamäärä noussut jo 11,6 prosenttia. Opintolainaa haetaan aina eniten, kun opiskelut ovat alkaneet, jonka takia piikit opintolainoissa osuvat syksylle.

Myös Susanna Puolakka myynnintuesta näkee, että pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla opintolainan hakeminen näyttäisi viime vuosina yleistyneen.

- Kysyntään on voinut osaltaan vaikuttaa myös aiempaa helpompi hakuprosessi. Opintolainahakemuksen voi täyttää helposti verkossa.

Yhteydenottoja opintolainoista tulee Säästöpankkeihin eniten sähköisistä kanavista ja varsinkin verkkopankista. Opintolainahakemuksen voi tehdä myös pankin konttorilla.

Miten opintolainaa haetaan?

Kun opiskelija haluaa opintolainaa, riippuu hakuprosessi opiskelijan koulutusasteesta. Jos opiskelee korkeakoulussa ja saa opintorahaa, saa päätöksen opintolainan valtiontakauksesta automaattisesti. Jos taas opiskelee toisella asteella, voi lainatakausta hakea Kelan verkkosivuilta samalla kertaa, kun hakee opintorahaa ja asumislisää. Kelan takauspäätöksen saatuaan opiskelija voi täyttää opintolainahakemuksen. Lainatakaus kannattaa hakea kerralla koko opiskeluajalle, ettei sitä tarvitse tehdä kuin kerran.

Usein ei tiedetä, että valtion takauspäätös ei vielä ole lainahakemus – automaattisesti rahat eivät siis siirry opiskelijan tilille.

- Moni jää tässä vaiheessa odottelemaan jo rahojaan. Kaikki eivät tiedä, että lainahakemus täytyy vielä tehdä erikseen pankkiin, sijoitusneuvoja Satu Kumpula sanoo.

Kerran opintolainaa hakeneet voivat myös luulla, että yksi opintolainahakemus kattaa kaikki tulevatkin vuodet. Lainaa pitää kuitenkin hakea pankista joka lukuvuodelle aina uudelleen täyttämällä jatkolainahakemus verkkopankissa.

Mikäli alle 18-vuotias tarvitsee opintolainaa, niin mukaan tarvitaan huoltajien lupa.

Opintolainan hakuprosessi on nopeimmillaan automaattinen ja sutjakka. Kun sinulla on Kelan takauspäätös ja lähetät lainahakemuksen pankkiin, niin saat päätöksen nopeasti.

Opiskelija voi nostaa opintolainaansa kahdella eri tavalla

1. Kelan takauspäätöksessä on määritelty päivä ja euromäärä, joiden perusteella pankki siirtää lainan automaattisesti asiakkaan tilille.

2. Asiakas ilmoittaa aina erikseen pankkiin verkkopankkiviestillä, milloin ja kuinka paljon hän haluaa nostaa lainaa tilille.

 

Lue lisää opintolainasta

Hae opintolainaa 

talouskoulu
Kategoriat
...