Tyttö jonka tahto kantaa 58,11 metriä 

Julia Valtanen tarttui keihään varteen ensimmäistä kertaa 13-vuotiaana keväällä 2014. 3 vuotta myöhemmin 16-vuotias Valtanen pitää hallussaan 17-vuotiaiden tyttöjen keihäsennätystä. Siitä on kiittäminen tukijoukkoja ja lujaa tahtoa. 

Valtasen ykköslaji oli pitkään pesäpallo. Joukkueessa jollakin tytöistä saattoi kuitenkin olla huono päivä, millä puolestaan oli mahdollisesti vaikutusta koko joukkueen lopputulokseen. 

Kun pesäpallokaverin isä kehotti kokeilemaan keihästä, se tuntui aika kivalta. Valtasta kiehtoi lajissa se, että siinä pystyy itse vaikuttamaan koko suoritukseen.

”Keihäänheitossa onnistuminen on omissa käsissä. Teet niin täysillä kuin pystyt ja se on siinä.” 

Voimaa kuin palomiehillä

Tahto ja treeni saavat aikaan huikeita suorituksia: Julia roikkuu tangolla, vetää leukaa, punnertaa vartalonsa tangon yläpuolelle ja työntää kädet suoriksi. Kyseessä on muscle up, tuttavallisesti ”masalap” eli palomiespunnerrus. 

”Onnistunut urheilusuoritus vaatii joskus yli seitsemänkin monipuolista treenikertaa viikossa sekä riittävän määrän ravintoa ja unta. Ilman niitä ei jaksa treenata eikä pysy terveenä.”

Treeni tuo myös itsevarmuutta, jolloin suorituksesta poistuu turha jännitys. ”Jos keihäänheitossa tahtoo onnistua, täytyy pystyä heittämään rentona”, Valtanen selventää. 

Vahvalla tahdolla on vahvat tukijoukot

Vaikka keihäässä tulos onkin omissa käsissä, myös taustajoukoilla on merkitystä. Valtasen koko perhe harrastaa urheilua, isä toimii managerina. Perheen lisäksi lukiossakin ymmärretään nuoren urheilijan tahtoa keskittyä kisoihin ja treenaamiseen.

”Opon kanssa juttelimme, että lukio olisi hyvä käydä neljässä vuodessa, kun poissaoloja kuitenkin tulee. Luokanvalvojakin ymmärtää, kun on itse ollut urheilija.” 

Myös moni Valtasen kavereista on urheilija, joten on luonnollista, että kaverit tapaavat toisiaan pääasiassa treenikentillä.  

Säästöpankki auttaa keihäänheittäjän uran rakentamisessa

Kun tytär osoittautui lahjakkaaksi keihäänheittäjäksi, isä Ilpo Valtanen alkoi miettiä yhteistyökumppanikuvioita. ”Tällä tasolla kisaaminen vaatii laadukkaita harjoitus- ja kilpavälineitä ja rahaa kisamatkoja varten. Yhteistyökumppanit ovat välttämättömiä, ei oma lompakko tätä kestäisi.”

Eurajoen Säästöpankki innostui heti yhteistyöstä nuoren, paikallisen urheilijalupauksen kanssa. ”Säästöpankin Rafael, urheilumies henkeen ja vereen, uskoi Juliaan ja oli valmis tekemään useampivuotisen yhteistyösopimuksen. Hän näki, kuinka sitoutunut Julia oli hommaan.”

Samalla Valtaselle luotiin urheilijatili. ”Yhteistyökumppaneiden taloudellinen tuki menee Suomen Urheiluliiton tilille, josta niitä saa nostaa todellisia kuluja ja kuitteja vastaan urheilijan omalle tilille”, isä Valtanen selventää. 

Raha on kuitenkin vain pieni osa tukemista. Säästöpankki myös kannustaa, rohkaisee ja ajattelee, että matkaa huipulle tehdään yhdessä. ”Säästöpankki esimerkiksi mahdollistaa meille lehdistötilaisuuksien pitämisen omissa kokoustiloissaan. Lisäksi saimme järjestää keihäskauden päätteeksi yhteistyökumppaneille tapaamisen Lukon Liiga-ottelun aitioon”, isä Valtanen iloitsee. 

Ota yhteyttä, toteutetaan tahtosi

Julia Valtanen


 
Kategoriat
...