Vaalit on pidetty. Eläköön demokratia.

Kokonaisuus ratkaisee. Eväät toimivalle hallitusohjelmalle ovat rakennetut jo ennen vaaleja.

Rahapuu

Eduskuntavaalit on pidetty. Kansa on puhunut ja lopputulosta on uskominen: Niin poliitikkojen kuin kansan itsensäkin.

Lopputulos ei sisällä suuria yllätyksiä. Suomen Keskusta sai vaalivoiton, mutta ehkei ihan sellaista paukkua, millaista gallupit parhaimmillaan lupasivat. Suurimpana syynä pidettiin Juha Sipilän varovaista esiintymistä vaaliväittelyissä, mikä kuulostaa hieman ristiriitaiselta, sillä juuri Sipilän persoona on eittämättä Keskustan vaalivoiton suurin yksittäinen selittäjä. Häntä tuskin voi syyttää Keskustan vaalipaukun pilaamisesta varovaisuudellaan.

Uskon, että vaaliväittelyiden aikana Sipilä mietti jo tulevaa. Mikäli hän olisi ennen vaaleja toteuttanut aggressiivisen vaalikampanjan, kaikki hänen sanomisensa olisivat nyt hänen ja tulevien hallituskumppanien ”taakkana”. Kaikki puolueet ovat varoneet lukitsemasta jyrkästi kantojaan, joten valmiudet nopealle ja toimivalle hallitusratkaisulle ovat nyt erittäin hyvät. Kokonaisuus ratkaisee ja eväät toimivalle hallitusohjelmalle ovatkin itse asiassa rakennettu jo ennen vaaleja.

Perussuomalaiset vakiinnutti paikkansa merkittävänä puolueena Suomessa. Ryhmä on onnistunut siinä, missä Keskusta ei. Perussuomalaiset on merkittävä kaupunkipuolue ja vahva myös etelän asutuskeskuksissa.

Demareille nämä vaalit synnyttivät uuden kannatusvuotoreiän. Jos aikaisemmin koettiin Urpilaisen kääntäneen selkänsä ay-liikkeelle ja perusdemari unohdettiin, nyt kenties koettiin Rinteen kääntäneen selkänsä edistyksellisille liberaaleille naisäänestäjille yrittäessään saada perussuomalaisille menetetyt kannattajat takaisin sillä seurauksella, että liberaalit naisäänestäjät siirtyivät vihreiden kannattajiksi. Vihreiden hyvä menestys ei ehkä kuitenkaan kanna hallitukseen saakka. Keskusta tuskin on unohtanut, että Vihreät kieltäytyivät menemästä nimenomaan Keskustan kanssa yhteiseen hallitukseen neljä vuotta sitten.

Kokoomus onnistui lopulta saamaan rivinsä hyvin kasaan ja pitämään suuren joukon Keskustaan kallellaan olevista äänestäjistä, jolloin Keskustan vaalipaukku hyytyi lopulta ”tavalliseksi ” vaalivoitoksi. Sipilä tietää tarvitsevansa ay-liikkeen tuen onnistuakseen Suomen nousuun saattamisessa. Siksi Sosiaalidemokraattien kynnys päästä hallitukseen on matalammalla ja luultavasti pääsyy sille, jos kokoomus ei lopulta ole tulevassa hallituksessa. Perussuomalaisille ja sosialidemokraateille olisi myös helpotus, jos kumpikaan ei ole oppositiossa keräämässä kannatusta.

Tulevalla hallituksella on edessään iso työsarka. Hallitus joutuu sekä tasapainottamaan valtion budjettia että löytämään keinoja talouden piristämiseksi. Tuottavuuden kasvattamiseen ja uusien työpaikkojen synnyttämiseen ei ole olemassa poppakonsteja. Pitkäjänteisyys on avainsana. Yritykset kaipaavat kestäviä verolinjauksia ja turvallista toimintaympäristöä.

Jussi Hakala

Julkaistu
...