Itse koottuja unelmia – Risto sijoittaa amerikanautoihin

Kun isoveli kunnosti kotipihalla amerikanrautoja, Risto Vattulainen seurasi tarkasti vieressä. Tauti tarttui, eikä ole vuosien varrella hellittänyt. Käsistään kätevälle autotkin voivat olla kohtuuhintainen harrastus – ja samalla oiva sijoituskohde.

Säästöpankin brändikuva
Espoolainen yrittäjä Risto Vattulainen on koonnut useita jenkkiautoja itse. Jenkkiautojen harrastajat kokoontuvat Helsingin kauppatorille kesällä joka perjantai.

Cougar tuli rakennussarjana

Rokki soi ja kromiputket tupruavat, kun näyttävä autoletka kiertää Helsingin Kauppatoria. Jenkkiautojen harrastajat kokoontuvat torille keväästä syksyyn aina kuun ensimmäinen perjantai. Paikalle ovat saapuneet myös avokattoinen Cougar vuodelta 1969 ja sen kuski, espoolainen yrittäjä Risto Vattulainen.

Menopeli on järjestyksessään viides ja itse koottu, kuten aiemmatkin. Ensimmäinen oli puoli-ilmainen Pontiac, jonka Risto otti työn alle jo ennen ajokorttia. Edelliset hän on sekä purkanut että koonnut itse, mutta uusin tuli tarjolle, kun ystävä kyllästyi tuloksettomaan kasaamiseen. "Ostin sellaisen rakennussarjan", Risto naurahtaa. "Se tuli Ikea-paketissa, tuli ruuvit ja peltiosat ja tossa on kone." Kokemus ja merkin tuntemus takasivat, että kokoon sekin saatiin.

Harvinainen auto on sijoitus

Yleensä ajokit vaihtavat omistajaa puskaradion tai netin kautta. Jotkut tuodaan Yhdysvalloista asti. Auton voi ostaa käynnistystä vaille valmiina, mutta monille niiden kunnostus eli ropaaminen on olennainen osa harrastusta. Askarointi palkitsee myös taloudellisesti. "Jos omalle työlle ei laske arvoa, niin kyllä se projektina tulee huomattavasti halvemmaksi", Risto summaa. Kun auto on huollettu perin pohjin, se näkyy myös hintalapussa. Vuosien rakentamisen ja useamman tuhannen euron varaosien jälkeen hän pyytäisi Cougarista 37 000 euroa.

Harvinaisimpien mallien hinnat liikkuvat yli sadassakin tuhannessa. Summat ovat suuria, mutta auton voi myös nähdä hankintana, joka pitää arvonsa. "Jos ostaa niin sanotusti kansanauton, jota on tehty satatuhatta kappaletta, niin se ei välttämättä ole hyvä investointi, vaan harrastuskohde. On millä ajella. Mutta harvinaisempi on aina sijoitus", Risto toteaa. Sellaisten kartoittamisessa auttavat netistä löytyvät mallien valmistusmäärät.

Harrastajia on Riston arvion mukaan tuhansia, ehkä yli kymmenenkin tuhatta. "Tämmössii petrolipäitä me ollaan", hän tiivistää. Suuri osa on pitkän linjan harrastajia, mutta mukaan on liittynyt nuorempaakin sukupolvea. Toiminta on aktiivista ympäri Suomen. GM-Cruisers-yhdistyksen jäsenenä myös Risto on mukana muun muassa hyväntekeväisyystoiminnassa. "Me käydään joka vuosi SOS-Lapsikylällä ajeluttamassa milloin missäkin, tekniikan museoissa ja ilmailumuseoissa." On helppo arvata, että kyytiläiset altistuvat samalle taudinkuvalle kuin Risto poikasena.

Säästäminen - paljon muutakin kuin kolikoidenkeräämistä

"Säästäminen kannattaa aina, se on fakta," toteaa Säästöpankin sijoituspäällikkö Pia Liinavuori. Säästöpankki auttaa tekemään säästämisestä mahdollisimman tuottavaa, ensimmäisestä kolikkopossusta alkaen. Näin tahtomansa saa nopeammin toteen. Esitimme Pialle muutaman kysymyksen, josta saat vinkkejä esimerkiksi aloittaessasi säästämään amerikanautoa, tai muuta tavoitettasi varten.

Sijoituspäällikkö Pia Liinavuori, miksi säästäminen kannattaa?

"Säästäminen tuo turvaa yllättäviin tilanteisiin ja antaa vaihtoehtoja tulevaisuuden suunnitteluun. Autoharrastaja voi esimerkiksi säästöjensä avulla ottaa muutaman kuukauden sapattivapaan ja tuunata autoaan vaikka aamusta iltaan. Myös yllättävissä tilanteissa, esimerkiksi uranvaihdossa, sairastumisessa tai perheenlisäyksessä, säästöjä omaavalla on enemmän vapauksia toimia. Myös eläkeaikoihin on syytä varautua hyvissä ajoin."

Millaisia säästövinkkejä antaisit amerikanraudasta haaveilevalle?

"Ostosummaa voisin itse lähteä keräämään esimerkiksi Säästövakuutuksella, sillä siihen kiteytyy oikeastaan kaikkien eri säästämisen vaihtoehtojen parhaat ominaisuudet. Auton kunnostaminen on pitkäjänteistä työtä. Säästövakuutuksesta voi nostaa säästettyä pääomaa matkan varrella. Nostaminen vähentää aina ensin kertynyttä pääomaa, ei tuottoja, ja pääoman nostaminen on verotonta.

Säästövakuutuksen sisälle voi hankkia erilaisia sijoituskohteita, vaikkapa osake- tai korkorahastoja. Niitä saa muuttaa matkan varrella ilman kuluja. Jos vaikka osakepuolen sijoituksista on tullut hyvät tuotot, ne voi siirtää turvaan korkopuolelle. Säästettävää summaa voi pienentää ja suurentaa, tai laittaa vaikka kerralla isomman määrän."

Pystyykö kuka tahansa säästämään ja sijoittamaan?

"Moni ajattelee, että säästämiseen ja sijoittamiseen tarvitaan hirveästi varoja. Tosiasiassa säästämisen voi aloittaa pienilläkin summilla. Sitten kun potti on kasvanut isommaksi, sitä voi ruveta sijoittamaan eri tavoilla. Jos voi laittaa esimerkiksi 20 euroa kuukaudessa säästötilille, niin sieltä sen voi sijoittaa rahastoon aina, kun koossa on 50 euroa. Jokainen, jolla on säännöllisiä tuloja pystyy yleensä tarpeen tullen säästämään edes vähän."

Millaisia vaihtoehtoja säästämiseen on?

"Säästämisen tapa valitaan aina tilanteen mukaan. Säästösummat tietysti vaikuttavat, ja se, säästääkö tiettyyn tavoitteeseen vai yleisesti tulevaisuuden turvaan. Rahastosäästäminen, vakuutussäästäminen ja osakkeet ovat aika yleisiä säästömuotoja. Säästää voi myös esimerkiksi osaketalletuksiin tai sijoitusobligaatioihin. Sitten kun säästöä on jo vähän kertynyt, voi alkaa pohtia säästöjen sijoittamisesta. Autamme mieluusti asiakkaita löytämään parhaat tavat säästää."

Miten Säästöpankissa lähdetään suunnittelemaan säästämistä?

"Säästöpankin Oman Talouden Tuokio on yhteinen suunnitteluhetki, jossa käydään läpi asiakkaan elämänkaarta nykyhetkestä pitkälle tulevaisuuteen. Juttelemme tavoitteista ja perhetilanteesta ja mietimme yhdessä, millainen suunnitelma auttaisi näihin asioihin. Olen nähnyt monenlaisten tilanteiden ratkeavan sillä, että on saatu säästettyä rahaa tai aloitettu säästämään."

Entä miten on, säästätkö itse?

"Minulla on eläkevakuutus, ja säästän rahastoon lapsille sekä itselleni. Niiden lisäksi pistämme työkaverin kanssa kumpikin 35 euroa joka kuukausi säästötilin kautta rahastoon. Säästöt tyhjennetään aina tietyin väliajoin esimerkiksi risteilyyn tai kylpyläviikonloppuun. Seuraavaksi lähdemme Nizzaan. Saimme kerättyä lennot ja majoituksen kahdessa vuodessa, ja yli jäi vielä matkarahaa. Perheen normaaliin talouteen tämä ei vaikuta, koska säästöt on kerätty pitkän ajan kuluessa."

Millaisia tavoitteita sinulla on? Tahdotko apua niiden saavuttamisessa? Jätä yhteydenottopyyntö, niin säästämisen asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä. 

 

Kategoriat
Säästäminen ja sijoittaminen

Ajankohtaista