ASP-laina

Tiesithän, että voit saada valtiolta tukea ensiasunnon ostoon? Jos olet 15–39-vuotias, voit ASP-säästämisen kautta saada aina edullista ASP-lainaa.

check

ASP-lainan korko on aina edullinen.

check

Saat ASP-lainasi koronmaksuun tukea, jos korko nousee yli 3,8 %:n.

check

ASP-sopimuksessa valtion takaama lainaosuus on isompi kuin tavallisessa asuntolainassa. 

Mikä on ASP-laina?

ASP-laina on osa ASP- eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmää. Sen avulla valtio tukee nuorten ensiasunnon hankintaa. Voit saada koroltaan edullisen ASP-lainan, kun olet säästänyt asunnon kauppahinnasta vähintään 10 % ja täytät muut ASP-ehdot. ASP-laina kattaa loppuosan asunnon hinnasta. ASP-laina myönnetään enintään 25 vuodeksi.

Se, kuinka suuren ASP-lainan voit enimmillään saada, riippuu ostettavan asunnon sijainnista. ASP-lainan asuntokohtainen maksimisuuruus on aina sama, olipa ASP-säästäjiä yksi tai kaksi.

  • Helsinki: 180 000 €
  • Espoo, Kauniainen ja Vantaa: 145 000 €
  • muu Suomi: 115 000 €

Jos kaavailemasi asunnon hinta on korkeampi kuin ASP-lainan maksimimäärä, voit hakea sen rinnalle ASP-lisälainaa, joka myönnetään tavallisen asuntolainan ehdoin. Voit saada osalle lainaa valtiontakauksen, mikä helpottaa puuttuvan vakuuden järjestelyä. Valtion takaus lisälainan määrästä on enintään 25 %, kuitenkin enintään 50 000 euroa.

ASP-lainalle edullinen korko ja valtion tuki

ASP-laina tuo monia hyötyjä tavalliseen asuntolainaan nähden:

  • ASP-lainalle saat aina edullisen koron.
  • Valtion takaaman lainan osuus voi olla 90 % asunnon hankintahinnasta. Ilman ASP-sopimusta takaus on enintään 85 %.
  • Valtiontakauksen 2,5 % takausmaksua ei koske ASP-lainaa.
  • Saat valtion korkotukea ensimmäisen 10 vuoden ajan. Jos asuntolainan korko nousee sinä aikana yli 3,8 %, valtio maksaa ylimenevästä korosta 70 %.

Valtiontakauksen ehdot ovat monilta osin edullisemmat ASP-säästäjälle. Vertaa eroja alla.

TAVALLINEN SÄÄSTÄJÄ ASP-SÄÄSTÄJÄ
Suurin lainamäärä asunnon ostohinnasta, johon voi saada valtiontakauksen 85 % 90 %
Valtiontakauksen enimmäismäärä lainasta (max 50 000 €) 20 % 25 %
Takauksen hinta 2,5 % 0 %

 

 

Kuulostaako monimutkaiselta? Ei hätää, me Säästöpankissa kerromme mielellämme lisää ja teemme juuri sinun tilannettasi vastaavat laskelman ASP-säästämisestä ja -lainasta.

ASP-lainan saat ASP-säästäjänä

Sinulle voidaan myöntää ASP-laina, kun avaat ASP-tilin ja täytät sille asetetun säästötavoitteen, ja olet ostamassa ensiasuntoa. Asuntosäästöpalkkiotilin voi avata jokainen ensiasunnon ostamista suunnitteleva 15–39-vuotias, joka ei ole omistanut asunnosta tai asuinrakennuksesta aiemmin 50 % tai enemmän. ASP-tilin avulla pääset helpommin tavoitteeseesi uuden kodin onnellisena omistajana.
 
ASP-säästäjäksi kannattaa ryhtyä, vaikka ensiasunnon hankkiminen ei olisikaan vielä ajankohtaista. Säästäminen on helpompaa pienissä erissä pitkän ajan kuluessa, mutta nopeimmillaan voit päästä tavoitteeseesi jo kahdessa vuodessa. Lisäksi saat säästöillesi tavallista tiliä paremman koron. ASP-säästäminen ei missään vaiheessa sido sinua asunnon ostoon, vaan voit halutessasi keskeyttää sopimuksen.

Tilaa ilmainen ensiasunnon ostajan digiopas 

Tahdotko vinkkejä ensimmäisen oman kodin ostoon? Tilaa ilmainen digiopas, josta saat vinkkejä mm. rahoitukseen, kodin valintaan ja muuhun asunnon ostamiseen liittyvään. 

Tahdotko lisätietoa ASP-lainasta? Varaa aika tapaamiseen. 

Säästäminen ASP-tilille on joustavaa ja tuottavaa

Voit tehdä muutoksia ASP-tiliin

Tutustu myös näihin

Opintolaina

Opintolainan turvin voit keskittyä opiskeluusi ja valmistua ajoissa. Opintolaina on valtion takaama laina, jonka takaisinmaksu alkaa vasta opintojen päätyttyä.

Remonttilaina

Kaipaako kylpyhuone täysremonttia tai haluatko tehdä keittiöremontin? Pienet ja suuret suunnitelmat saat ripeästi toteen remonttilainalla.

Kulutusluotto

Auton osto, kodin remontit, lomamatka… Säästöpankin joustava kulutusluotto auttaa sinua elämän pienissä ja vähän suuremmissakin hankinnoissa.

ASP-laina

ASP-laina tarjoaa ensiasunnon ostajalle monia etuja, esimerkiksi edullisen koron ja valtion tukea mahdollisessa koronnousussa.

Autolaina

Kun autokuume iskee, kysy meiltä juuri sinulle sopivaa ratkaisua auton rahoitukseen. Tutustu myös autolainalaskuriin.

Rakennuslaina

Onko tavoitteenasi oman kodin rakentaminen? Ensimmäisinä vaiheina omaan kotiin ovat realistinen kustannusarvio ja lainan hakeminen rakentamiseen.

Joustoluotto

Remontti, läppäri tai lomamatka – Joustoluotto on jatkuva vararahasto, jolla saat puskuria yllättäviin menoihin ja isompiin kuluihin.

Kotijousto

Kotijouston avulla vapautat asuntoosi sidottua varallisuutta unelmiesi ja suunnitelmiesi toteuttamiseen.

Laina sijoitusasuntoon

Etsitkö rahoitusta asuntosijoittamiseen? Toteuta suunnitelmasi vaurastumisesta ostamalla sijoitusasunto Säästöpankin asuntolainalla.

HINNASTON ja lähipankkisi yhteystiedot saat näkyviin kirjoittamalla kenttään kaupungin, postinumeron tai Säästöpankkisi nimen. 

Valitsemasi konttorin yhteystiedot

Vaihda konttoria
Palvelemme myös asiakaspalvelussa puhelimitse ja chatilla arkisin klo 8-22
...