Vuoden alku on hyvä hetki aloittaa säästäminen

Tuliko uutenavuotena luvattua aloittaa uusi, säästäväisempi elämä? Kaikkihan me tiedämme, että säästäminen kannattaa. Mutta miksi sen aloittaminen tuntuu niin vaikealta? Moni luulee, että pienistä tai keskivertotuloista säästäminen on mahdotonta. Pienilläkin summilla pääsee kyllä hyvin säästämisen alkuun, se vaatii vain hieman sinnikkyyttä ja suunnitelmallisuutta.

Liinavuori Pia

Säästäminen aloitetaan tyypillisesti jonkin haaveen toteuttamiseksi: isompaan hankintaan tai pidempää matkaa varten. Haaveita varten säästäminen on hieno asia, mutta säästäminen kannattaa myös oman tulevaisuuden turvaamiseksi. Vuoden 2017 alusta voimaan tulleen uuden työeläkelain myötä ei ole varmuutta, minkä ikäisenä tämän päivän työssäkäyvät pääsevät eläkkeelle. Eläkkeiden lisäksi myös monia perusturvaan kuuluvia tukia pienennetään jatkuvasti. Nykyään ei myöskään ole tavatonta, että kesken työuran kouluttaudutaan uuteen ammattiin. Siksi tulevaisuuteen varautuminen on mitä parhain syy aloittaa pitkäjänteinen säästäminen.

Miten pääsen alkuun?

Miten säästämisen voisi aloittaa, jos palkkapäivään mennessä tili on aina tyhjä? Säästämiskyvyn selvittämiseksi omaa rahankäyttöään kannattaa perata huolella. Aito Säästöpankin Oman talouden tuokio auttaa hahmottamaan, mihin kympit ja sataset katoavat kuukauden aikana. Samalla selviää, mikä on realistinen summa, jonka voi laittaa säästöön, ja mikä on juuri sinulle paras säästämistapa.

Jokaiselle säästäjälle löytyy omaan säästötavoitteeseen sopiva vaihtoehto. Ensimmäinen askel voi olla esimerkiksi vaivaton ja joustava rahastosäästäminen, joka sopii kenelle vaan: alkuun pääsee pienelläkin kuukausittaisella summalla, ja säästösummaa voi muuttaa milloin vain. Säästämisajan pituuden voi määritellä haluamansa mittaiseksi tai vaikkapa toistaiseksi voimassaolevaksi. Myös maksukuukausia voi halutessaan jättää väliin tai vaihtoehtoisesti lisäsijoituksia tehdä joustavasti matkan varrella. Rahastosäästämisen tuotto riippuu aina valitusta rahastosta: riskiltään pienimpiä rahastoja ovat korkorahastot, korkeamman riskin vaihtoehtoja ovat yhdistelmärahastot ja osakerahastot. Nyrkkisääntönä on, että riski ja tuotto kulkevat aina käsi kädessä.

Korkorahastojen tuotto-odotus on noin 1-3 % ja osakerahastoissa pidemmällä aikavälillä voidaan odottaa noin 10 % tuottoa. Rahastosäästämisessäkin voi valita useamman erilaisen rahaston, jos haluaa tehdä eri tavoitteille oman rahaston tai hajauttaa riskiä muuten vaan.

Yksinkertaisin tapa aloittaa säästäminen on toki oma erillinen säästötili, jolle voi siirtää sopivia summia sivuun käyttötililtä. Tilille säästämisen kääntöpuolena ovat miinusmerkkiset korot: säästöön laitettu raha ei tuota eikä säilytä arvoaan. Rinnakkaistilille karttuneiden säästöjen palauttaminen päivittäiseen käyttöön on myös liiankin helppoa.

Säästä lapselle myöhempiä hankintoja varten

Rahastosäästäminen on myös hyvä tapa kartuttaa säästöä lapsille tai lapsenlapsille vaikkapa ajokorttia, asuntoa tai opiskeluaikaa varten. Samalla voi myös tehdä ennakkoon varallisuuden jakamista tuleville sukupolville.

Aina on hyvä hetki aloittaa säästäminen! Tule rohkeasti käymään ja juttelemaan, niin voimme auttaa löytämään parhaan säästämisvaihtoehdon. Olipa oma elämäntilanteesi millainen tahansa, löydämme varmasti sopivan ratkaisun! Mietitään yhdessä, mitä tulevaisuus voisi tuoda tullessaan ja tehdään henkilökohtainen säästösuunnitelma.

Pia Liinavuori

Kirjoittaja toimii Aito Säästöpankin sijoituspäällikönä ja säästää kuukausittain rahastoihin sekä haaveitaan toteuttaakseen että tulevaisuuteen varautuakseen.

Julkaistu
...