Onko yrittäjyys hullun hommaa?

Onko yrittäjänä menestyminen silkkaa tuuria – vai vaaditaanko yrittäjältä myös ripaus luovaa, positiivista hulluutta? Sitä pohdimme eilen Yrittäjyys – Hullun hommaa? -tapahtumassamme Tampere-talossa yhdessä 250 pirkanmaalaisen yrittäjän kera.

Kun lavalle nousivat Sons of ASUAn kaverit mustissa paidoissaan ja parroissaan, oli ilmiselvää että pienyrittäjän pitää erottua ja erottautua. Ja jäädä mieleen, niin kuin alkunperin valokuvaajana toiminut Jarno Hämäläinen sekä hallintotieteilijä Markus Koskinen, jotka tekevät rakennus- ja remonttibisnestä omalla, läpinäkyvällä ja persoonallisella tavallaan. Joten ”liikaa ei kannata miettiä, mitä tuuppaa ulos someen ja jos pitää tehdä jotain, tee se tänään”.

Sons of ASUAN Jarnon ja Markuksen lisäksi myös Varustelekan Valtteri Lindholm on yrittäjä, joka jättää lähtemättömän muistijäljen, eikä se tapahdu pelkästään kilttiin pukeutumalla. Valtteri on yrittäjä, joka on halunnut yrittämisen kautta lunastaa paikkansa maailmassa – ja myös tehnyt sen. Rehellisesti, suorasti ja oikeisiin asioihin, kuten henkilökunnan hyvinvointiin ja aikatauluissa pysymiseen keskittyen. Tai markkinoimalla täysin omalla tavallaan, huumoria unohtamatta. Vai mitä mieltä olette Varustelekan verkkokaupan kassamagneetista, repusta joka tuotekuvauksen mukaan on ”uskomattoman löysä kangaspallo”, ja jonka olkahihnat ”kiinnitetään kurjan oloisilla jousihakasilla metallirinkuloihin”?

Madventuresin Riku Rantala luetteli menestystekijöihinsä kuuluviksi neljä iitä: intohimo, intensiteetti, intuitio ja itseensä uskominen. Moni yrittäjä on ylittänyt kynnyksiä ja kolisuttanut kaltereita, jotka estävät yrityksen toimintaa. Rikkonut rajoja ja voittanut pelot. Rikun esityksen aikana syntyi vaikutelma, että lukuisista katkenneista köydenpätkistä kasaan solmitun virityksen varassa venäläisen pilvenpiirtäjän katolta hypännyt yrittäjä tiesi mistä puhui.

Onko yrittäjyys hullun hommaa? Onko niin, että yrittäjän pitää olla positiivisella tavalla hullu? Siis rohkea, ennakkoluuloton ja vahvalla intuitiolla varustettu heittäytyjä ja aktiivinen verkostoituja, joka on valmis tekemään asiat juuri omalla tavallaan muiden neuvoista ja varoitteluista huolimatta? Ainakin itse näen asian niin. Riku Rantalan sanoin: ”kasvu tapahtuu epämukavuusalueella”. Ja sillä alueella yrittäjän, niin kuin meidän kaikkien, tulisi vierailla säännöllisesti.

Kirsi Evilä

Kirjoittaja vastaa Aito Säästöpankin markkinoinnista, viestinnästä ja myös #hullunhommaa-tapahtumasta.

Julkaistu

Ajankohtaista