Uusi olympiadi

Uusi olympiadi on startannut, ja katse on siirretty jo kohti seuraavia olympialaisia, jotka pidetään Kiinan pääkaupungissa Pekingissä vuonna 2022. Olympiadin päätavoitteeni on luonnollisesti olympialaisissa, mutta toki tälle neljän vuoden matkalle mahtuu myös monia muita tavoitteita – ensimmäisenä välietappina ensi talven Seefeldin MM-kilpailut. MM-kilpailuihin lähden vähintäänkin parantamaan viimeisimpien arvokisojen, Lahden sekä Etelä-Korean, kuudensia sijoja. Tuleva talvi tarjoaa suomalaisille hiihdon ystäville ja Aito Säästöpankin oman hiihtotiimin kannattajille paljon jännitettävää laduilla ja television ääressä. Yle näyttää Suomesta ja maailmalta kisoja miltei joka viikonloppu huipentuen edellä mainittuihin Itävallan MM-kisoihin. Itävallasta Aito Säästöpankin hiihtotiimi ei aio tulla pois tyhjin käsin, kuten ei tultu Etelä-Koreastakaan. Siitä Krista piti huolen.

Harjoituskausi starttasi minulle hyvin perinteisesti vappuna pitkällä pyörälenkillä. Viimeisimmän kisani, 60 kilometrin Ylläs-Levin, hiihdin 14. päivä huhtikuuta, minkä jälkeen pidin noin pari viikkoa niin sanottua hiihtäjän kesälomaa. ”Kesälomaa” tuli vietettyä ja akkuja latailtua hiihtäjälle vähän oudommassa ympäristössä Dubaissa. Lämpöä riitti, ja mieli sekä keho palautuivat kauden rasituksista. Viime kausi jäi mieleen tavallista raskaampana sekä henkisesti että fyysisesti, olihan se ensimmäinen olympiavuoteni. Panostus oli kova, ja myös itseni sekä lähipiirini asettamat odotukset olympiavuoteen olivat vähintäänkin kohtuulliset. Kausi jäi mieleen myös useiden onnistumisten osalta. Olympiasprintin kuudes, viisi kertaa sprintin maailmancupissa finaaliin ja finaalissa neljä kertaa neljäs; nämä suoritukset olivat viime kauden parastani. Sprintin finaalipaikat maailmancupissa olivat urani ensimmäiset. Se kertookin kehitysaskeleesta, jonka viime kaudella pystyin ottamaan. Ensi vuodelle jäi myös sopivasti nälkää nousta palkintopallille. Ei makeaa mahan täydeltä!

Maajoukkueen leirityskausi alkoi toukokuun lopulla Sognefjelletissä Norjassa. Siellä saatiin nauttia määräharjoittelun ohessa täydellisistä norjalaisista hiihtoladuista ja auringosta. Toinen leiri oli varmasti kaikille hyvin tutussa ympäristössä Vuokatissa Aateliracen yhteydessä. Leiriohjelmaamme kuului Aatelirace -kilpailu, jossa sijoitukseni oli tähän astisen urani paras. Edeltä löytyi vain muuan Iivo Niskanen. Heinäkuussa oli puolestaan vuorossa perinteinen kaksi viikkoa Ylläksellä. Ensimmäinen viikko meni omalla sapluunalla, seurana mm. Jämin Jänteen seurakaveri, parisprintin luottoaloittaja Antti Ojansivu. Toisella viikolla pääsin haastamaan Kajaanin urheilukoulun varusmiehiä Ylläksen rinteisiin Puolustusvoimien leirille. Kaikki leirit ovat onnistuneet ja kesäharjoittelu on maistunut. Tällä hetkellä kirjoittelen tätä tekstiä maajoukkueleiriltä Sveitsin Pontresinasta. Leiriä on takana neljä ja edessä vielä kolmetoista päivää, ja tuntuma on hyvä. Täällä Sveitsissä leiriseura on kovaa, ja olisikin tärkeää muistaa mennä omaa vauhtia omien tuntemusten mukaan. Maltti on valttia, kuten sanotaan. Tai kuten suomalainen hiihtosananlasku kuuluu: ”Ne, jotka röyhii kesällä, ei röyhi talvella.” Tuossakin lienee jotakin perää.

Kesä kääntyy syksyyn, ja kohta on aika kaivaa sukset varastosta jälleen tositoimiin. Hiihtokausi starttaa perinteisesti lokakuun lopussa Suomencupissa Vuokatissa. Sieltä karavaani kulkee Oloksen kautta kohti Rukaa, missä päästään toden teolla hiihtämään maailmancupin osakilpailussa 24.-25. päivä marraskuuta. Hiihtofanit voivatkin alkaa viritellä pikkuhiljaa tunnelmaa kohti tulevaa hiihtokautta, sillä kauaa ei enää tarvitse odotella. Yhdellä vanhalla kollegalla oli tässä kohtaa vuotta tapana sanoa, että ensi kuun jälkeen onkin jo lokakuu. Eli kausi on jo ihan nurkan takana. Nähdään laduilla!

Ristomatti Hakola

Kirjoittaja on Aito Säästöpankin hiihtotiimin jäsen, liikuntakasvatusaliupseeri ja oikeustieteiden ylioppilas.

Julkaistu

Ajankohtaista