Pydingistä Kauppakeskukseen – konttorirakennusten kehitys 

Pankin ensimmäinen kokoushuone eli toimisto toimi vuodet 1893-1902 Tarvolan Iso-Peren pydingissä. Sieltä se muutettiin saman kylän Rantalaan, jonne sitä varten oli rakennettu omalla sisäänkäynnillä varustettu huone.

Säästöpankki on toiminut Eurajoella monessa paikassa, vuoden 1917 loppuun asti kirjuriensa luona. Pankin aukioloajat olivat myös aikansa tavan mukaiset: 29.3.1892 hyväksyttyjen sääntöjen 9§ mukaan ”Ensimmäisenä maanantaina joka kuukaudessa kello 10 ja 12 välillä päivällä vastaanotetaan johtokunnan kokoushuoneessa sisäänpanoja maan käyvässä rahassa vähintään yksi markka ja korkeintaan kaksisataa markkaa yht’aikaa kultakin panialta.” Tällaiset aukioloajat voivat tänä päivänä hieman naurattaa, sillä nykyään Säästöpankin konttorit palvelevat arkisin aamu kahdeksasta ilta kahdeksaan, sekä lauantaisin. Asiakkaat ovat myös tottuneet siihen, että verkon kautta pankkiasiat hoituvat kellon ympäri.

Pankille ostettiin oma talo vuonna 1917 keskeiseltä sijainnilta rautatieaseman läheisyydestä. Talossa oli kolme huonetta, jotka jaettiin pankin, vahtimestarin ja sairaanhoitajan kanssa. Tilojen käytöstä tuli myös eripuraa. Vahtimestarille annettiin huomautus ”että pankkihuonetta käytetään matkustajakotina, mikä on aivan sopimatonta ja sitä paitsi vielä pankkiliikkeelle suuresti haitaksi. Jos tahdotte pitää matkustajakotia, niin on sitä pidettävä omassa talossanne, vaan ei Säästöpankissa, mikä näin kokonaan kielletään”. 

Eurajoen konttori
 
Pankin toiminnan lisäännyttyä alkoivat tilat tulla ahtaiksi. Isännistö päätti uuden toimitalon rakentamisesta ja kyseisessä rakennuksessa pankki toimii edelleen. Sen suunnittelijaksi pyydettiin rakennusmestari Aulis Kaseva porista ja rakentamisen suoritti rakennusliike A. Lampola Raumalta. Näihin tiloihin päästiin siirtymään vuonna 1965. Myöhemmin tilojen tultua ahtaaksi toimitaloon suoritettiin laajennus- ja peruskorjausrakentamista vuonna 1985 ja pankin tiloja on saneerattu vuosina 2002 ja 2016.

Nykyään pankilla on konttoreita myös Raumalla ja Porissa. Ensimmäinen konttori Raumalle on avattu vuonna 1995. Nykyiset konttorit on avattu Kauppakadulle vuonna 2008 ja Prismaan 2012. Myös Poriin avattiin konttori vuonna 2012 – nykyisissä tiloissaan Kauppakeskus Puuvillassa konttori on toiminut reilun vuoden.

Artikkelissa on käytetty lähteenä teosta Eurajoen Säästöpankki terve satavuotias (Kauko Kaunisto, Kokemäki 1992). Artikkeli on osa juhlavuonna ilmestyvää juttusarjaa, jossa verrataan pankin elämää ennen ja nyt. 

 
...