Hei! Kiitos, että sait raivattua kalenteristasi hieman aikaa

"Kiitos, että sait raivattua kalenteristasi hieman aikaa tapaamisellemme. Oli kiva nähdä pitkästä aikaa ja oli hienoa nähdä paikan päällä, miten yrityksenne käytännössä toimii. Nyt ymmärrän itsekin paremmin yrityksenne toimintaa ja myös sen, miksi yrityksen tilanne on kehittynyt vuosien saatossa aina vain paremmaksi ja paremmaksi."

Liedon Säästöpankki blogi

Paljon ehdittiin käydä asioita läpi, mutta tälläkin kerralla keskityimme vain yrityksesi asioihin eikä lainkaan niihin tärkeimpiin eli sinun omiin asioihisi. Vaikka eläkeikääsi on vielä pitkä aika, olit jo miettinyt, että myisit tulevaisuudessa yrityksesi ja myynnistä saaduilla varoilla pärjäisit hyvin eläkeajan ja että jälkipolvillekin jäisi jotain. 

Oletko kuitenkin miettinyt, mitä teet, jos et saakaan yritystäsi myydyksi? YEL-maksusikin ovat minimissään, joten minusta sinun tulee varautua tulevaan eläkeikään muillakin tavoin. Ja ainahan saattaa jotain yllättävää tapahtua ennen eläkeikääsi, joten eiköhän katsota tämä asia osaltasi kuntoon? Mielessäni on jo muutama keino, joilla saamme asian kuntoon, eikä sinun tarvitse sitten murehtia saatko yrityksen myytyä tai minkä verran myynnistä saat varoja.

”Nämä asiat kun vielä laitetaan kuntoon, voit huoletta keskittyä olennaiseen, yrittämiseen.”

Vuosi sitten keskustelimme edunvalvontavaltuutuksesta ja testamentista sekä siitä, kuinka tärkeitä nämä olisivat siinä tilanteessa, että sinulle sattuu jotain. Sanoit keskustelevasi asiasta kotona ja palaat asiaan, mutta ymmärtääkseni nämä ovat vielä tekemättä? Edunvalvontavaltakirjallahan saadaan turvattua myös yrityksesi toiminta tilanteissa, jolloin et itse pysty tekemään päätöksiä yrityksen asioista. Olisi sääli, jos hyvin toimiva yritys joutuisi vaikeuksiin vain siksi, ettei tätä hoidettu ajoissa kuntoon. 

Lisäksi olisi mielestäni hyvä pohtia myös perintöasioita erityisesti siltä kantilta, miten jälkeläisesi pystyvät esimerkiksi maksamaan perintöverot, mikäli sinulle tapahtuu se pahin. Yhtä lailla muun varallisuutesi lisäksi yrityksesi arvostetaan perukirjassa johonkin hintaan ja tietäen, kuinka hyvässä kunnossa yrityksesi on, tulee siitäkin melkoisesti jälkeläisille perintöveroa maksettavaksi. 

Sovitaanko niin, että otetaan vielä uusi tapaaminen ja keskitytään vain sinun henkilökohtaisiin asioihin? Neuvottelu voidaan pitää yrityksessäsi tai verkkoneuvotteluna ajan säästämiseksi, mutta muutaman tunnin toivon vielä saavani kalenteristasi.  

Nämä asiat kun vielä laitetaan kuntoon, voit huoletta keskittyä olennaiseen, yrittämiseen.”



Markku Ansamaa

Kirjoittaja on Liedon Säästöpankin Yrityskonttorin sijoituspäällikkö, joka päivittäisessä työssään keskittyy yritysten ja yrittäjän varallisuuden hoitoon. Ota yhteyttä Markkuun, kun haluat keskustella näistä asioista hänen kanssaan. 

 
Julkaistu

Ajankohtaista