Euriborit miinuksella, mitä tekee kaukaa viisas asuntovelallinen?

Aloitellessani pankkiuraa 10 vuotta sitten oli asuntolainan kokonaiskorko noin 6 %. Monen onneksi kuitenkin vain vähän aikaa, koska jos tuo korkotaso olisi jatkunut pidempään, moni asuntovelallinen ei olisi välttämättä selviytynyt veloistaan. Tuona aikana otetuissa luotoissa asuntolainan kokonaiskorko on tällä hetkellä lähellä nollaa.

Rahapuu

Lainakorot ovat olleet poikkeuksellisen matalalla jo vuosia Euroopan surkean taloustilanteen vuoksi. Euroopan keskuspankki on ilmoittanut pitävänsä korot alhaalla vielä pitkään. Taloustilanne näyttää kuitenkin nyt selvästi paremmalta, joten korot saattavat kääntyä nousuun.

Oletko laskenut, mikä lainasi kuukausierä on korkojen noustessa?

Pankit tekevät luotonmyöntöhetkellä asuntolainalle laskelman (stressitesti), kuinka paljon asiakkaan maksuerä nousee, jos lainan korot nousevat 6 %:iin. Tämän tarkoituksena on arvioida asiakkaan maksukykyä korkojen nousun varalta.

Elämäntilanteet kuitenkin muuttuvat, joten aika ajoin on hyvä tarkastella omaa taloudellista tilannetta ja kykyä selviytyä korkojen noususta.

Esimerkki:

Asuntolainan määrä tällä hetkellä 150.000 euroa, laina-aika 20 vuotta, lyhennystapa annuiteetti ja lainan kokonaiskorko 1,50 %. Lainan kuukausierä on tällä hetkellä 724 euroa.

Miten korkojen nousu vaikuttaa kuukausierään?
Kokonaiskorko 3 %, lainan kuukausierä nousee 108 euroa, vuodessa 1296 euroa
Kokonaiskorko 4,50 %, lainan kuukausierä nousee 225 euroa, vuodessa 2700 euroa
Kokonaiskorko 6 %, lainan kuukausierä nousee 351 euroa, vuodessa 4212 euroa

Voit halutessasi testata korkojen nousun vaikutuksen lainalaskurilla tai voit kääntyä Liedon Säästöpankin asiantuntijoiden puoleen.

Asuntovelallisella on mahdollisuuksia varautua tulevaan.

1.Jos sinulla ei ole vielä asuntolainaa niin harkitse Asp-säästämistä. Asp-säästämisellä saat maksuttoman ”korkokaton” 10 vuodeksi ja säästöajalle erinomaisen verottoman koron.

2.Älä ota liian suurta asuntolainaa maksukykyysi nähden. Rahaa pitää jäädä myös muuhun elämiseen.

3.Jos asuntolainasi tuntuu liian suurelta, mieti olisiko asuntoa mahdollista vaihtaa pienempään.

4.Suuria asuntolainoja kannattaa nyt lyhentää mahdollisimman paljon, jotta sitä on vähemmän, kun korot nousevat.

5.Jatkuva säästäminen on maksuton tapa suojautua korkojen nousun varalta. Säästössä olisi hyvä olla vähintään 2-3 kuukauden nettopalkkaa vastaava määrä.

6.Jos kärsivällisyytesi tai taloustilanteesi ei mahdollista säästämistä, harkitse osalle lainalle korkokattoa tai kiinteää korkoa. Näin ehkä nukut yösi paremmin, kun tiedät ettei lainasi korko nouse tietyn korkotason yli. 

Julkaistu

Ajankohtaista