Kesäeurot kortilla

Käytännön niksejä nuorille kesätyöntekijöille

Rahapuu

Kesätyöhön mielivä nuori saa aloittaa kesätyöhaun heti vuodenvaihteen jälkeen, sillä helmi-maaliskuussa paikat on jo jaettu nopeille ja onnekkaille.

Tätä aikataulua noudatti myös lietolainen Maria isosiskonsa vinkistä. Maria menee syksyllä Liedon keskuskoulun yhdeksännelle luokalle ja täyttää kuluvan vuoden aikana 16 vuotta, joka oli Liedon kunnan kesätyöpaikan alaikäraja. Kesätyötehtävinä kunta tarjoaa nuorille esim. siivous-, hoito-, puisto- ja keittiötyötä. Marialle arpaonni toi kahden viikon kesätyön Amanda-kodissa. Amanda-koti on tuttu paikka, sillä Maria on vieraillut aiemmin vanhainkodissa sukulaisia tervehtimässä.

Juhannuksen jälkeen alkanut lajissaan ensimmäinen kesätyö jännitti vähän Mariaa etukäteen, mutta kaikki oli valmista hyvissä ajoin: Posti oli tuonut verokortin kotiin jo alkuvuonna. Verokortti on ns. portaikkoverokortti, jonka ensimmäiseen tulorajaan (1280 e) asti veroprosentti on varsin sopiva – nolla prosenttia! Ilman verokorttia työnantajan on pidätettävä palkasta veroa 60 %, joten verokortti on syytä viedä työpaikalle heti ensimmäisenä päivänä.

Omasta palkkatilistä Maria oli juttelemassa pankissa yhdessä äitinsä kanssa. Äitiä ei olisi välttämättä pankissa tällä kertaa tarvittu, sillä 15 – 17 -vuotias nuori voi itse avata tilin varoille, jotka on itse ansainnut palkkatyöllään.

Kesätyösopimus tai palkkakuitti on hyvä ottaa pankkiin mukaan, jotta oma ansainta voidaan dokumentoida. Myös henkilöllisyystodistus tai passi pitää olla mukana. Omaan palkkatiliin voidaan liittää Visa Electron – kortti, joka sopii maksuvälineeksi siis myös alle 18-vuotiaalle asiakkaalle. Kortilla maksaa kätevästi kaikki ostokset kortin omavalintaisten osto- ja nostorajojen puitteissa.

Kesätyöpalkalle Maria ei ollut vielä tehnyt tarkkaa suunnitelmaa, luultavasti hän säästää rahat hyvän päivän varalle. Hyvä Maria, tämän parempaa neuvoa en olisikaan osannut sinulle antaa…

Työniloa kaikille onnekkaille kesätyön saaneille ja tervetuloa avaamaan oma palkkatili Säästöpankkiin!


Satu Saari

Julkaistu

Ajankohtaista