Kolme vinkkiä ensiasunnon ostajalle

Kevät on aikaa, jolloin opiskelijat saavat opintojaan valmiiksi. Moni on saattanut tehdä töitä jo koulun ohella, mutta koulun päättymisen jälkeen on aika keskittyä täysipäiväiseen työntekoon tai työpaikan löytymiseen. Usein tässä vaiheessa aletaan pohtia myös ensimmäisen omistusasunnon hankintaa. Keväisin uusia asuntoja tulee myyntiin kiihtyvään tahtiin, asuntomarkkinat vilkastuvat ja liikkeellä on yhä enemmän ostajia, jotka etsivät uutta kotia tulevaa kesää ajatellen. Tässä muutama vinkki erityisesti ensiasunnon ostajalle, mutta ne toimivat hyvänä kertauksena muillekin asunnon etsijöille.

Varaa aika lainaneuvotteluun

Asuntojen myynti-ilmoituksia on mukava selailla ja esittelyissä mielenkiintoista käydä, mutta ensimmäinen askel asunnon ostamisessa, on varata aika pankkiin lainaneuvottelua varten. Pankin lainaneuvottelijan kanssa pääsee keskustelemaan, minkälaisen asunnon hankinta olisi mahdollista ja minkälaisilla ehdoilla lainaa olisi mahdollista saada. On ehdottoman tärkeää, ettei lainan kuukausierä yhdessä asunnon hoitokulujen kanssa vie omaa taloutta liian tiukalle. Ja vaikka asunnon ostaminen ei lainaneuvottelun seurauksena olisi vielä mahdollista, saa pankilta ainakin tietää, mitä asunnon ostamiseksi ja lainan saamiseksi edellytetään.

Kun pankki on vahvistanut, minkälaisen asunnon ostaminen on mahdollista, voi mieleisestä asunnosta tehdä heti tarjouksen, kun sellainen tulee vastaan. Halutut asunnot myydään nopeasti, joten lainaneuvottelu on tärkeä hoitaa ensin, jotta tuleva koti ei mene ohi suun. Tämän linkin kautta pääset varaamaan ajan lainaneuvotteluun Säästöpankkiin: https://www.saastopankki.fi/asiakaspalvelu/yhteydenottokanavat/ajanvaraus

Sijainti, sijainti ja sijainti

Kun etsii ensimmäistä omaa asuntoa, on todella tärkeää pohtia, mitä ominaisuuksia asunnolta toivoo. Minkä kokoinen asunnon pitäisi olla? Kuinka tärkeä esim. sauna tai parveke on? Onko etsinnässä kerros- tai rivitaloasunto vai peräti omakotitalo? Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että ensiasunto on harvoin koko loppuelämän asunto, jolloin myös sen jälleenmyynti tulee joskus ajankohtaiseksi. Tärkein yksittäinen ominaisuus asuntoa ostettaessa on sijainti.

Ensimmäisenä pitää miettiä asunnon sijainti omien tarpeiden mukaan. Kulkuyhteydet omalle työpaikalle, kouluun sekä harrastuksiin on oltava sujuvat. Jos käytössä ei ole omaa autoa, on järkevää varmistaa julkisen liikenteen toimivuus. Sijainti on myös tekijä, joka tulee eniten määrittelemään asunnon myyntiä tulevaisuudessa. Mahdollinen arvonnousu tulee johtumaan hiukan kärjistetysti vain ja ainoastaan sijainnin ja alueen arvon nousemisesta. Asunto on useimmalle elämän isoin hankinta, joten sen vaikutus omaan talouteen on valtava. Ero kaupunkien ja maaseudun välillä on kasvanut ja jatkaa kasvamistaan. Syrjäseuduilla ei ole enää kyse siitä, millä hinnalla asunnon saa myytyä, vaan saako sitä myytyä lainkaan. Ensiasunto tulee siis ostaa mahdollisimman läheltä kaupungin keskustaa tai selvästi kasvavasta kaupunginosasta.

Ole kärsivällinen ja kysele rohkeasti

Asunnon ostamiseen liittyy kaikenlaista uutta ja vierasta, mitä ei millään voi tietää, jos ei ole ollut asian kanssa aiemmin tekemisissä. Koska asunnon hankinta on iso päätös ja se määrittelee suurelta osin oman talouden kehittymistä, on asunnon ostaminen tehtävä huolellisesti. Asuntoesittelyissä kannattaa käydä usein tutustumassa erilaisiin koteihin, jotta löytää ominaisuuksia, jotka ovat itselle tärkeitä. Omilta vanhemmilta, kavereilta ja tuttavilta on hyvä kysellä mielipiteitä ja neuvoja. Jos lähipiiristä löytyy kiinteistönvälittäjiä, on myös heitä hyvä käyttää surutta hyväksi. Saat arvokkaita vinkkejä eri kaupunginosista, taloyhtiöistä ja asuntojen hinnoista jne.

On hyvä muistaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa. Kysele, tutki ja kuuntele. Ensimmäistä vastaan tulevaa asuntoa ei välttämättä kannata ostaa (joskus voi toki niinkin käydä, että se ensimmäinen on täydellinen), vaan hankinnan kanssa tulee olla kärsivällinen. Keskustele pankin kanssa ja käy esittelyissä. Kun löydät kiinnostavan asunnon, näytä se vielä jollekin tuttavalle ja pyydä hänen mielipiteensä.

Autan mielelläni, jos haluat keskustella asunnon ostamisesta, joten voit soittaa minulle. Onnea asunnon etsintään ja nähdään kevään esittelyissä!

Joni Tapio
Kiinteistönvälittäjä LKV
puh. 044 551 9911
joni.tapio@spkoti.fi
Sp-Koti | Välitysliike Turku Oy LKV
Humalistonkatu 2 b, 20100 Turku

Julkaistu

Ajankohtaista