Kuinka saan pankinjohtajan sanomaan TAHDON?

Alkutakaus on tarkoitettu aloittaville tai alle kolme vuotta toimineille henkilöomisteisille pk-yrityksille.

Rahapuu

Erityisesti ensimmäistä kertaa yritystoimintaa aloittavan yrittäjän tilanteessa rahoituksen saaminen on usein se tärkein lenkki. Pitäisi saada pankinjohtaja sanomaan lainahakemukselle TAHDON. Alkavalla yrityksellä kun ei vielä ole kassavirtaa ja rahoittajan näkökulmasta katsottuna yritys ei toistaiseksi tuota mitään. Kustannuksia yritykselle syntyy kuitenkin koko ajan. Käsillä on siis melko haastava yhtälö.

Lainat ja vakuudet pankin välityksellä

Onneksi ratkaisuja löytyy. Finnvera aloitti uuden Alkutakaus -nimisen tuotteen tarjoamisen kuluvan vuoden huhtikuussa. Se on tarkoitettu aloittaville tai alle kolme vuotta toimineille henkilöomisteisille pk-yrityksille.

Hakemus tehdään pankissa.

Pankki toimittaa hakemuksen sähköisesti Finnveraan. Lopputuloksena pankki järjestelee lainan yritykselle ja hoitaa Finnveran kanssa tarvittavat takaukset. Yrittäjän omaakin osuutta tarvitaan, mutta se ei todennäköisesti ole kynnyskysymys. Mikäli yritykselleen luottoa hakevalla yrittäjällä on sellaista kiinteää tai irtainta omaisuutta, jota voidaan asettaa yritysluoton vakuudeksi, rahoituksen saaminen helpottuu entisestään.

Lisäksi tarvitaan ripaus paperitöitä

Ennen kuin pankinjohtaja saadaan sanomaan kyllä, yrittäjän tehtävänä on muun muassa valmistella liiketoimintasuunnitelma. Suunnitelmaan kannattaa panostaa, sillä perusteellinen liiketoimintasuunnitelma tulosennusteineen vastaa useimpiin niistä kysymyksistä, joita yrittäjältä tullaan pankissa kysymään. Ja vaikka yritystoiminta olisi jo vakiintunutta, kannattaa liiketoimintasuunnitelmaa ylläpitää myös jatkossa esimerkiksi investointi- ja muiden hankesuunnitelmien pohjana.

Netistä löytyy useita ohjeita liiketoimintasuunnitelman laatimisen tueksi. Lisäksi eri koulutusorganisaatiot tarjoavat yrittäjille ja yritystoiminnan aloittamista suunnitteleville yritystoimintaan valmentavia kursseja, joilla liiketoimintasuunnitelman laatiminen tulee tutuksi.

Yrittäjä, muista vielä kysyä oman pankkisi näkemys yritysluottoasioista!

Juha Kiviluoma

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Julkaistu

Ajankohtaista