Kun pahin tapahtui

Tällä tarinalla ei ole onnellista loppua. Tapahtuneesta on jo kulunut aikaa, mutta se palaa mieleeni edelleen säännöllisesti.

Liedon Säästöpankki
Tunsin erään yrittäjän. Olin seurannut hänen yrityksensä vaiheita monta vuotta. Tie oli välillä ollut hyvinkin kivikkoinen, mutta vaikeista ajoista oli selvitty. Viimeksi jutellessamme yrityksellä meni hyvin. Kova työ oli kantanut hedelmää. Oli aika visioida tulevaa. Olimme sopineet tätä varten tapaamisen. 

Eräänä päivänä ennen tapaamistamme sain puhelinsoiton, jossa kerrottiin yrittäjän menehtyneen. Asia tuntui aivan käsittämättömältä. Perhettäkin oli. Tuntui tosi pahalta.

Yritys oli ennen yrittäjän kuolemaa ottanut pankista lainan. Suunnitelma takaisinmaksusta oli selkeä. Kassavirtaennusteet oli laadittu huolella. Uusia kauppoja oli yrityksen myyntiputkessa ja ennusteet liiketoiminnasta tuntuivat realistisilta. Vakuudeksi yrityksen lainalle pantattiin yrittäjän ja hänen puolisonsa omistama asunto. Luotolle tehtiin lainaturva -vakuutus, koska vakuutena käytetty asunto oli perheen koti. Varmuuden vuoksi, vaikka tuskin tarvittaisiin. Riskit tuntuivat tuolloin olevan ihan muualla, kun yrittäjän terveydessä tai hengessä. 

”Luotolle tehtiin lainaturva -vakuutus, koska vakuutena käytetty asunto oli perheen koti. Varmuuden vuoksi, vaikka tuskin tarvittaisiin.”

Mutta sitten tapahtui pahin. Yrittäjä menehtyi. Perheessä menetys oli pahin. Vanhempi ja puoliso oli poissa.  Suuren murheen keskellä asioiden hoitoa helpotti paljon se, että vakuutusyhtiö maksoi pankille korvauksen, jolla yhtiön laina maksettiin pois. Yrityksen velan maksuun ei tarvinnut sekoittaa kuolinpesää ja siihen kuuluvia lapsia. Olimme kaikki tästä helpottuneita. Surua ja selvitettävää toki jäi vakuutuksesta huolimatta paljon.

Tapahtuma muutti ajatuksiani lainaturvasta. Olin aiemmin pitänyt vakuutusta toki ihan tarpeellisena, mutta silti vähän lisävarusteena. Kuolemantapauksen lisäksi lainaturvalla on mahdollista turvata luoton takaisinmaksu vakavan sairauden tai tapaturmaisen työkyvyttömyyden varalta.  

Kuljen aina silloin tällöin tämän yrityksen ohitse. Nimi talon seinässä on muuttunut. Ohi kulkiessani tunnen haikeutta. Samaan aikaan tunnen olevani elossa, ja siitä kiitollinen. Sairaudet, tapaturmat ja kuolema eivät katso aikaa, paikkaa tai ikää. Se on hyvä muistaa vielä silloin, kuin asiat ovat kunnossa. Kaikki asiat eivät ole hallinnassamme. Silti pahimpiinkin asioihin voi jollain tavoin koettaa varautua etukäteen.

Maija Koivunen 
Liedon Säästöpankin yritysrahoituspäällikkö

Maija Koivunen

Maija vastaa työssään pankin suuremmista yritysasiakkuuksista ja rahoitusjärjestelyistä yli 10 vuoden kokemuksella.

Julkaistu

Ajankohtaista