Näin minä reagoin muutokseen

Hoidetaan työt. Hoidetaan lapset. Hoidetaan ruokahuolto käymättä kaupassa tai lounaalla. Siivotaan koko ajan, koska ollaan kotona koko ajan. Vältetään muita ihmisiä. Panikoidaan uutisia; virus leviää, kurssit laskevat. Huh.

Onnistutaan yhdessä! Mies ja nainen hyppäävät ilmaan ja heittävät ylävitoset, koska Säästöpankki on auttanut heitä pärjäämään.
Arkeemme on kohdistunut paljon muutospainetta viime aikoina. Vielä muutama viikko sitten luimme uutisia maailmalla leviävästä viruksesta, mutta arki soljui kuitenkin normaalisti. Sitten tapauksia alkoi olla Suomessakin ja piti oikeasti ryhtyä miettimään, miten tilanteeseen tulisi reagoida. 

Asiat ovat edenneet hyvin nopeasti ja meistä jokaisen on pitänyt sopeutua erilaisiin arkea rajoittaviin sääntöihin. Omassa arjessani on pitänyt sopeuttaa työskentelytavat vallitseviin olosuhteisiin. Vielä alkuvuodesta vierailin säännöllisesti kaikissa toimipisteissämme tapaamassa tiimiini kuuluvia sijoitusasiantuntijoita. Käytännössä vaihdoin työskentelypisteeltä toiselle lähes päivittäin ja olin siellä missä tiiminikin on. Nyt hoidan lähes kaiken etänä joko toistaiseksi pysyvästä työpisteestäni Liedosta tai kotoa käsin. Onneksi työvälineet toimivat ja tiimipalaverien pitoa etänä on jo harjoiteltu aikaisemmin. 

Etäneuvottelu on tullut jäädäkseen

Tärkeintä on tietenkin, että pystymme omilla toimillamme hidastamaan viruksen leviämistä ja suojelemaan itseämme, toisiamme ja asiakkaitamme. Olemme tottuneet tapaamaan paljon asiakkaita toimipisteissämme, vaikka meillä on jo jonkin aikaa ollut mahdollista käydä neuvottelut tunnistettuna verkossa tai puhelimessa. Nyt etäneuvotteluun on varmasti kummallakin osapuolella motivaatiota. 

Kun huomaamme, miten kätevästi asiat hoituvat etäneuvottelunakin, mahdammeko enää palata vanhoihin tapoihin?

Entäs se perhe-elämä?

Töissä on pitänyt sopeutua muuttuneeseen tilanteeseen nopeasti ja varmistaa, että myös muut pysyvät muutoksessa mukana ja että olemme menossa oikeaan suuntaan. Samanaikaisesti myös kotielämään on heitetty lisää haastetta päiväkoti-ikäisen viettäessä päivät kotona. 

Kaksi työssäkäyvää vanhempaa joutuukin aivan uudenlaisen organisoinnin eteen, kun jaetaan, kuka milloinkin on vastuussa lapsen päivän askareista oman työnsä ohella tietenkin. Lapsi kaipaa leikkikaveria ja vanhempi koittaa hoitaa omat työnsä kunnialla. Töiden jaksottaminen päivän aikana vaikkapa ulkoilutauolla on kyllä positiivinen kokemus. Pyöräily auringossa keskellä päivää nostaa vireystasoa kummasti!

Reagoidako kurssisyöksyyn ja jos, niin miten?

Vallitseva maailmantilanne näkyy hyvin jyrkkinä muutoksina myös sijoitusmarkkinoilla. Olemme tiimini kanssa käyneet paljon keskustelua asiakkaiden kanssa siitä, miten tämä vaikuttaa heidän sijoituksiinsa ja miten tähän pitäisi reagoida. Vai pitääkö ylipäänsä reagoida?

Vaihtelut kuuluvat sijoittamiseen, mutta totta kai suuret vaihtelut saavat kaikkien huomion. Mutta voiko tästä tilanteesta myös hyötyä jotenkin? Kurssit laskivat nopeasti ja moni lähti myymään sijoituksiaan, mutta myös ostopuolella riittää sijoittajia. 

Miten minä reagoin asiaan?

Tarkastelin tilannetta oman säästämiseni kautta. Maksan asuntolainaa ja säästän pientä summaa kuukausittain rahastoihin. Lainojen korot ovat erittäin alhaalla ja lainani on ehtinyt lyhentyä kivasti. Voinko hyödyntää käsillä olevan kurssilaskun? 

Tein päätöksen ja laitoin lainan lyhennysvapaalle ja ohjaan huomattavasti isomman summan kuukausittain rahastoihin. Saan nyt ostettua osuuksia halvemmalla ja kun kurssit lähtevät taas nousuun, tuottoa realisoituu enemmän ja sijoitussalkkuni on isompi. Olen varautunut siihen, että aikataulu on joustava. Jään rauhassa odottamaan kurssien nousua.

Hyviäkin suunnitelmia joutuu välillä muokkaamaan ja niin kannattaakin tehdä. Töitä tehdään eri tavalla, myös vapaa-aika vietetään toisin. Oman talouden kehittymisen suunnitelmaa kannattaa myös tarkastella ja käyttää hyväksi markkinan tarjoamat mahdollisuudet. 

Tiedätkö sinä omat mahdollisuutesi?

Julkaistu
...