Politiikka menee ay-liikkeeseen

Ay-liikkeen on altistettava itsensä argumentoinnille eri keinoista ilman yksiselitteistä torjuntaa.

Rahapuu

Suomessa on totuttu siihen, että ay-liike menee politiikan tontille. Monet työelämän uudistukset ovat suunniteltuja ja sovittuja työntekijäjärjestöjen ja työnantajajärjestöjen piirustuslaudalla. Eduskunnan tehtäväksi on jäänyt tarvittavien lakien hyväksyminen.

Sipilän aloittava hallitus haluaa jatkaa keskustelua yhteiskuntasopimuksesta. Nyt vaakakupissa ovat mittavat säästötoimet tai ns. tuottavuusloikan aikaansaaminen. Tuottavuusloikka lisäisi suomalaisen työn hintakilpailukykyä, loisi uusia työpaikkoja, kasvattaisi verotuloja, vähentäisi työttömyyden kustannuksia ja tekisi säästötoimet tarpeettomiksi. Ay-liike kokee asemansa uhatuksi ja pitää hallituksen toimia kiristyksenä.

Ay-liike on totuttu näkemään yhtenä blokkina. Työntekijäjärjestöjen toimijoissa on kuitenkin kasvavassa määrin myös hallituspuolueiden kannattajia. Pitkästä aikaa on odotettavissa tilanne, missä politiikka menee ay-liikkeeseen. Ay-liike tuskin voi toistuvasti torjua ehdotuksia työelämän uudistamiseksi. Sen on altistettava itsensä argumentoinnille eri keinoista ilman yksiselitteistä torjuntaa esimerkiksi työajan pidentämisestä.

Työvoiman tarjonnan lisääminen vähentää työttömyyttä

Työajan pidentämisen ajatus on torjuttu sillä perusteella, että työttömyys on kasvussa ja työajan pidentäminen vain pahentaa asiaa. Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen ylijohtaja, nyttemmin kansanedustaja Vartiainen esitelmöi aiheesta Liedon Säästöpankin Talousseminaarissa lokakuussa 2013. Vartiainen väänsi rautalangasta mallin siitä, kuinka työvoiman tarjonnan lisääminen itse asiassa luo uusia työpaikkoja ja vähentää työttömyyttä. Tilaisuuden jälkeen haastattelin pankkimme vieraita. Monet skeptikot myönsivät nyt ymmärtävänsä ja uskovansa Vartiaista paljon paremmin.

Suomen Kuvalehdessä (SK) 22 29.5.2015 Vartiainen summaa kokemuksiaan Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen ylijohtajana. Vartiainen sivuaa myös työvoiman tarjonnan teemaa ja kuvaa niitä jäykkyystekijöitä, joita suomalaiset normit asettavat. Työvoiman tarjonnan lisääminen ei voi toimia, ellei samaan aikaan pureta myös työelämän jäykkyystekijöitä. Tuottavuutta työpaikoilla voidaan edistää joustavilla palkkaratkaisuilla. ”Ainakin on mahdollista palkita selvästi enemmän niitä, jotka sen todella ansaitsevat, ja kokemukseni on, että yksilölliset palkat vaikuttavat ihmisten ponnisteluihin”

Uskon, että ay-liike ei voi välttyä sisäiseltä keskustelulta. Talouden murros tuo politiikan ay-liikkeeseen aivan uudella tavalla. Vastaavaa vertailukohtaa voidaan hakea ehkä 50-luvulta.

Jussi Hakala

Julkaistu

Ajankohtaista