Rahan takii

Perheessämme on kaksi alakouluikäistä lasta. Heillä on keskenään hyvin erilaiset suhtautumiset rahaan. Ikäerollakin on merkitystä, mutta vanhemmalle raha on pienestä asti toiminut motivaattorina kotitöihin ja muihin suorituksiin, esimerkiksi koenumeroihin.

Säästöpankkiryhmään kuuluu 23 itsenäistä Säästöpankkia.
Esikoiseni on myös innokas keräilijä. Keräilyn kohteina ovat mm. keräilykortit, pelit ja manga –sarjakuvat. Keräilyesineistä lapseni tekee ahkerasti kauppaa tori.fi:ssä ja muissa käytettyjen tavaroiden kaupassa. Välillä kaupoilla tavoitellaan voittoa, välillä haetaan keräilyaarteita.

Miten saada rahaa tässä talossa?

Kerran jääkaappimme oveen ilmestyi esikoisen toimesta lista otsikolla ”Miten saada rahaa tässä talossa?”. Listassa oli hinnoiteltu kotitöitä. Kävimme hinnoista hieman vääntöä, mutta sopimukseen päästiin. Hintalistan viereen oli tehty velkakirja, jossa oli sarakkeet meille velallisille eli palvelun ostajille. Lompakossa kun on yhä harvemmin käteistä rahaa. Korkoa tässä velkakirjassa ei ollut eli pankkitoiminnasta on vielä hänen kanssaan keskusteltavaa. Tosin eipä korkoa pankissakaan tällä hetkellä juuri ole ja lapseni on koko elämänsä elänyt alhaisen korkotason aikana.

Nuoremmalle lapsellemme raha ei ainakaan vielä merkitse juuri mitään. Hänelle on tärkeämpää tehdä ja touhuta yhdessä. Kerran yritin motivoida lastani rahan avulla siivoamaan huoneensa. Lupasin ostaa lapsen toivoman lelun, mikäli hän siivoaisi huoneensa. Vastareaktio oli dramaattinen. Lapsi totesi lohduttomana, että nyt hän ei sitten saa tuota lelua. Hän ei siivoa! Toista lastamme jouduin tietysti kieltämään pienemmän rahastamisesta siivouspalveluista.

Lasten kanssa on mielenkiintoista keskustella rahasta. Tällä hetkellä nuoremman kanssa koetamme ymmärtää, että hänen myymänsä partiolaisten joulukalenteri on maksettu, vaikka hän ei saanutkaan kympin seteliä, vaan maksu suoritettiin minulle suoraan pankkitilille. Partioon kun pitää viedä raha käteisenä. 

”taas mennään rahan takii…”

Vanhemman kanssa harjoittelemme Visa Electronin käyttöä. Isovanhempien kanssa on sovittu rahalahjoista merkkipäivinä. Nämä rahat sijoitetaan eteenpäin osakemarkkinoille, koska lasten sijoitushorisontti on pitkä. Vanhemman kanssa jo välillä pohdimme osakkeen omistamista ja osingon maksua.

Raha on väline, joka mahdollistaa arjessa selviämisen ja usein myös haaveiden toteutumisia. Sijoittamalla varojaan eteenpäin sijoittaja pyrkii saamaan varoilleen tuottoa, mutta samalla hän mahdollistaa yritysten toimintaa, ja sitä kautta ihmisten työllistymistä ja verotettavia tulovirtoja yhteiskunnan hyväksi.  

Ja kyllä nuorimmaisenikin rahasta ymmärtää. Joskus aamulla päiväkotiin mentäessä hän lauleskeli auton takapenkillä: ”taas mennään rahan takii…”

Maija Koivunen

Maija Koivunen 
Liedon Säästöpankin yritysrahoituspäällikkö

Maija vastaa työssään pankin suuremmista yritysasiakkuuksista ja rahoitusjärjestelyistä yli 10 vuoden kokemuksella.

 
Julkaistu

Ajankohtaista