Saanko luvan vai tanssitaanko ensin?

Toinen maksupalveludirektiivi eli PSD2 tulee voimaan 14.9.2019. Maksupalvelu- ja maksulaitoslait muuttuivat PSD2 myötä jo 13.1.2018, jonka jälkeen on eletty siirtymäkautta. Uudelle aikakaudelle siirrytään 14.9.2019. Muutoksia tulee mm. kortti- ja verkkomaksamiseen sekä uutena piirteenä maksutilien avaaminen ns. kolmansien osapuolien kuten verkkokauppojen, taloushallinnon asiantuntijayritysten tai nk. Fintech-yritysten käyttöön.

Saanko luvan vai tanssitaanko ensin? Liedon Säästöpankki

Tuleeko yritysten käyttämiin maksu- tai maksuliikennepalveluihin muutoksia?

Direktiivin mukaiset maksupalvelumuutokset koskevat pakottavina vain henkilöasiakkaiden maksutilejä. Yritysasiakkaille maksutilien avaaminen kolmansille osapuolille on pankeille vapaaehtoista. Ja tietysti vain silloin, kun yritys haluaa siirtyä tehokkaaseen digiaikaan.

Perinteisesti yrityksen taloushallinto tai yrittäjä on saanut taloustiedot takautuvasti. Jatkossa yrittäjälle tarjotaan mahdollisuus hallita yrityksen talous reaaliaikaisesti ja ennakoiden. 

Direktiivin muutokset näkyvät lähitulevaisuudessa uusien ja aikaisempaa laajempien taloushallinnon, pankki- ja rahoituspalvelujen palveluiden tarjonnassa. Aivan pian yrityksille tarjotaan palveluja, joissa on integroituna koko yrityksen elinkaaren mukaiset palvelut alkaen yrityksen perustamisesta yrityskauppoihin asti. Edellä mainittuun väliin, joka todennäköisesti on useita vuosia tai jopa vuosikymmeniä, mahtuu taloushallinnon lisäksi mm. laskutus, laskurahoitus, kassanhallinta, sijoittaminen, luotot, vakuutukset, juridiset palvelut, perintä, yhteydet ja ajanvaraukset kyseisten palveluiden toimittajiin. Uutuutena tulee palvelujen integrointi yrittäjän käytettäväksi 24/7 periaatteella. Vaikka mobiilisti.

Monenlaisia tanssiin kutsujia

Yrittäjänä tulet saamaan monenlaisia kutsuja uusien digipalvelujen pariin eri partnereilta. Osa heistä on perinteisiä taloushallinnon yrityksiä, pankkeja tai vakuutusyhtiöitä. Uusina ”tanssiin” kutsujina tulevat mukaan mm. notkeat Fintech-alan yritykset.

Varmistus on paikallaan

Vaihtelu virkistää ja tuo uutta sykettä myös pankkeihin. Ennen kuin annat luvan, kannattaa varmistaa ensin kutsujan aikeet.

Juha Kiviluoma 
Liedon Säästöpankin yritysasiantuntija  

Juha Kiviluoma

Juha työskentelee yritysasiantuntijana yrityskonttorissa. Kokemusta on karttunut myös yrittäjänä. 

 
Julkaistu

Ajankohtaista