Sisäinen yrittäjyys, kummallinen termi?

Melko usein kuullaan termistä sisäinen yrittäjyys. Vähemmän kuulee keskustelua siitä, mitä sillä tarkoitetaan ja miten se ymmärretään.

rahapuu

Yksi määrittely menee näin: sisäinen yrittäjyys tarkoittaa, että palkkatyötä tekevä ihminen suhtautuu työhönsä yhtä sitoutuneesti, innostuneesti ja aloitteellisesti kuin jos työpaikkana olisi hänen itsensä omistama yritys. Jo itse termi ja oheinen määrittely pitää sisällään sen arvostuksen, mitä Suomessa yrittämiseen liitetään.

Yrittäjiä läheltä seuranneena voin kertoa, että ei tuo termin alkuperä ole aivan tuulesta temmattu. Vuosikymmenten aikana toki on nähty hyvin monenlaisia yrittäjiä. Yrittäjät ovat Suomen menestyksen kannalta aivan avainasemassa, sillä pk-yritykset työllistävät yhä suuremman osan työntekijöistä. Tunnen itse sekä menestyviä yrittäjiä että huippu-urheilijoita. Heissä on paljon samoja ominaisuuksia ja suurin osa hyvin myönteisessä mielessä ajateltuna.

Sisäisen yrittäjyyden katsotaan tarkoittavan aloitteellisuutta ja omatoimisuutta. Aivan toinen asia on se, onko sisäinen yrittäjyys persoonallisuuden ominaisuus vai voiko sitä myös oppia. Uskoisin että vastaus on sekä että.

Asenne korreloi voimakkaasti saavutettujen tulosten kanssa. Oma panostamisen halu ja tahto korvaa monia muita puutteita, jotka saattavat olla sekä työntekijään että ulkoisiin tekijöihin liittyviä. Sisäinen yrittäjyys tai sen puute näkyy yrityksen lopullisessa tuloksessa menestyksenä tai menestymättömyytenä.

Sisäinen yrittäjyys on vastuunottamista omista tekemisistään ja oman työn arvostamista. Vastuun antamiseen ja ottamiseen täytyy kuulua myös se, että joku ei ole koko aikaa sorkkimassa toisen reviirillä, jos ja kun tehdään yrityksen linjausten mukaista työtä valtuuksien rajoissa.

Jukolan yössä Paimiossa tai paremminkin päivässä

Sitten aivan toiseen aiheeseen, vai oliko se nyt aivan toinen. Olinhan siellä minäkin kuten oli 18 403 muutakin osallistujaa. Mikä saa suunnistajat ja kuntoilijat ravaamaan Jukolan yössä ja Venlojen viestissä tuollaisena massana? Vastauksen tietävät parhaiten ne, jotka tapahtuman ovat itse kokeneet. Kyseessä on joukkuesuoritus ja on jokaiselle tärkeää hoitaa oma osuutensa niin, ettei viesti katkea.

Vaikka nuo edellytykset eivät nykyään aivan parhaat ole, niin 13 km:n osuudesta suoriutuminen tuntui taas niin hyvältä, että taidan olla mukana ensi vuonnakin Lappeenrannassa, jos mahdollisuus siihen on. Olisiko pitkässä sarjassa peräkkäisiä osallistumisia hivenen myös sitä sisäistä yrittäjyyttäkin?

Jukka Taimisto

Julkaistu

Ajankohtaista