Talouspolitiikalla on väliä

Talouden lainalaisuudet eivät ole helppoja tai kiistattomia edes ekonomisteille.

Rahapuu

Sipilän vaaliavaus

Keskustapuolueen puheenjohtaja Juha Sipilä on esittänyt, että poliittisten päättäjien tulisi pyytää anteeksi sitä, miten yrittäjiä kohdeltiin 1990-luvun laman yhteydessä. Ei ole varmaan sattumaa, että juuri Sipilä teki tämän keskustelun avauksen. Sipilällä on yrittäjätausta ja toisaalta hänen puolueensa oli pääministeripuolue 90-luvun laman ratkaisevilla hetkillä.

Kun Suomi joutui taantumaan runsas vuosi sitten, julkista velkaantumista perusteltiin sillä, että haluttiin välttää 90-luvun virheet ja liian raju julkisen talouden sopeuttaminen. Toisaalta viime aikoina on löytynyt myös uusia todisteita siitä, kuinka huono Suomen talouden tilanne todella oli 90-luvun alussa. Maata uhkasi maksukyvyttömyys. Hallitus varautui silloin rajoittamaan pääomaliikkeitä ja Suomen Pankki painamaan lisää rahaa valtion käyttöön. Nykyhetkestä löytyy tuore esimerkki: Venäjä joutui tämän hetkisessä tilanteessa turvautumaan rahan painamiseen ja siten tukemaan suurimpia pankkejaan. Tämä romahdutti ruplan arvoa entisestään ja vei Venäjän keskuspankilta uskottavuutta.

Joka tapauksessa valitulla talouspolitiikalla on väliä. Talouspolitiikalla on merkitystä aivan tavallisille ihmisille ja yrityksille. Pitkäjänteisen talouspolitiikan hoitamisen tekee demokratiassa vaikeaksi se, että etuja jakavalle talouspolitiikalle löytyy monta isää, mutta taloutta kiristävä politiikka on orpo.

Tarvitaan laadukasta kansalaiskeskustelua

Suomen kaltaisessa maassa, jossa kansalaiset ovat hyvin kouluttautuneita ja tiedonvälitys on vapaata, luulisi, että kansalaiskeskustelu talouspolitiikan suunnasta olisi helpompaa. Näin ei välttämättä ole. Talouden lainalaisuudet eivät ole helppoja tai kiistattomia edes ekonomisteille. Talouspolitiikan pitkäjänteisyys on kuitenkin asia, joka sisältyy lähes kaikkien keskusteluun osallistuvien toivelistalla. Oli sitten kysymys verotuksesta, energiapolitiikasta, erilaisista ohjeista ja määräyksistä, jokaisella talouselämässä toimivalla tulisi olla oikeus odottaa tiettyä pitkäjänteisyyttä ja johdonmukaisuutta talouspoliittisten päättäjien ratkaisuissa.

Tähän jokaisen kansalaisen kannattaa kiinnittää huomiota nyt vaalien lähestyessä. Kuinka johdonmukaisilta ja realistisilta vaalien alla annettavat lupaukset vaikuttavat? Miten suunnitellut toimenpiteet luovat ennustettavuutta ja investointeja tukevaa kasvupolitiikkaa Suomeen? Nämä ovat oleellisia kysymyksiä talouspolitiikassa. Ja sillä on meille väliä.

Jussi Hakala

Julkaistu

Ajankohtaista