Trump on paha poliisi

Harvinaisempaa on, että Trump haluaa itse esitellä neuvottelujen äärilaidan ja näytellä pahaa poliisia. USA:n presidentit ovat perinteisesti jättäneet tämän roolin jollekin kabinettinsa jäsenelle.

Trump sanoi sen jo vaalikampanjassaan. Hänen esityksensä ovat vain neuvottelujen avaus. Se ei ole sama asia, kuin neuvottelujen lopputulos. Trump haluaa lyödä pöytään äärimmäisen kovia esityksiä ymmärtäen itsekin hyvin, että ne ovat epärealistisia toteutuakseen sellaisenaan. Harvinaisempaa on, että Trump haluaa itse esitellä neuvottelujen äärilaidan ja näytellä pahaa poliisia. USA:n presidentit ovat perinteisesti jättäneet tämän roolin jollekin kabinettinsa jäsenelle. Kun oikea aika koittaa, presidentit ovat astuneet esiin ja esittäneet kompromissin. Yleensä USA:n presidentit ovat halunneet esittää sovinnontekijää. Trump tuntuu nauttivan riitapukarin roolistaan.

Esimerkki 1 USA on vuosikymmeniä protestoinut liian suurta rahallista osuuttaan Natossa. Trump sai kertaheitolla vaatimuksiin pontta, kun hän totesi, että turvatakuut ovat voimassa vain niille maille, jotka ovat maksaneet virallisen maksuosuustavoitteen, joka on 2 % bruttokansantuotteesta.

Esimerkki 2 Tyynenmeren maiden kauppasopimus ja vireillä ollut kauppasopimus EU:n kanssa laitetaan uudelleenarvioitavaksi. Epäilemättä USA on menettänyt suhteellista etuaan sen myötä, kun globaali kauppa on kasvanut. USA:n sisäiset markkinat tuottavat edelleen 25% maailman bruttokansantuotteesta. USA:n suuri sisämarkkina-alue on ollut heidän kilpailukyvylleen merkittävä etu. Markkinoilla on sama kieli, valuutta ja verotusjärjestelmä. Amerikkalaiset yritykset ovat kasvaneet kovassa sisäisessä kilpailussa. Markkinat ovat tuottaneet kilpailukykyisiä yritysjättejä kansainvälisille markkinoille, missä niitä on ollut vaikea voittaa.

EU on yrittänyt luoda samanlaiset olosuhteet, kasvattaakseen eurooppalaisia suuryrityksiä. Yhtä homogeenisen markkina-alueen luominen on osoittautunut kuitenkin haasteelliseksi. Euroopassa suurimmat maat puolustavat omaa kieltä ja kulttuuria. Yhteinen valuutta on olemassa ilman yhteistä raha- ja finanssipolitiikkaa. EU-tason verotusjärjestelmä puuttuu edelleen. EU:n yhteisen markkina-alueen tielle on nousemassa seinä vastaan. Trump sanoi sen suoraan: häntä ei kiinnosta, pysyykö EU pystyssä. EU luotiin aikanaan, paitsi rauhan projektina eurooppalaisille, Amerikan markkina-alueen kilpailijaksi. USA haluaa mieluummin hajottaa ja hallita, kuin toimia EU:n takuumiehenä. Tämä on amerikkalaisilta täysin rationaalista, eikä sillä ole mitään tekemistä Venäjän aseman kanssa.

Esimerkki 3 Trump ampuu kovilla myös Venäjää. Trump on esittänyt näkemyksen, että USA on jäänyt ydinasepelotteessa jälkeen Venäjästä ja haluaa uusia maiden välisen ydinasesopimuksen. Trump ja hänen avustajansa laskevat, että Venäjä on helpompi neuvottelukumppani Syyrian ja Ukrainan tilanteen rauhoittamisessa, jos Venäjä tajuaa, että uhkana on kilpavarustelun avaaminen kaikessa laajuudessaan.  Obama jo kertoi USA:n asenteen Venäjää kohtaan: Venäjä on alueellinen sotilasmahti, jolla ei ole ideologiaa, joka sitoisi kansalaisia ja sen taloudellinen rakenne on kehittymätön. Kehumalla Putinia julkisesti ja avaamalla samalla Venäjälle näkymän kalliista - aivan liian kallista kilpavarustelusta Venäjälle - Trump saa Venäjän lopulta ruotuun ja tarjoaa Putinille perääntymistien kasvojaan menettämättä. Vuoden päästä voimme jo nähdä Putinin lausuvan, kuinka Trumpissa he ovat löytäneet vihdoin neuvottelukumppanin, joka ymmärtää Venäjää. Sitä Putin ei lausu ääneen, että yhteinen kieli on Voima, Voima ja Voima.

Seinä tulee vastaan myös USA:lle

On kuitenkin asia, jota edes Trump ei sano ääneen. Seinä on tulossa vastaan myös USA:lle. Sen velkaantuminen on jatkunut hallitsemattomasti. USA:nkin voimavaroilla on rajansa. Tämä tietoisuus on Amerikka ensin -politiikan suurin draiveri. Trump ei voi sanoa tätä suoraan. Siksi hän on naamioinut tulevat toimet isänmaallisen paatoksellisuuden ja retoriikan alle. Rooman valtakunta hajosi aikanaan liian suuriksi paisuneiden sotilasmenojen seurauksena. USA:n maailmanpoliisin rooli on liian raskas kannettavaksi. Obama käynnnisti jo kehityksen, jossa USA vetäytyy tai ottaa pienempää roolia maailman konfliktipesäkkeissä. Trump jatkaa tätä linjaa ja naamioi sen Amerikka ensin -politiikaksi.

Trump on sanonut senkin ääneen, että USA:n ei olisi pitänyt mennä Irakiin. Tämä on tavallaan Trumpin anteeksipyyntö irakilaisille. Saddam Hussein oli USA:lle paljon pienempi ongelma, kuin globaali ISIS. Tämä ei ole jälkiviisautta. Bush vanhempi pysäytti USA:n sotilaskoneen Irakin rajalle juuri tästä syystä. USA arvioi silloin, että Husseinin kaataminen loisi valtatyhjiön, jota olisi vaikea täyttää. Bush nuorempi ei voinut välttää kiusausta, vaan valtasi Irakin, mutta ei onnistunut täyttämään valtatyhjiötä. Obama käynnisti vetäytymisen Irakista, mikä on osoittautunut hyvin vaikeaksi.

Kotipesä kuntoon - onko Trumpilla sittenkin järki toimissaan

Nyt Trump keskittyy pistämään kotipesää kuntoon ja jättää erilaiset riitaisat kuppikunnat tappamaan toisiaan. Kun tomu laskeutuu ja löytyy vallan ja vastuun tasapaino, USA on valmis neuvottelemaan voittajan kanssa. Tämä on puhdasta valtapolitiikkaa, joka on ollut aina elimillinen osa USA:n ulkopolitiikkaa. Vetäytymisen tulee tapahtua hallitusti, ettei synny ennakoimattomia tilanteita. Tulemme näkemään tässä edestakaista liikettä. Linja on kuitenkin selvä. Jokainen huolehtikoot ensisijaisesti itse itsestään. Obaman idealistiset ajatukset vapauden ja demokratian puolustamisesta jäävät taka-alalle. Tilalle tulee realismi siitä, että edes USA:n resurssit eivät riitä kaikkeen maailmassa.

Taloudellinen näkökulma? Ehkä se, että Trumpilla on sittenkin agenda ja järki toimissaan. Jos Trump onnistuu, dollari on kelpo valuutta myös jatkossa.

Jussi Hakala

Jussi Hakala

Jussi on Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja vuodesta 1998. Seuraa Jussin ajatuksia myös Twitterissä @jussihakala2.

Julkaistu

Ajankohtaista