Tulevaisuuden digipankkiirit – he ovat jo täällä

”Sitä ei kannata ostaa, ellei sitä saa netistä.”

Rahapuu

Sanat tulivat murrosikäisen nuoren miehen suusta pari vuotta sitten. Kuluneen parin vuoden aikana kauppa on kiihtyvällä tahdilla siirtynyt kivijalasta verkkoon. Ostammeko enää juurikaan mitään ilman, että emme vertailisi tuotteen tai palvelun ominaisuuksia ja hintaa netissä?

Jo vuonna 1969, siis samana vuonna, kun ihminen ensimmäisen kerran kävi kuussa, viestinnän professori Osmo A. Wiio kirjoitti tulevaisuuden näkymistä: ”Halukkaiden käytettävissä on television kaltaisia laitteita, joiden avulla voi saada luettavakseen mitä tahansa teoksia kirjastoista. Samoilla laitteilla voi olla yhteydessä kauppoihin ostoksien tekemistä varten ja pankkeihin raha-asioiden hoitamiseksi. Kuvaruutuun ilmestyvät tilitiedot ja nostot. Panot siirtyvät välittömästi rahalaitosten tietokonerekisteriin.”

Digipankkiiri-sukupolvi asioi oletusarvoisesti verkossa

Kaupan alalta tuttu asiakaskäyttäytymisen muutos näkyy ja vaikuttaa myös pankkitoimintaan. Pankkien kivijalkamyymälät eli pankkikonttorit ovat katukuvasta vähentyneet samalla, kun sähköisten pankkipalvelujen määrä ja saatavuus verkossa on merkittävästi lisääntynyt. Pankkien asiakkaat odottavat, että pankkipalvelut ovat saatavilla verkossa vuorokauden ympäri. Digipankkiiri-sukupolvi eli he, jotka oletusarvoisesti haluavat hoitaa pankkiasioinnin verkossa, ovat jo täällä.

Kirjoitan tätä blogia television kaltaisella laitteella. Hetki sitten luin päivän lehdet tämän saman laitteen ruudulta. Kohta klikkailen laitteeni pankin nettisaitille, jossa hoidan muutaman pankkiasian ja sen jälkeen aion selailla webbikauppojen tietoteknistä valikoimaa. En tiedä ostanko mitään, mutta onhan se mukava katsella uutuuksia. Ja jos jotain tuotetta tai palvelua ei löydy, niin kuitenkin sitä kannattaa kysyä. Netissä näpyttelen vaivattomasti kysymykseni suoraan myyjälle. Siltä varalta, etten vastauksen saapuessa ole ruudun äärellä, television kaltaisen laitteeni lisäksi saan myyjän vastauksen myös älypuhelimeeni.

Juha Kiviluoma

PS. Illalla luen kirjastosta lainaamani elektronisen kirjan. Päättelit oikein. Luen sen tällä television kaltaisella laitteella.


Kuva: We come in peace
Kuvattu Tiedekeskus Heurekassa vuonna 1996.

Julkaistu

Ajankohtaista