Turhuuksien roviolla

Olen tässä miettinyt kaiken maailman turhuuksia. Tai pikemminkin asioita ja tavaroita, joita ilman ihminen ei pärjää.

Turhuuksien roviolla

Ensiksi tulee mieleen sähkö. Onneksi täällä Varsinais-Suomessa sähkönjakelun häiriötilanteet ovat marginaalisia. Toisin kuin Argentiinassa tai Uruguayssa, jossa sähkökatkos pimensi koko maan.

Toiseksi tulee mieleen puhdas vesi. Sitäkin meistä useimmat saavat suoraan hanasta jopa tuhlaamiseen asti. Toisin kuin joka kolmas ihminen, joka YK:n raportin mukaan elää ilman puhdasta vettä.

Jätteiden haltuunotto ja niiden kierrätys toimivat maassamme niin ikään hyvin. Meillä on verraten siistit kadut, polut ja keräyspisteet. Toisin kuin Moskovassa, jossa jätevuoret kasvavat kasvamistaan.

Mennään seuraavaksi ruokapuoleen. Tämä ei valitettavasti jakaannu tasapuolisesti Suomessakaan. Omalta osaltani totean, että sitä kyllä on. Joskus vähän liikaakin, jolloin mennään toiseen ääripäähän eli terveyden vaarantamiseen tuhdilla ruokavaliolla.

Kirjoitus- ja lukutaito on nyky-yhteiskunnassamme pärjäämisen edellytys. Ymmärrämme lukemaamme, sivistämme itseämme, tuomme esiin ajatuksiamme, kykenemme hoitamaan asioitamme vaivatta. Tämäkin puoli meillä suomalaisilla on suurelta osin kunnossa, kiitos korkean koulutustasomme.

Mennään ihan konkreettisiin tavaroihin. Harva meistä kykenee elämään ilman kännykkää, vaikkei se suoranainen välttämättömyys hengenpitimeksi olekaan poikkeustapauksia lukuun ottamatta. Televisio on vielä monelle must, mutta monenko nuoren ensihankinta tv on? Entä perinteinen ula-radio? Kaunis päältä, mutta täysin toimeton.

Sitten kaveri tyhjentää potin

Kysyin kaverilta, minkä puuttuminen tekisi elämän vähintäänkin hankalaksi. Siinä lateli yllämainittujen lisäksi jääkaappi-pakastimen, lieden, kahvin, sähköhammasharjan, Ikean lyijykynän (!?), meetwurstin ja ruisleivän.Kysyi sitten minulta:

”Mutta mietipä, jos vessapaperi loppuisi.”

Veti hiljaiseksi. Niin mitä, jos wc-paperi loppuisi ilman ennakkovaroitusta? Vessapaperi, joka on itsestäänselvyys, jonka muistaa kauppareissullaan varmemmin kuin suomalaisten ykkösostoksen, kahvipaketin. 

Pysähdyin hetkeksi ajattelemaan arkea kotona tai töissä ilman vessapaperia. Siinä jos missä olisimme niin sanotusti lirissä. Vai mitä? 

PS. Pysähdy Sinäkin hetkeksi miettimään, mitä ilman et voisi elää. Liedon Säästöpankin Facebookissa kysymme sitä tämän postauksen yhteydessä, joten kommentoi vapaasti. 

Paula Kumpula

Liedon Säästöpankin markkinointipäällikkö

 
Julkaistu

Ajankohtaista