Uusi + vanha = enemmän

Erään keski-ikään*) ehtineen naisen ajatuksia vuoden vaihtuessa

RAHAPUU

Uuden vuoden kynnyksellä moni meistä ryhtyy järjestelemään työpöytäänsä, kotinsa nurkkia tai elämäänsä. Yhä useampi intoutuu heikkona hetkenään lupaamaan ties mitä: ensi vuonna kuntoilen, laihdutan, opiskelen, vietän tipattoman, olen kiltti ja säyseä kaikille elollisille ja niin edelleen.

Uudessa vuodessa on jotakin maagista, mikä pistää meidät tekemään hassuja ryhtiliikkeitä. Ikään kuin vuoden 1. päivä pyyhkäisisi pois kaiken menneen, joka on tarttunut mukaamme vuosien saatossa, vaikka juuri kokemus tekee meistä ainutlaatuisen, arvokkaan, taitavan ja osaavan. Tästä päästäänkin varsinaiseen aiheeseen:

Ihanteellisen ikäcocktailin resepti

Pohdin tässä eräänä päivänä ihanteellista työyhteisöä, joka koostuisi nuorista, nuorehkoista aikuisista, keski-ikäisistä, keski-iän ylittäneistä, perheellisistä, perheettömistä, lapsellisista, lapsettomista, sinkuista ja dinkuista. Siis sellainen cocktail, jossa yhdistyisi nuoruuden rohkeus ja varttuneisuuden varovaisuus. Oivalsin, että tuollainen ikäjakauma onkin mitä mainioin etenkin pankkialalla: osalla on riittävästi työ- ja elämänkokemusta, osalla niitä puolestaan vähemmän, mutta sitä enemmän uusinta tietoa digitaalisesta maailmasta ja teknologiasta sekä tuoreita ideoita. Innostuneessa ja toinen toistaan kunnioittavassa ilmapiirissä tuollainen sekoitus on omiaan tekemään yhteisöstä dynaamisen, luovan ja osaavan joukon.

Pyörittelin tätä asiaa asiakkaan näkökulmasta. Pankin asiakaskunnasta löytyy vauvasta vaariin ja niitä löytyy yleensä myös pankkien henkilökunnasta vauvat ja alaikäiset pois lukien. Henkilökunnan lavea ikähaarukka helpottaa hyppäämistä asiakkaan saappaisiin ja ymmärtämään hänen senhetkistä elämäntilannettaan paremmin.

Samankaltainen puhuu samaa kieltä

Luonnollisesti olen itsekin pankin asiakas. Ollessani nuori tarvitsin kädestä pitäen apua pankkiasioiden hoidossa, ja hienoa apua sainkin (kiitos siitä, Pirjo). Pikkuhiljaa syntyi yhä luottamuksellisempi suhde pankkiin ja sen toimihenkilöön, joka opasti minua seuraavaksi opintolaina-asioissa (kiitos siitäkin, Pirjo). Sitten olikin jo aika miettiä asuntolaina-asioita (kiitos, Sirkka) ja kun vielä vähän vartuin, piti ryhtyä säästämään unelmieni maailmanympärimatkaa varten (kiitos, Nina).

Näissä minun eri elämänvaiheissani tukenani on aina ollut pankkihenkilö, joka on joko saman ikäinen tai saman henkinen luottamukseni arvoinen ihminen, joka tuntuu elävän unelmaa kanssani auttaen sen toteuttamisessa tai auttaa tiukkoina hetkinä selviytymään yllättävistä haasteista.

Miten tämä kaikki sitten liittyy uuden vuoden alkamiseen? Tuskinpa mitenkään, mutta välillä on hyvä muistuttaa mieleen, että useimmissa tapauksissa uusi ja vanha ovat yhdessä paljon enemmän. Vai mitä?

Siis tervemenoa vanha hyvä vuosi & tervetuloa entistäkin parempi uusi vuosi!

Paula Kumpula

*) Lähde: Brittiläisen terveydenhoito- ja vakuutusalan yhtiön Benendenin tutkimuksesta selviää, että keski-ikä alkaa 53-vuotiaana. Tästä tutkimuksen suorittaneen yhtiön englanninkielisille nettisivuille, jossa muun muassa luetellaan 40 keski-iän tunnusmerkkiä.

Julkaistu

Ajankohtaista