Vaihtelu virkistää

Omistajanvaihdoksessa suurimpia haasteita ovat osapuolten kohtaamiseen liittyvät asiat sekä arvonmääritykset.

Rahapuu

Seuraavien vuosien aikana noin 60.000 yrittäjää tulee eläkeikään. Näillä yrityksillä on kotimaassamme tärkeä rooli työllistäjinä, veronmaksajina ja viennin edistäjinä. Omistajanvaihdoksen edessä olevalla yrittäjällä on pohdittavana, löytyykö yritykselle uutta omistajaa ja vastaako yrityksen liiketoiminta tulevaisuuden tarpeita. Tulevaisuuden näkymät kun vaikuttavat yrityksen arvon määräytymiseen.

Vaikka yritys olisi hyvässä kunnossa ja kannattava, sille ei silti välttämättä aina löydy jatkajaa. Omistajanvaihdoksen suurimpia haasteita ovatkin osapuolten kohtaamiseen liittyvät asiat sekä arvonmääritykset. Myyjät eivät yleensä halua laittaa yritystään julkisesti myyntiin turvatakseen liiketoimintansa. Arvonmäärityksessä taasen ostajien ja myyjien näkemykset eroavat usein toisistaan.

Rahoittajan näkökulmasta ostokohteiden kannattavuuden tarkastelu on suuressa roolissa. Yrityksen tulos saattaa näyttää ostajalle todellista parempana monesta eri syystä. Ostettava yritys on ehkä pitkään ollut velaton, joten sillä ei ole rahoituskuluja. Yrityskauppoja toteutettaessa käytetään kuitenkin usein ulkopuolista rahoitusta. Tällöin ennusteissa on huomioitava, että liiketoiminnalla tulee kattaa rahoituskulut ja lainan lyhennykset. Ostajan tulee myös pohtia, miten oma elämä rahoitetaan yrityskaupan jälkeen ja pyöriikö oma talous, jos yrityksestä ei heti saisikaan tuloja.

Rahoitus nousee arvonmäärityksen ja osapuolten kohtaamisen lisäksi usein kolmanneksi kynnyskysymykseksi kauppoja toteutettaessa. Ongelmaksi muodostuu mm. rahoitukselle vaadittavat vakuudet. Tässä vaiheessa kuvaan astuu yleensä Finnvera, jolla on merkittävä rooli omistajanvaihdosten rahoittamisessa. Pankkien ja Finnveran lisäksi omistajanvaihdosten rahoituksessa on tarvetta yksityisille pääomasijoittajille, jotka tarjoaisivat oman pääoman ehtoisen rahoituksen lisäksi omaa osaamistaan, kokemustaan ja yhteyksiään rahoittamansa yrityksen käyttöön.

Tarvitaan ostajien ja myyjien kohtaamispaikkoja

Omistajanvaihdos on tärkeä asia. Hyviä myytäviä kohteita on paljon, mutta ne eivät ole näkyvästi tarjolla. Suomen talous kaipaa kipeästi kasvavaa yritystoimintaa, uusia työpaikkoja ja kasvun myötä saatavia verotuloja. Osapuolet tarvitsevat kohtaamispaikkoja ja asiasta täytyy keskustella nykyistä avoimemmin.

Pankki on hyvä paikka ottaa omistajanvaihdosasia puheeksi. Joskus asia lähtee etenemään jo siitä, että pankissa on hiljaista tietoa potentiaalisesta toisesta osapuolesta. Useimmiten keskustelu kuitenkin käynnistää prosessin, joka lähtee pikkuhiljaa toteutumaan vaiheittain. Omistajanvaihdosprosessit ovat usein pitkiä ja ne kestävät helposti varsinkin myyjän osalta useamman vuoden.

Vaihtelu virkistää monellakin tapaa. Vuosikymmeniä uurastaneelle yrittäjälle voi olla mukavaa vaihtelua viettää aikaa jälkipolvensa kanssa tai nauttia työnsä hedelmistä matkustellen. Uudelle yrittäjälle on varmasti virkistävää toteuttaa visioita ja nähdä oma panostus kannattavana liiketoimintana. Ja täytyyhän tässä kohtaa toki mainita myös pankin vaihto…

Maija Koivunen

Julkaistu
...