Valitse itse edunvalvojasi

Moni ajattelee, että edunvalvontaa tarvitaan vain silloin, kun iän myötä omien asioiden hoito vaikeutuu, mutta samanlaista valtuutusta voi tarvita myös onnettomuuden tai sairauden osuessa kohdalle. Kun laadit edunvalvontavaltakirjan nyt, pystyt itse määräämään, kuka on edunvalvojasi, ja helpotat samalla läheistesi arkea.

Suvun miehet ovat kokoontuneet yhteiseen kuvaan. Mukana myös perheen koira.
Oletko koskaan miettinyt, miten sinun asiasi hoituvat, jos sairastut tai loukkaannut vakavasti onnettomuudessa? Tällaiset tilanteet tulevat aina yllättäen ja siksi niihin kannattaa varautua jo nyt laatimalla edunvalvontavaltakirja

Edunvalvontavaltakirja sopii kaikille ikään, terveydentilaan ja varallisuuden määrään katsomatta. Valtakirjan voi laatia kuka tahansa oikeustoimikelpoinen ja täysi-ikäinen henkilö.

Mikä on edunvalvontavaltuutus?

Edunvalvontavaltuutuksella varmistat, että asiasi hoituvat myös tulevaisuudessa oman tahtosi mukaisesti. Edunvalvontavaltuutus tehdään edunvalvontavaltakirjalla. Valtakirja astuu voimaan vasta, kun maistraatti vahvistaa valtuutuksen lääkärintodistuksella, josta ilmenee päämiehen eli sinun kykenemättömyys omien asioittesi hoitoon.

Valtakirjalla voit elinaikanasi määrätä, kuka hoitaa taloudelliset ja henkilökohtaiset asiasi, jos et myöhemmin enää kykene niiden hoitoon itse. Hoidettavia asioita voivat olla pankkiasioiden lisäksi esimerkiksi asunnon myyntiin tai vastaaviin isoihin päätöksiin liittyvät toimet. 

Virallinen edunvalvonta on hidasta

 Jos edunvalvontavaltakirjaa ei ole laadittu eikä asioiden hoito enää onnistu itsenäisesti, on turvauduttava viralliseen edunvalvontaan. Tämän huono puoli on se, että edunvalvonta on kovin byrokraattista: edunvalvonnan tarpeessa olevalle henkilölle edunvalvojan määrää maistraatti tai käräjäoikeus.

Edunvalvojaksi voidaan määrätä päämiehelle läheinen henkilö tai viime kädessä yleinen edunvalvoja. Prosessi saattaa viedä pitkänkin ajan, kun taas valtakirjalla avulla sinä päätät itse sen, kenelle haluat asioittesi hoidon uskoa ja valtuutus onnistuu nopeammin. 

Edunvalvonnasta aiheutuu siis useita velvollisuuksia ja kustannuksia, jotka olisivat vältettävissä edunvalvontavaltuutuksella.

Jos edunvalvontavaltakirja on tehtynä, edunvalvontavaltuutuksesta annetun lain mukaan valtuuttamasi henkilön ei tarvitse jättää vuositiliä eikä tämän tarvitse hakea maistraatilta lupia erilaisiin oikeustoimiin, ellei valtuuttaja halua edunvalvontavaltakirjassaan toisin määrätä. Lain mukaan edunvalvontavaltuutettu tarvitsee luvan vain kiinteän omaisuuden myyntiin ja panttaukseen, mutta tästäkin lupasääntelystä sinä voit luopua edunvalvontavaltakirjan määräyksellä. 

Edunvalvontavaltakirja helpottaa arkea

Edunvalvontavaltakirjan tarkoitus on helpottaa elämää silloin, kun tilanne on muutenkin haastava sinulle ja läheisillesi. Laatimalla valtuutuksen varmistat oman tahtosi toteutumisen lisäksi sen, ettei läheistesi tarvitse käyttää aikaa byrokratiaan. 

Edunvalvontavaltuutus on kaikilta osin edunvalvontaa joustavampi ja tekee asioiden hoidosta yksinkertaisempaa läheisellesi. Edunvalvontavaltakirjan laadinnassa kannattaa käyttää apuna asiantuntijaa, jotta valtakirjan sisältö on riittävän kattava ja se sisältää lain vaatimat muotomääräykset. 

Yksilöllinen edunvalvontavaltakirja 250 eurolla

Meillä Liedon Säästöpankissa yksilöllisen edunvalvontavaltakirjan laatiminen lakimiehen tekemänä maksaa 250 euroa. Autamme sinua mielellämme ja voit lähestyä meitä joko sähköpostilla, puhelimitse tai varaamalla suoraan ajan verkkotapaamiseen. 

P.S. Sinun ei tarvitse olla Liedon Säästöpankin asiakas, jotta voit ottaa meihin lakiasioissa yhteyttä.

Liedon Säästöpankin tietoisku: Valitse itse edunvalvojasi löytyy myös Youtubesta

 

TUTUSTU LAKIPALVELUIHIN LIEDON SÄÄSTÖPANKISSA

Julkaistu

Ajankohtaista