Visa Electron lapselle?

Koska on oikea ikä hankkia lapselle maksukortti? Siinä asia, jota meidän perheemme lisäksi pähkäilee varmasti useampikin teini-ikäisen vanhempi. Omassa Facebookin uutisvirrassanikin tuota keskustelua on käyty ja mielipiteitä siitä, onko maksukortin hankkiminen järkevää 12-13-vuotiaalle on puolesta ja vastaan.

Rahapuu

Kun itse on aloittanut rahan käyttämisen käteisellä, viiden ja kymmenen pennin irtokarkkeja kioskin karkkilaareista valiten (osan valinnoistaan hetken kuluttua palauttaen kun herkumpi karkki oli jäädä kädessä olevan kolikkomäärän saavuttamattomiin), mietityttää ymmärtääkö lapsi rahan arvon jos käytössä on maksukortti eivätkä kolikot ja setelit.  

Toisaalta korttimaksaminen on tätä päivää ja jossain vaiheessa se opetellaan. Korttimaksaminen on NIIN tätä päivää, ettei käteistä aina löydy omasta kukkarostakaan kun sitä pitäisi antaa lapselle. Maksukortti helpottaisi elämää myös kun mietitään paljonko rahaa lapselle tarvitaan harrastusleirille tai kesälomamatkalle ystävän perheen mukana. Rahaa voisi siirtää teinin tilille helposti ja nopeasti mobiilipankin kautta kun rahaa tarvitaankin enemmän kuin mitä alun perin oli ajateltu. Tai kun rahaa tarvitaan yllättäen, eikä paikalla ole ketään, joka tuon rahan voisi lapselle antaa. Mutta houkuttaako kortin takana, ehkä osittain hätävaranakin, oleva raha kuluttamaan enemmän?

Osto ja nostorajat auttavat rajaamaan käyttöä

Osto- ja nostorajat, joista Liedon Säästöpankin tubettajatkin tekivät videon, auttavat rajaamaan käyttöä ja toisaalta, kun lapsen kortin käyttöoikeus liitetään vanhemman verkkopankkiin, voi vanhempi tarvittaessa seurata missä korttia on käytetty ja minkä verran. Käteisellä shoppailtaessa tuota mahdollisuutta ei välttämättä ole.  

Käyttötili ja säästötili erikseen?

Mietittäväksi jää myös, kannattaisiko lapselle avata erikseen oma käyttötili ja pitää säästötili erillään. Käyttötilille voisi siirtää viikko- tai kuukausirahan ja ylipäätäänkin ne eurot, jotka teini voi rauhassa käyttää kosmetiikkaan, pelaamiseen, vaatteisiin, syötäviin ja juotaviin. Omiin elintärkeisiin must-juttuihinsa. Säästötilille siirretään ainakin osa vaikkapa isovanhemmilta saaduista lahjarahoista.  

Jokainen tuntee oman lapsensa parhaiten

Toisaalta, mutta toisaalta. Vaakaan kerääntyy painoa molempien puolien kuppeihin. Jokainen tuntee oman lapsensa ja perheensä tavat parhaiten. Siinä missä toisen lapsen silmät loistavat kun säästötilillä oleva summa kasvaa, pitää toinen lapsi kansantalouden pyörät pyörimässä pitämällä rahansa liikkeellä. Jossain vaiheessa opettelu tulee kuitenkin ajankohtaiseksi. Olipa tapa mikä hyvänsä, on opettelu hyvä tehdä tässä vaiheessa kun puhutaan pienemmistä summista, eikä maksuhäiriöiden mahdollisuutta ole kun tiliä ei Visa Electronilla pääse ylittämään.

Meillä vaaka kallistui lopulta, pitkän harkinnan jälkeen siihen, että kortti tilataan ja kokeillaan, miten sen käyttö sujuu. Toimihenkilöltä on pyydetty paperit tilin avaamiseen ja kortin tilaamiseen, jotta (pankissa jo aikaisemmin tunnistetun) isän allekirjoitukset saadaan otettua kotona ja riittää kun kortin tuleva haltija ja minä menemme tekemään tilauksen keskenämme. Seuraava askel, se ratkaiseva, on tehdä teinin odottama korttitilaus. Vai mitä mieltä olet, vieläkö pitäisi pakittaa?

Julkaistu
...