Kuinka paljon jouluna kuluu rahaa

Ahdistaako joulun rahanmeno jo nyt? Yhdistätkö joulupyhän suurempaan rahanmenoon? Voi hyvin olla, että et ole ainoa ja ehkä juuri siksi tänä vuonna voisi olla hyvä hetki pohtia joulunviettoa uudella tavalla - voisiko rahan kulutusta vähentää ja yhdessä oloa, rentoutumista ja läsnäoloa lisätä?

Nooa Säästöpankin talousvalmentaja Tanja Wickström.

Kaikissa elämän osa-alueissa uusi toimintatapa vaatii aina muutoksen ja jos odottaa, että joku muu tekisi ensiaskeleen, voi hyvinkin olla, että saa odottaa ja odottaa. Mitäpä jos muutkin lähipiirissäsi pohtivat aivan samoja asioita? Entäpä jos jokin esimerkiksi alla olevista ehdotuksista olisikin oikea pelastus

Taloudenvalmentajan vinkit

- Lahjojen määrää perheessä voi karsia siten, että sovitaan että niitä hankintaan vain lapsille. Hyviä ”yhteisiä lahjoja” ovat esimerkiksi lautapelit tai kirjat, joissa aikuinenkin voi olla mukana.

- Sen sijaan, että ostetaan aikuisille ristiin rastiin lahjoja, aikuiset ostavatkin itselleen lahjan - esimerkiksi jonkun itseään kehittävän ja pitkällä aikavälillä palkitsevan elämyksen. Hyviä esimerkkejä ovat kirjat, valmennuskurssit, tai vaikkapa kuntoiluun liittyvä hyödyllinen lahja, jota ei välttämättä muuten raaskisi ostaa.

- Suunnittele ostokset vastuullisesti. Vältä menemästä kauppakeskukseen vain ”jouluostoksille”, vaan pohdi ennakkoon mitä kukin tarvitsee, katso hinnat ja tee listaus - eli laadi joulubudjetti. Näin ei myöskään luultavasti tarvitse heittää ruokia pois, kun hankitaan vain sen verran mitä syödään.

- Yksi vaihtoehto ruokailuun on nyyttärit, jotka luovat myös yhdessä tekemisen tunnelmaa.

- Paljon on kyse arvomaailmasta. Pohdi, mikä luo juuri teille aitoa joulutunnelmaa ja perustuuko nykyinen tapa viettää joulunaikaa vanhoihin, totuttuihin tapoihin? Tuliko sinulle kenties heti mieleen 10 asiaa, josta et ainakaan luovu? Uusi toimintatapa vaatii aina muutoksen pois tutusta ja turvallisesta ja kyse on enemmänkin optimoinnista, vaihtamisesta, kehittymisestä, eikä niinkään poistamisesta.

 

Taloudellista, vastuullista ja tunnelmallista joulua ihan kaikille!

Kirjoittaja on talousvalmentaja Tanja Wickström, jolla on useiden vuosien kokemus finanssialalta.

Wickstrom_Tanja

Tanja Wickström
Talousvalmentaja
040 522 7282

Julkaistu
...