Asuntolainojen lainakatto laskee takaisin 85 prosenttiin

Finanssivalvonnan johtokunta on kokouksessaan 28.6.2021 päättänyt alentaa luottolaitostoiminnasta annetun lain 15 luvun 11 §:ssä mainitun sitovan enimmäisluototussuhteen 5 prosenttiyksiköllä 85 prosenttiin. Päätös ei koske ensiasunnonostajia, joiden enimmäisluototussuhde pysyy ennallaan 95 prosentissa. Muutos tulee voimaan 1.10.2021.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että asuntolainaa saa jatkossa enintään 85 prosenttia vakuuksien käyvästä arvosta. Lainakatto palautetaan nyt koronapandemiaa edeltäneelle tasolle. Finanssivalvonta perusteli tehtyä päätöstä asuntomarkkinoiden viimeaikaisella vahvalla kehityksellä. Uusien asuntolainojen ottaneiden kotitalouksien kokonaisvelat suhteessa tuloihin ovat jatkaneet kasvuaan ja tällä päätöksellä halutaan hillitä kuluttajien ylivelkaantumista.

Ensiasunnonostajille ei muutoksia lainakattoon

Asuntolainan ottajalle tämä tarkoittaa sitä, että ensiasunnonostajien pitää kattaa vaadittava 5 % omilla säästöillä tai muilla vakuuksilla, kun taas muilla asunnon ostajilla tuo prosentti on vastedes 15 %. Uusi tilanne ei välttämättä muuta tilannetta kuluttajien mielessä, koska moni on jo tottunut, että asuntoa hankkiessa tarvitaan omia säästöjä. Asiakkaan tilanne kuitenkin katsotaan läpi aina tapauskohtaisesti ja pohditaan yhdessä pankin asiantuntijan kanssa, miten edetään laina-asioiden kanssa. 

Tässä vielä esimerkki, mitä muutos tarkoittaa käytännössä:

Asiakas ostaa asunnon, jonka hinta on 150 000. Ensi-asunnon ostajalla tulee siis olla vähintään 5 % omia säästöjä tai muita vakuuksia eli 7500 €.

Jos kyseessä ei ole asiakkaan ensiasunto, tulee hänellä olla vähintään 15 % omia säästöjä tai muita vakuuksia eli 22 500 €.

Muu vakuus voi olla esim. pankin takaus tai vaikkapa vanhemmilta saatu vakuus.

Asuntolainaneuvottelun voit käydä asiantuntijamme kanssa joko verkossa tai konttorilla - sinä valitset. Täytä kuitenkin asuntolainahakemus ensin joko verkkosivuillamme tai verkkopankissasi lainat-osiossa. Varaa aika tapaamiseen.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista