Ystävä langan päässä

Puhelinystävä tuo iloa arkeen. Haloo Lieto -hanke toi yhteen vapaaehtoiset ja keskusteluseuraa kaipaavat.

Kun kotoa on vaikeaa tai jopa mahdotonta lähteä liikkeelle, kaipuu päästä juttelemaan voi olla suuri. Silloin puhelinystävä tuo iloa arkeen. Haloo Lieto -hanke toi yhteen vapaaehtoiset ja keskusteluseuraa kaipaavat.

Kun Helvi Pihlajamäki soittaa puhelinystävälleen kerran kuussa, ilo on molemminpuolinen. Jutellessa vierähtää usein jopa tunti. "Juttelemme yleensä lehdestä luetuista asioista sekä päivän askareista. Soittelu on mukavaa ja erittäin mielenkiintoista."

Pihlajamäki tutustui uuteen ystäväänsä Haloo Lieto -hankkeen kautta. Liedon seurakunnan, Punaisen Ristin, Marttojen ja Liedon 4H-yhdistyksen käynnistämä hanke lähti liikkeelle halusta tarjota vapaaehtoistyöllä toteutettavaa tukea ihmisille, joiden on haasteita päästä pois kotoaan. Esimerkiksi ikääntyville, omaishoitoperheille tai kehitysvammaisille puhelinystävä voi olla kullanarvoinen.

Anonyymiä ystävyyttä

Haloo Lieto -hanke käynnistyi vuonna 2014. Liedon Säästöpankin lahjoituksella rahoitettiin muun muassa palvelussa käytettävät puhelimet sekä koulutukset. Hanke herätti kiinnostusta alusta alkaen ja puhelinystäviä oli helppo saada mukaan. "Puhelinystäväpalvelu on otettu ilolla vastaan ja saanut paljon huomiota", vapaaehtoistyön ohjaaja Outi Haijanen Liedon seurakunnasta iloitsee.

Aluksi sekä vapaaehtoisia että puhelinystävää kaipaavia ihmetytti toiminnan rajoittaminen puheluihin kasvokkain kohtaamisen sijaan. Puhelinystävätoiminnan salaisuus kätkeytyykin juuri tähän kasvottomuuteen.

"Puhelimessa kohtaaminen on erilaista kuin kasvotusten tapaaminen. Puhelimessa voi puhua valikoiden elämästään ja pysyä anonyymimpänä, mikä voi helpottaa myös vaikeammista aiheista puhumista", Haijanen selittää.

Kuuntelutaitojen kehitys
Vapaaehtoisten koulutuksessa kehitettiin muun muassa kuuntelutaitoja.

Koulutuksen avulla työkaluja langoille

Puhelimessa keskusteleminen on monella tavalla ainutlaatuinen tapa kommunikoida. Kun keskustelukumppanin ilmeitä ja eleitä ei näe, on hyvä opetella nimenomaan puhelimessa tarvittavia keskustelutaitoja. Siksi puhelinystäville järjestettiin koulutus.

Koulutuksessa opeteltiin käytännön harjoitusten avulla, kuinka voi kuunnella entistä paremmin, tunnistaa erilaisia tunnesävyjä sekä syventää keskustelua. Vapaaehtoiset saivat työkaluja myös vaikeiden aiheiden käsittelyyn. "Mahdollisista surullisista puheenaiheista on tärkeää osata päästä eteenpäin, koska puheluiden tavoitteena on ennen kaikkea tuottaa iloa", Haijanen toteaa.

Vapaaehtoiset kokoontuvat kerran kuussa yhteen vertaisryhmätapaamisessa, jossa jaetaan kokemuksia. Näistä tapaamisista ja vapaaehtoisten ajatusten ja kysymysten kuulemisesta Haijanen iloitsee valtavasti. "Arvostan valtavan nöyränä puhelinystäviemme osaamista ja ammattitaitoa!"

Vapaaehtoisena saa ilahduttaa ja oppia

Haloo Lieto -projekti tarjoaa mahdollisuuden auttaa kätevästi kotoa käsin. Moni haluaa tehdä vapaaehtoistyötä, vaikka ei esimerkiksi enää pystyisi tarjoamaan apuaan esimerkiksi kotikäyntien muodossa. Tämänhetkisistä puhelinystävistä suurin osa on hiljattain eläköityneitä naisia. Erityisesti iäkkäämmille asiakkaille toivottiin ystäviksi hieman varttuneempia henkilöitä, jotta yhteistä jutun juurta löytyisi.

Helvi Pihlajamäelle Haloo Lieto -puhelinystävätoiminta on luonteva tapa auttaa. Hän on tehnyt aiemminkin vapaaehtoistyötä, muun muassa Punaisessa Ristissä sekä kirkon Palvelevassa puhelimessa.

"Ajattelin, että olisi mukavaa voida olla avuksi ja tuoda jollekulle iloa", Pihlajamäki kertoo.

Tällä hetkellä Pihlajamäki toimii iäkkään, yksin elävän miehen puhelinystävänä. Pihlajamäen mielestä puhelinystävänä toimiminen voi olla hyvin opettavaista.

"Puhelinystävälläni on paljon elämänkokemusta ja kiinnostavia tarinoita vanhoista ajoista", Pihalajamäki kertoo, "ja lisäksi hän ei ikinä valita, vaikka elämä ei olekaan luksusta. Siitä nykysukupolvilla olisi paljon opittavaa."


Säästöpankit ovat olleet mukana rakentamassa suomalaisten yhteisöjen ja yksilöiden hyvinvointia jo perustamisestaan lähtien vuodesta 1822. Tämäkin tarina on osa hyviä tekoja, joissa Säästöpankki on ollut ylpeänä mukana. Lue lisää Säästöpankin vastuullisuudesta. 

Kirjoitettu
Kategoriat
Tyyppi

Uutinen

Ajankohtaista