Alkuvuoden asuntokauppaennuste lupaa kasvua pk-seudulle

Sp-Kodin ja Nooa Säästöpankin yhteinen Asuntokauppabarometri 1/2021 ennustaa asuntokaupan jatkuvan vilkkaana pk-seudulla. Sp-Kodin kiinteistönvälittäjät ja Nooa Säästöpankin henkilökunta uskovat uusien toimeksiantojen ja kauppamäärien kasvavan tammi–maaliskuun aikana loppuvuoteen verrattuna. Vuosi on lähtenyt liikkeelle vilkkaasti.

Säästöpankki

 – Teetämme Nooa Säästöpankin kanssa kuukausittaisen pk-seudun Asuntokauppabarometrin pysyäksemme ajan hermolla markkinakehityksestä, kysynnän ja tarjonnan muutoksista tai mahdollisista uusista asumisen ilmiöistä ja trendeistä. Tammikuun kyselyymme vastasi noin 50 asuntokaupan rajapinnassa työskentelevää ammattilaista, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen

– Yli puolet vastanneista uskoo asuntokauppojen määrän kasvavan pk-seudulla tammi–maaliskuun aikana verrattuna viime vuoden loka–joulukuuhun. Myös uusien toimeksiantojen määrän kasvuun uskoo selvä enemmistö, Rantanen jatkaa. – Oleellista on saada asuntonsa myyntiä harkitsevat nyt aktivoitumaan myynnin kanssa, koska halukkuutta ostaa ja vaihtaa kotia on yhä paljon. Loppuvuonna asuntokauppaa hidasti merkittävästi se, että jouduimme myymään eioota.

– Myös pankin näkökulmasta uudenlaista positiivisuutta on nyt selvästi ilmassa. Alkuvuosi on startannut meilläkin tavanomaista vilkkaampana, sanoo myös Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti. – On todella mielenkiintoista nähdä, saadaanko markkinoille uusia kohteita tarpeeksi myyntiin. 

– Vaikka ammattilaistemme odotukset ovat korkealla ja myös kulutuskysynnän elpymisen osalta näyttää hyvältä, on markkinassa yhä paljon epävarmuutta ja pari mörköäkin, jotka voivat vaikuttaa alkuvuoden ennusteiden toteutumiseen, Jäntti jatkaa. – Lyhyiden rästien määrät ovat olleet nousussa joulukuusta lähtien. Niillä, joilla rästejä on päässyt syntymään, voi tilanne pahentua entisestään alkuvuonna erääntyvien luottokorttilaskujen ja lainojen lyhennysvapaiden päättymisen myötä. 

– Eikä koronatilannettakaan sovi unohtaa. Jos rokotukset venyvät loppusyksyyn ja erilaiset muunnokset viruksesta leviävät, saattaa hyvinkin olla, että tilanne normalisoituu vasta vuoden lopussa. Jokainen jarrutuspäivä tekee taloudellemme pahaa, toteaa Rantanen.

– Toisaalta jos oma talous on liian tiukilla ja lainanhoitokulujen kanssa on vaikeuksia, kannattaa tässä markkinatilanteessa, kun asunnot käyvät nopeasti kaupaksi ja niistä maksetaan hyvin, harkita asunnon myyntiä ja lainojen poismaksua. Vuokra-asuntojakin on nyt hyvin tarjolla, Jäntti jatkaa.

Omakotitalojen ja yli 80 m2 pihallisten asuntojen kauppa jatkuu kuumana

– Välittäjämme uskovat omakotitalojen sekä pihallisten rivi- ja paritaloasuntojen kysynnän pysyvän korkealla ja kauppamäärien kasvavan. Jatkossakin ihmiset haluavat lisää tilaa, sen yhden lisähuoneen, sanoo Rantanen.

– Ja kun korkojen tiedetään pysyvän alhaalla vielä pitkään, ihmiset ovat uskaltaneet toteuttaa näitä unelmiaan ja vaihtaa isompaan, toteaa Jäntti. – Nythän kaupaksi ovat käyneet nekin asunnot, joita on myyty pidempään.

Välirahoitusta kannattaa nyt harkita

– Tällä hetkellä, kun uudet myyntiin tulevat asunnot viedään pk-seudulla käsistä, kannattaa välirahoituksen ottamista harkita tosissaan, vaikka nykyinen asunto olisikin vielä myymättä, sanoo Jäntti. 

–  Vanha ja hyvä oppi kahden asunnon loukusta voi tässä markkinatilanteessa olla este uuden asunnon kauppojen toteutumiselle. Jokainen tilanne on kuitenkin ainutlaatuinen. Siksi on tärkeää keskustella oman pankin kanssa etukäteen rahoituskuviot kuntoon, jotta ostaminen onnistuu. Vanha kyllä saadaan myytyä.

– Pk-seudulla asuntojen kiertonopeus on nyt niin nopeaa, että on mahdotonta ehtiä laittamaan oma myyntiin ja saada siitä kaupat tehtyä ennen kuin joku muu on jo ehtinyt ostaa haaveilemasi asunnon, Rantanen komppaa.

– Jos välirahoitusta ei uskalla tai pysty ottamaan, asunnonvaihtoprosessiin voi myös valmistautua hankkimalla puskuria esimerkiksi ottamalla lyhennysvapaata siksi ajaksi, kun myy nykyistä asuntoa. Siinä säästää jo parissa kuukaudessa mukavan pesämunan uuden kodin välirahaan tai remonttiin, toteaa Jäntti. 

– Nyt jos koskaan on oikea hetki tehdä asunnonvaihtoon liittyviä ratkaisuja, kun markkinat toimivat ja korot ovat alhaalla, korostavat Rantanen ja Jäntti yhdessä. – Kannattaa hyödyntää tämänhetkinen tilanne.

 

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

 
 
 Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy

 puh. 050 341 1391

 jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa Jäntti Esa Jäntti

 Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki Oy

 puh. 040 038 3348

 esa.jantti@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista