Asunnot käyvät hyvin kaupaksi monilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea

Asuntokauppa käy Suomessa ennusteita vilkkaampana – muuallakin kuin suurimmissa kaupungeissa Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Käytetyissä kerros- ja rivitaloasunnoissa hinnat ovat monilla paikkakunnilla tulleet hieman alaspäin, kun taas omakotitalojen keskihinta on noussut edellisvuosista. Suomen talouskasvun hidastumisesta huolimatta kotitalouksilla ei ole syytä huoleen. Niiden talouden näkymät ovat edelleen hyvät.

Katunäkymä asuinalueella

– Mediassa maalataan synkkää mielikuvaa asuntomarkkinoidemme nykytilanteesta ja tulevaisuudesta. Ihmisiä pelotellaan asuntojen arvojen romahduksella. Kuitenkin jos katsotaan myyntitilastoja, niin asuntokauppa käy Suomessa tällä hetkellä selvästi ennusteita vilkkaampana, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Käytettyjen asuntojen kauppamäärät ovat kasvaneet 2,9 prosentilla ja kokonaismarkkinakin on plussan puolella 1,4 prosenttia. Erityisesti omakotitalokauppa on piristynyt monilla paikkakunnilla.

 – Tarkasteltaessa kauppamääriä vuoden alusta elokuun loppuun tältä ja viime vuodelta, kauppamäärät ovat lisääntyneet pääkaupunkiseudun, Turun ja Tampereen lisäksi myös esimerkiksi Kajaanissa, Rovaniemellä, Oulussa, Forssassa, Jämsässä ja Joensuussa. Raumalla kokonaiskauppamäärä on kasvanut jopa 18,5 prosenttia. kertoo Rantanen. – Sp-Kodissa on kesän ja alkusyksyn aikana tehty kaikkien aikojen ennätyksiä sekä kauppamäärissä että liikevaihdossa. Hyvä vire näyttää edelleen jatkuvan.

– Vaikka maailmantalouden näkymät ovat muuttuneet epävarmemmiksi, ja Suomen talouskasvu on hidastumassa, mitään merkkejä talouden romahtamisesta ei ole. Kyse on enemmänkin tavanomaisesta suhdannevaihtelusta, toteaa Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen. – Tälle vuodelle odotetaan reilun prosentin talouskasvua, ensi vuonna jäätäneen hieman sen alle.

Oman talouden riskejä kannattaa jakaa

– Suomalaisten kotitalouksien varallisuudesta valtaosa on kiinni omissa kodeissa, Mikkonen jatkaa. – Kuten tiedämme polarisaatio ja kaupungistuminen ovat voimistaneet asuntomarkkinoidemme eriarvoistumiskehitystä. Hintojen eriytyminen on johtanut suomalaisten varallisuuserojen kasvamiseen.

– Vaikka kotitalouksien talouden näkymät ovat ansiotason, ostovoiman ja työllisyyden kehityksen osalta yhä varsin positiiviset, emme voi koskaan oikeasti varmuudella tietää tulevaisuudesta. Siksi omaa omaisuutta kannattaa hajauttaa erilaisiin kohteisiin. Se on parasta lääkettä epävarmuuteen, toteaa Mikkonen.  – Oman asunnon lisäksi kannattaa säästää esimerkiksi rahastoihin ja osakkeisiin, asuipa kasvukeskuksessa tai niiden ulkopuolella. Itse asiassa kasvukeskusten ulkopuolella asuville monipuolisen varallisuuden kasvattaminen voi olla jopa helpompaa, kun asuminen vie tuloista pienemmän osan.

Asunnoilla on myös usein mittaamatonta käyttöarvoa

– On harhaanjohtavaa väittää, että asuntojen arvot laskevat merkittävästi lähes kaikkialla Suomessa, Rantanen korostaa. – Käytettyjen asuntojen hinta laskee keskimäärin prosentin verran. Olen seurannut asuntokauppaa työni kautta 35 vuotta. Eri alueiden hintakehitys on aina poikennut toisistaan.

– On selvää, että polarisaatiokehityksen seurauksena kiinteistöjen arvot ovat laskeneet rajusti monilla haja-asutusalueilla ja syrjäseuduilla. Maaseudulla ei kuitenkaan ole tarjolla pelkkää kurjuutta, eivätkä kaikki halua muuttaa kotiseudultaan pääkaupunkiseudulle tai muihin isoihin kaupunkeihin, jos esimerkiksi Nuorisobarometriin (2017) tai Eläketurvakeskuksen tutkimukseen (2/2019) on uskomista.

– Käytettyjen asuntojen kaupoista noin 70 prosenttia tehdään pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Nyt lapsiperheiden unelma isommasta kodista ja omasta pihapiiristä, muutosta maaseudulle tai tunnin junamatkan päähän kaupungista ja työpaikasta on aiempaa edullisemmin toteutettavissa, sanoo Henna Mikkonen.

–  Tämänhetkisessä julkisessa keskustelussa on unohtunut, että omalla kodilla on aina myös käyttöarvo. Ja sitä mitataan onnellisuudessa ja hyvinvoinnissa, ei rahassa, muistuttaa vielä Jukka Rantanen.

Ota yhteyttä, niin keskustellaan aiheesta lisää:

Toimitusjohtaja Jukka Rantanen, Sp-Koti Oy
GSM 050 341 1391 tai e-mail: jukka.rantanen@spkoti.fi

Pääekonomisti Henna Mikkonen, Säästöpankkiryhmä
GSM 040 564 7918 tai e-mail: henna.mikkonen@säästöpankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen

Ajankohtaista

;