Asuntomarkkinoiden vahva kasvu jatkuu pk-seudulla ensi vuonna

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ja Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti ennustavat pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoille hyvää kasvua myös vuodelle 2022. Asuntorakentaminen jatkuu ensi vuonnakin vilkkaana, ja vanhojen asuntojen kauppamäärät saattavat uudistuotannon vauhdittamana nousta jopa 10 prosenttia. Myös asuntojen hintakehitys jatkuu plussamerkkisenä.

Nuori pariskunta on löytänyt uuden kodin Sp-Koti-kiinteistönvälitysketjun kautta.

– Myös ensi vuodesta on tulossa vauhdikas asuntokauppavuosi pk-seudulla. Asuntorakentaminen jatkuu lähes kuluvan vuoden ennätystahtia, ja asuntojen kokonaiskauppamäärä kasvaa neljästä kahdeksaan prosenttia, ennustaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen

– Asuntorakentamisen aloitusten määrä ei tosiaan tule ensi vuonna ainakaan laskemaan pk-seudulla. Ensi vuoden urakoista on jo pitkälle sovittu. Myös kaikki talouden mittarit tukevat näkemystämme, että vielä ensi vuodestakin on tulossa poikkeuksellisen hyvä asuntokauppavuosi pk-seudulla. Vuoden 2022 jälkeen nousuvauhti todennäköisesti kuitenkin taittuu, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

– Uudistuotannolla on erittäin suuri merkitys asuntojen kierrolle ja asuntokaupan kehitykselle. Ja koska pk-seudulla rakentaminen jatkuu vielä ensi vuonnakin vilkkaana ja uudisasuntoja valmistuu tämän vuoden tahtiin, uskomme vanhojen asuntojen kauppamäärien kasvavan pk-seudulla 5–10 prosenttia vuonna 2022, sanoo Rantanen. – Pk-seudulla asuntomarkkinoiden kehitys tulee olemaan muuta maata positiivisempaa, niin asuntorakentamisen aloitusten, kauppamäärien kuin hintakehityksenkin osalta.

Asuntojen hinnat tulevat nousemaan pk-seudulla ensi vuonna noin 2–4 prosenttia. Toki polarisaatio vaikuttaa jo varsin voimakkaasti myös pk-seudun sisäisiin asuntomarkkinoihin, ja eri asuinalueiden väliset erot ovat isoja, Jäntti jatkaa.

Nyt on paras hetki ostaa ja myydä asunto

– Rahoittajankin näkökulmasta juuri nyt on paras hetki sekä myydä että ostaa asunto. Hinnat ovat erittäin hyvällä tasolla, korot ennätysmatalalla ja tarjontaakin on aika mukavasti. Ei ole mitään syytä jäädä odottamaan asunnon myynti- tai ostopäätöksen kanssa ensi vuotta, toteaa Jäntti. 

– Myös Tilastokeskuksen tuoreimman kuluttajabarometrin mukaan kuluttajien asunnonostoaikeet ovat ennätyskorkealla pk-seudulla. Peräti 18,5 prosenttia vastanneista kotitalouksista kertoo suunnittelevansa kodinvaihtoa seuraavien 12 kuukauden aikana. 

– Harvat ajattelevat omaa kotia sijoituksena. Koti on omat asumisen tarpeet täyttävä viihtyisä ja turvallinen paikka, jossa halutaan asua ja elää, sanoo Rantanen. – Pk-seudulla on kuitenkin se hyvä puoli asunnonostajan kannalta, että oman asunnon arvo hyvin todennäköisesti säilyy ja siitä saa aina omansa pois tiukan paikan tullen. Toki taas kerran sijainnilla on iso merkitys asunnon arvon kehitykselle, myös pk-seudun sisällä.

Asuntokaupan mittarit ovat nyt poikkeuksellisen hyvät Suomessa

– Nyt ei ole aika maalailla piruja asuntomarkkinoille. Tilanne näyttää kaikin puolin hyvältä koko ensi vuoden osalta. Suomen talous kasvaa ennakoitua nopeammin, työllisyystilanteemme paranee koko ajan ja kuluttajien ostovoima säilyy, sanoo Jäntti. 

– Asuntokuplaakaan ei tarvitse pelätä. Toisin kuin Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa, meillä Suomessa asuntojen hintakehitys on ollut hyvin maltillista ansiotuloihinkin suhteutettuna, toteaa Rantanen. – Vaikka asuntosijoittamisen tuottoisimmat kulta-ajat saattavat olla hetkeksi takana päin pk-seudullakin, asuntosijoittaminen on vakaa ja suhteellisen vähäriskinen pitkäaikaisen sijoittamisen muoto.

 

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391
jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa Jäntti

Esa Jäntti
Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki
040 038 3348
esa.jantti@saastopankki.fi

 

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista