Pk-seudun halutuimmilla asuinalueilla asuntokauppoja tehdään isolla riskillä

Asuntokauppa käy kuumana pk-seudulla. Tällä hetkellä on erinomainen hetki sekä ostaa että myydä. Helsingin ja Espoon halutuimmilla asuinalueilla asuntojen hinnat ovat nousseet nopeasti. Toisin kuin asuntojen kauppamäärissä, hinnoissa on nähtävissä kuplan ja ylikuumenemisen merkkejä. Ja vaikka nyt kauppa käy, ostopäätös kannattaa tehdä hätiköimättä ja perehtymällä kunnolla kohteeseen.

Ensimmäisellä tikalla napakymppiin! Onnistumiseen tarvitaan tahtoa, taitoa ja oikeiden kumppaneiden valintaa. Säästöpankki ja Sp-Koti auttavat matkalla tavoitteisiin.

– Tarjonnan vähäisyydestä johtuen asuntomarkkinoillamme ei ole ylikuumenemisen vaaraa kauppamäärissä. Sen sijaan tietyillä asuinalueilla Helsingissä ja Espoossa on jo selviä merkkejä hintojen ylikuumenemisesta, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen

– Halutuimmilla alueilla asunnot viedään tällä hetkellä käsistä. Kun tarjontaa on vähän, myyntiin tulevista kohteista käydään kovaa kilpailua ja ne menevät kaupaksi heti. Hintapyyntöjen ylittäviä ostotarjouksia jätetään näytöillä ensivaikutelman perusteella ja ilman, että asunnon kuntoon ja yhtiön papereihin on ehditty tutustua, Rantanen jatkaa.  

– Monien asuinalueiden Facebook-ryhmissä ihmiset myyvät kotejaan nyt itse. Osaan näistä ryhmistä eivät kiinteistönvälittäjät edes pääse. Myyntitekstit, kuvat ja pohjapiirrokset ovat kotikutoisia, mutta se ei näytä häiritsevän ketään. Postauksiin reagoivat välittömästi kymmenet kiinnostuneet, kertoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti. – Asuntoja ostetaan nyt vähän kuin sikaa säkissä ja isolla riskillä, mitä kenties monet eivät tule ostohuumassaan ajatelleeksi. 

Asuntokaupoissa hätäily on hulluutta

– Asuntokauppoja ei kannata koskaan tehdä kiireessä ja hätäillen. Riskit ovat aivan liian suuret sekä ostajan että myyjän kannalta, muistuttavat Rantanen ja Jäntti. – Oman oikeusturvan takia asunnon myynnissä kannattaa käyttää apuna asuntokaupan päteviä ja luotettavia ammattilaisia. Kannattaa valita hyvämaineinen välittäjä, jolla on alueen asiantuntemusta ja tuoreita referenssejä onnistuneista kaupoista.

– Asuntokauppaan liittyy aina riskejä, jotka on syytä ottaa huomioon ennen tarjouksen jättämistä ja kaupantekoa. Kohtaaamme työssämme ihmisiä, jotka ovat tehneet asuntokaupat ilman ammattilaisia. He ovat tulostaneet netistä kauppakirjapohjan, johon ovat laittaneet nimensä hyvässä uskossa ilman, että mitään kauppaan liittyviä asioita olisi käyty kunnolla läpi kiinteistönvälittäjän tai pankin kanssa, kertoo Jäntti. – Kyse ei ole vain rahan siirtämisestä tililtä toiselle, kuten monet naiivisti näyttävät ajattelevan. 

– Ostajat ovat mahdollisessa asuntokaupan reklamaatio- tai riitatilanteessa heikoilla, jos he eivät ole perehtyneet ostamansa asunnon kuntoon ja papereihin, taloyhtiön tilinpäätöstietoihin ja pts-suunnitelmaan huolellisesti ennen kaupantekoa, Rantanen muistuttaa.

– Asuntokaupassa on meidän useimpien kohdalla kyse elämän suurimmasta kaupasta, jossa on pelissä koko omaisuus. Isojen taloudellisten riskien vuoksi kannattaa luottaa välitysalan ammattilaiseen, joka huolehtii kaupan molempien osapuolten oikeusturvan toteutumisesta, tuntee kaupantekoon liittyvät lakipykälät ja noudattaa työssään hyvää välitystapaa, Rantanen jatkaa. – Myös pankilla on tärkeä rooli onnistuneissa asuntokaupoissa. 

– Asiantuntemustamme kannattaa hyödyntää kiinnostavan asunnon yhtiön tilinpäätöstietojen analysoinnissa ja rahoituksen suunnittelussa. Ostopäätöstä ei todellakaan kannata tehdä hätiköiden ja omaan hyvään tuuriin luottaen, painottaa Jänttikin. – Itsemyynti ja välityspalkkion säästäminen voivat pahimmillaan koitua todella kalliiksi ja raskaaksi, vuosia kestäväksi oikeusriidaksi, jossa voittavat vain juristit.

– Asuntomarkkinoiden näkymät ovat erinomaiset koko pk-seudulla. Uskomme, että kasvulle on vahvasti tilaa. Silti on tärkeä muistuttaa ihmisiä, että maltti on asuntokaupoissa aina valttia, toteavat Jäntti ja Rantanen lopuksi.

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

 
 
 Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy

 puh. 050 341 1391

 jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa Jäntti Esa Jäntti

 Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki Oy

 puh. 040 038 3348

 esa.jantti@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista