Sp-Kodin välittäjäkysely: oma ranta ja tie perille nostavat mökin hintaa

Sp-Kodin kiinteistönvälittäjille lokakuussa 2020 tehdyn kyselyn mukaan vapaa-ajan asunnon hintaan vaikuttavat eniten oma ranta ja tie perille. Sähköjen ja verkkoyhteyksien merkitys sen sijaan kasvaa, ja niillä on vaikutus sekä hintoihin että lopulliseen ostopäätökseen.

Mökki rannalla

– Etätyö on vauhdittanut mökkikauppaa ja hinnat nousivat vuonna 2020 noin 10 %. Vapaa-ajan asuntojen keskihinta nousi viime vuonna 89 000 euroon, kertoo Sp-Koti-yrittäjä ja kiinteistönvälittäjä Jukka Rusanen Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon alueelta.

Vapaa-ajan asuntojen hinnat ovat olleet tasaisessa laskusuhdanteessa jo useamman vuoden ajan, mutta viime vuonna nähtiin jo kohtuullista hinnan nousua. Kiinteistönvälittäjä Jukka Rusanen kertoo, että mökin valintaan vaikuttavat vuodesta toiseen samankaltaiset tekijät, kuten alueen kaava, oma ranta ja tie perille.

– Ne ovat tekijöitä, jotka vaikuttavat myös eniten hintoihin, jatkaa Rusanen.

Kysyntää on kuitenkin ihan kaikenlaisille mökeille. Tällä Rusanen viittaa esimerkiksi huonokuntoisiin “mummon mökkeihin” tai kuivan maan mökkeihin.

– Sellaisetkin mökit menevät nyt kaupaksi, joita ei normaalioloissa saada helposti kaupaksi, kommentoi Rusanen.

Mökkiunelmia ja toimistohommia

Unelma omasta mökistä on saanut uutta puhtia korona-aikana. Monipaikkaisuudesta on tullut kasvava trendi, sillä enää työ ei määritä asuinpaikkaa samalla tavoin kuin ehkä aiemmin. Kausittainen asuminen koskee Suomessa jopa 2,4 miljoonaa asukasta.

– Harvaan asuttu Suomi voi kohta olla suosittu vapaa-ajan kohde myös ulkomaisille matkailijoille, pohtii Rusanen.

Rusasen mukaan esimerkiksi Etelä-Savon kaupunkilaiset hakevat mökkiä puolen tunnin ajomatkan päästä, kun taas pääkaupunkiseudulta ajetaan keskimäärin 200 km mökille.

– Uudeltamaalta ollaan valmiita ajamaan se pari tuntia mökille, mutta mökiltä odotetaan yhä parempia nettiyhteyksiä ja sitä myöden myös sähköjä, kertoo Rusanen.

Kaupat ruuhkautuvat keväälle

Vaikka mökkikauppoja tehdään nyt kiivaasti, ostajat ovat kiinnostuneita hinnan lisäksi melko arkisista asioista: ilmansuunnista, palveluista ja tietoliikenneyhteyksistä.

– Arkiset asiat korostuvat, kun mökkitonttia tutkitaan: mistä aurinko nousee ja laskee, onko rantavesi uimakelpoista tai onko hyttysiä, naurahtaa Rusanen.

Mökkikaupat ruuhkautuvat siksi keväälle: lumen ja jään alta ei haluta löytää ikäviä yllätyksiä.

– Tuhansien järvien maasta löytyy kuitenkin aina rantoja ja hyttysiä, muistuttaa Rusanen ja kannustaa toteuttamaan unelmia.

Huonommastakin mökistä ollaan valmiita maksamaan, jos tontilla on suotuisat olosuhteet itselle tärkeille asioille – tai vaikka sellaisten rakentamiselle. Juokseva vesi on monelle tärkeä, mutta oma kaivo ei Sp-Kodin kyselynkään mukaan vielä hintaa merkittävästi heilauta.

– Nyt on myyjän ja ostajan markkinat, tuumii Rusanen.

Sekä mökin omistajien että mökistä haaveilevien kannattaa jo aktivoitua ja pohtia, missä päin Suomen mökkiunelmansa voisi toteuttaa.

Kiinnostuitko kesämökkien hinnanmuodostuksesta? Lue myös juttumme siitä, mitkä tekijät vaikuttavat Sp-Kodin kiinteistönvälittäjien kokemuksen mukaan eniten asunnon hintaan.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija
...