Ostotoimeksiannolla asunnon voi hankkia ohi julkisten markkinoiden

Pääkaupunkiseudun halutuimmilla asuinalueilla ollaan jo pidempään käyty hurjaa kilpailua myyntiin tulevista asunnoista. Vähäinen tarjonta on nostanut hintoja paikoin merkittävästi. Nopeat syövät hitaat, ostotarjoukset ylittävät hintapyynnöt ja kauppoja tehdään isolla riskillä. Ostotoimeksianto on erinomainen vaihtoehto asunnonetsijälle, joka ei halua tinkiä uuden kodin sijainnista eikä asuntokaupan turvallisuudesta.

Kun vauhti kiihtyy, kypärä kannattaa laittaa päähän. Miehellä on kypärä päässä ja katse suunnattuna päättäväisesti eteenpäin.

– Ostotoimeksiannon avulla voi moni asunnonetsijä löytää omia asumisen tarpeitaan vastaavan uuden kodin haluamaltaan asuinalueelta, ilman hullua kilpailua, kiirettä ja valtavia taloudellisia riskejä, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Valitettavasti vain harva osaa vielä hyödyntää tätä tapaa asunnon hankinnassa.

– Ostotoimeksianto voi olla itse asiassa tällä hetkellä lähes ainoa tapa löytää asunto kaikkein halutuimmilta alueilta Helsingissä ja Espoossa. Se palveleekin erityisen hyvin kuumentuneilta alueilta uutta kotia etsiviä asunnonostajia.

– Olen huolestuneena seurannut sitä, miten tietyillä huippualueilla asuntokauppaa on jo pidempään käyty erittäin aktiivisesti asuinalueiden suljetuissa Facebook-ryhmissä. Ihmiset myyvät itse kotejaan, tuntematta asuntokauppalakia, vastuitaan ja velvollisuuksiaan. Riskit ovat suuret, kun kauppoja tehdään vanhoista ja kalliista asunnoista ilman asuntokaupan ammattilaisia, hyväuskoisina ja hirveällä kiireellä, jatkaa Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

– Asuntokauppoja ei pitäisi koskaan tehdä hätäillen, perehtymättä ensin huolellisesti ostettavan kohteen kuntoon ja ilman asuntokaupan ammattilaisia, Jäntti korostaa. – Kiihtyneessä markkinatilanteessa tulee helposti tehtyä väärinarviointeja ja hutiloituja päätöksiä. Asuntokaupoista oikeusteitse riiteleminen on raskasta, aikaa vievää ja kallista. Pahoin pelkään, että tulemme näitä riitoja näkemään tulevina vuosina entistä enemmän.

Ostotoimeksianto on mukava ja turvallinen vaihtoehto sekä ostajalle että myyjälle

– Ostotoimeksiantosopimus ei sido ostamaan asuntoa, mutta se tarjoaa ainutlaatuisia lisämahdollisuuksia sopivan kodin löytymiseen. Ostotoimeksiannossa välittäjä etsii ostajan tarpeita ja toiveita vastaavia asuntoja, jotka eivät ole vielä myynnissä halutulla alueella. Välittäjä voi ottaa yhteyttä jopa tiettyjen taloyhtiöiden ja asuntojen osakkeenomistajiin ja selvittää heidän myyntihalukkuuttaan, kertoo Rantanen.

– Monta kertaa tämäntyyppisten yhteydenottojen kautta löytyy asunnonomistaja, joka on valmis neuvottelemaan asuntonsa myynnistä. Ja jos kauppoihin päädytään, ostaja maksaa tällöin välityspalkkion myyjän sijaan. Jos taas ostotoimeksiannon kautta sopivaa kohdetta ei löydy, eikä kauppoja synny, sopimus raukeaa ilman kuluja. Välittäjillä on myös usein valmiiksi tiedossa useita potentiaalisia myyjiä.

– Ostotoimeksianto on myös myyjän kannalta houkutteleva. Hänelle tuodaan ostaja kuin tarjottimella, ja kaikista neuvotteluista ja asuntokaupan yksityiskohdista vastaa asuntokaupan ammattilainen, sanoo Jäntti. – Välittäjä tuo asuntokaupassa sekä ostajalle että myyjälle erittäin tärkeää ja oleellista turvaa, joka itsemyynnistä puuttuu.

– Ostotoimeksianto on konsultatiivinen sopimus, joka täyttää kaikki välityssopimuksen ehdot. Välittäjän vastuu on merkittävä asuntokaupassa, muistuttaa Rantanen.

– Jos etsit uutta kotia ostotoimeksiannolla, sinun ei tarvitse tehdä hätiköityä ostopäätöstä yhden pikaisen käynnin perusteella kymmenen muun ostajan kilpaillessa samasta asunnosta kanssasi. Saat rauhassa tutustua kohteeseen ja sen kuntoon, ja välittäjä selvittää puolestasi kaikki kohteen kuntoon ja kauppaan liittyvät oleelliset seikat.

Fiksut suojaavat asuntolainansa koronnousulta nyt, kun se on vielä edullista

– Saat myös rauhassa hakea rahoituskumppania sekä neuvotella lainaehdoista ja mahdollisesta lainan korkosuojauksesta ilman kiirettä, toteaa Jäntti. – Tänä päivänä kannattaa markkinan kanssa olla hereillä. Vaikka korkojen on ennustettu pysyvän matalalla vielä 2–3 vuotta, korkojen noususta on jo selkeitä merkkejä ilmassa.

– Asuntovelallisen kannattaisi suojata oma asuntolaina koronnousulta nyt, kun korot ovat vielä alhaalla ja suojautuminen on edullista. On mahdollista, että korot lähtevät nousuun nopeammin kuin on ennustettu. Ja kun nousu alkaa, nousevat myös korkosuojausten hinnat.

– Asuntokaupassa, jossa pelissä on lähes aina koko oma henkilökohtainen omaisuus ja säästöt, turvallisuudesta ja riskien minimoimisesta kannattaa hieman maksaa, toteavat Jäntti ja Rantanen yhdessä.

 

Ota yhteyttä, niin jutellaan ajankohtaisesta aiheesta lisää:

Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391
jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa JänttiEsa Jäntti
Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki
040 038 3348
esa.jantti@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista