Pääkaupunkiseudun asuntosolmu on hyvää vauhtia aukeamassa

Myytävien asuntojen määrä on lisääntynyt selvästi koko pk-seudulla. Kohdemäärät ovat esimerkiksi Helsingin ydinkeskustassa 00100-postinumeroalueella kasvaneet yli 80 prosenttia alkuvuodesta. Asunnonostajilla on nyt enemmän vaihtoehtoja tarjolla, mikä rauhoittaa kovaa kilpailua ja hintojen nousua vetovoimaisimmilla alueilla.

Punatukkainen nainen on ostanut kodin Sp-Koti-kiinteistönvälityksen kautta.

– Tarjonnan määrä on pikku hiljaa lisääntynyt alkuvuoden aikana lähes kaikilla asuinalueilla pk-seudulla. Se, että ostajilla on nyt vähän enemmän erilaisia kohteita harkittavanaan, on hyvä asia. Sen ansiosta ostettavalle kohteelle löytyy hiukan enemmän vaihtoehtoja, kertoo Sp-Koti Urbaanien toimitusjohtaja Anna-Maija Kuosmanen.

– Ostajat ovat edelleen innokkaina etsimässä sopivaa kohdetta, ja pankkien mukaan lainoja haetaan koko ajan aktiivisesti, Kuosmanen jatkaa. – Lainakaton mahdollinen kiristyminen takaisin 90 prosenttiin lokakuun alusta aktivoi asunnonostoa suunnittelevia ja näkyy varmasti myös pankeissa lainanhakijoiden määrän kasvuna.

– Jos aiemmin ei ollut kuin yksi vaihtoehto tarjolla tietynkokoista perheasuntoa tietyllä alueella ja siitä kiinnostuneita oli sata, kohde vietiin käsistä saman tien ja siitä oltiin valmiita maksamaan melkeinpä mitä vaan. Nyt jos samalla alueella on myynnissä 3–4 samantyyppistä asuntoa, ei ostopäätöksen kanssa ole enää samanlaista kiirettä. Asuntoa etsivällä on mahdollisuus harkita omaan asumisen tarpeisiinsa parasta vaihtoehtoa ennen lopullista päätöstään ja tarjouksen jättämistä, jatkaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Helsingin ydinkeskustassa 00100-alueella oli tammikuussa Etuovessa myynnissä 62 kohdetta. Kesäkuussa myytäviä kohteita oli 112, eli yli 80 prosenttia enemmän. Muilla postinumeroalueilla kehitys on ollut samansuuntaista, Rantanen jatkaa. – Etuoven asuntomarkkinoiden tietopalvelun tilastojen mukaan 00100-alueella keskimääräinen markkinointiaika on kuitenkin ollut sekä tammi- että kesäkuussa vain 14,5 päivää.

Asuntojen myyntiajat ovat lyhentyneet

– Myyntiajat ovat kevään aikana lyhentyneet, vaikka kohteita on tullut enemmän myyntiin. Tämäkin vahvistaa käsitystäni siitä, että asuntokauppa jatkuu vilkkaana vielä ainakin tämän vuoden loppuun pk-seudulla ja koko Suomessa, toteaa Rantanen. – Tätä tukee sekin, että meillä rakennetaan uusia asuntoja tällä hetkellä paljon. Uudiskohteiden myötä asuntojen kiertomahdollisuudet parantuvat.

– Myyntitoimeksiantojen määrä on on kasvanut meillä selvästi nyt kesän aikana. Tarjonnan lisääntymisen seurauksena yhä useampi kodinvaihtoa suunnitellut, mutta sopivan uuden kohteen löytymistä odottanut, on uskaltanut laittaa oman asuntonsa myyntiin, sanoo Kuosmanen.

– Tarjonnan ja vaihtoehtojen lisääntyminen aukaisevat asuntokaupan solmuja. On selvää, että mitä enemmän uusia kohteita tulee tarjolle, sitä tasapainoisemmaksi kysynnän ja tarjonnan suhde sekä asuntomarkkinat kehittyvät eri asuinalueilla, Rantanen muistuttaa.

Nooa Säästöpankissa lainaneuvottelut järjestyvät nopeasti

– Toisin kuin monet kilpailijamme, me pystymme järjestämään asiakkaillemme ajan lainaneuvotteluihin ja oman taloudellisen tilanteen läpikäyntiin tarvittaessa hyvinkin nopeasti. Osasimme varautua kiihkeään kauppakesään ajoissa, kertoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

– Ja vaikka paljon puhutaan Nurmijärvi-ilmiön paluusta ja siitä, kuinka helsinkiläiset muuttavat kaupungista Espooseen ja pienempiin kehyskuntiin, isossa kuvassa mikään ei ole muuttunut, korostaa Kuosmanen. – Asumisen preferenssien osalta Helsingin vetovoima tai haaveet kaupunkikodista eivät ole kadonneet minnekään.

– Kaupungistumiskehitys jatkuu, ja muuttovirta kohdistuu vahvasti edelleen pk-seudulle. Tänne riittää tulijoita, ja erilaisia asumisen mahdollisuuksia löytyy joka makuun, komppaa myös Jäntti.

Kuosmanen, Rantanen ja Jäntti eivät usko kehyskuntien voimakkaaseen nousuun. – Jos verrataan uusien ja vanhojen asuntokauppoja kappalemäärissä, on Helsingissä tehty ylivoimaisesti eniten asuntokauppoja Suomessa, tammi-toukokuussa 5284 kauppaa. Toiseksi eniten kauppoja on tehty Espoossa (2941 kpl), ja kolmanneksi eniten Tampereella (2529 kpl).

– Nurmijärvellä kasvuprosentit voivat näyttää suurilta, jos otetaan huomioon vain kauppamäärien prosentuaalinen kasvu, muistuttaa Jäntti.

 

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Anna-Maija Kuosmanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Urbaanit
050 541 4636
anna-maija.kuosmanen@spkoti.fi


Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391
jukka.rantanen@spkoti.fi

Esa Jäntti 
Esa Jäntti
Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki
0400 383 348
esa.jantti@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista