Pienten asuntojen myynti ja vuokraus takkuavat pk-seudulla

Koronapandemia on vaikuttanut pk-seudun asuntomarkkinoilla erityisen voimakkaasti pienten asuntojen myyntiin ja vuokraukseen. Yksiöiden ja kaksioiden myyntiajat ovat pidentyneet huomattavasti, ja asunnon sijainnilla on nyt entistäkin suurempi merkitys. Vapaiden vuokrayksiöiden ja -kaksioiden määrät ovat myös nousseet vuoden aikana huimasti: Helsingissä 34,5 %, Espoossa 67,1 % ja Vantaalla 50,2 %.*

Säästöpankin brändikuva.

– Yksiöitä ja kaksioita on nyt poikkeuksellisen paljon tarjolla pk-seudun asuntomarkkinoilla sekä asunnonostajille että -vuokraajille. Pienten vuokra-asuntojen määrä on noussut vuodentakaisesta uskomattoman paljon Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Myös pienasuntojen myyntiajat ovat pidentyneet merkittävästi, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Sijainnin merkitys korostuu nyt entistä voimakkaammin sekä pienasuntojen myynnissä että vuokraamisessa, Rantanen jatkaa. – Markkina on melkoisen armoton tällä hetkellä, ellei asunto sijaitse niin sanotulla primepaikalla tai erinomaisten julkisten kulkuyhteyksien äärellä. Myyntiajat ovat nyt pitkiä.

– Vaikka pienten asuntojen paras myyntimomentum on ohi, kauppoja tehdään silti koko ajan. Ensiasunnon ostajien kannalta tilanne esimerkiksi on nyt parempi kuin vaikkapa viisi vuotta sitten. Silloin asuntosijoittajat ostivat kaikki myyntiin tulevat pienet asunnot ensiasunnon ostajien nenän edestä ja jopa näkemättä niitä, muistuttaa Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

– Pk-seudulla on ollut vuokralaisten markkinat jo jonkin aikaa. Vuokra-asuntoa etsiville on pitkästä aikaa tarjolla vaihtoehtoja ja valinnanvaraa. Moni sijoittaja onkin joutunut tinkimään vuokrapyynnöstä saadakseen vuokralaisen asuntoonsa. Tyhjät kuukaudet vuokralaisten välissä ovat varsin yleisiä tällä hetkellä, kertoo Jäntti. – Useita uusia asuinalueita vaivaa tällä hetkellä tarjontakasauma, joka on seurausta viime vuosien pienten asuntojen uudisrakentamisbuumista ja asuntosijoittajien tämän hetken passiivisuudesta.

Asuntosijoittajan ei ole syytä vaipua epätoivoon – asunto pk-seudulta on edelleen hyvä sijoitus

– Omaan asuntoon säästäminen tai asuntoon sijoittaminen ovat edelleen hyviä säästämisen muotoja. Nyt olisikin erittäin hyvä aika ostaa, jos siihen vain on mahdollisuuksia. Monet pienten asuntojen myyjät ovat nyt valmiimpia neuvottelemaan hinnasta kuin siinä tilanteessa, jolloin kaikki yksiöt ja kaksiot kävivät heti kaupaksi, toteaa Jäntti.

– Asuntosijoittajan kannattaa aina katsoa tulevaisuutta riittävän pitkälle ja miettiä, minkälaista tuottoa sijoitukselleen odottaa. On selvää, että tässä markkinatilanteessa tuotto-odotukset kannattaa asettaa maltillisemmiksi.

– Asuntosijoittajan tuottokertymä tulee vuokratuloista, siksi jo muutama tyhjä kuukausi ilman vuokratuloja aiheuttaa merkittävää tuottojen laskua. Asunnon arvonnousu realisoituu vasta asunnon myyntihetkellä, eli siitä ei ole iloa kuukausittaisten menojen hoidossa, sanoo Rantanen.

– Pk-seudulla asuntojen hinnat kipuavat koko ajan ylöspäin, myös tulevaisuudessa. Jos juuri nyt sijoitusasunnosta ei saa toivottua vuokratuottoa, exit-tuoton saa varmasti myöhemmin. Asunnon ostaminen pk-seudulta on turvallista, koska tänne muuttaa koko ajan lisää ihmisiä ja asunnoille riittää varmuudella kysyntää tulevaisuudessakin, jatkaa Rantanen.

– Se, että asuntoja on tarjolla paljon, kertoo vain markkinan toimivuudesta. Se on hyvä asia. Jokaiseen asuntoon löytyy takuuvarmasti vuokralainen, se vain kestää nyt vähän pidempään. Kunhan tilanne koronasta päästyämme taas normalisoituu, palaavat opiskelijat opiskelupaikkakunnille ja pienten vuokra-asuntojen kysyntä vilkastuu jälleen, uskovat Jäntti ja Rantanen.

– Sijoitusasunnon ostamista harkitsevan on tänä päivänä entistä tärkeämpää käyttää aikaa ostettavan asunnon valintaan. Asunnot ja asuinalueet, jotka sijaitsevat hyvien julkisten liikenneyhteyksien ja päivittäispalveluiden äärellä, vetävät asunnonostajia ja vuokralla asujia puoleensa nyt ja tulevaisuudessa.

–Ja jos on hankkimassa asunnon vähintään 10–15 vuoden sijoitushorisontilla ja velkavivuttamalla, kannattaa laina suojata koronnousulta. Korot lähtevät vääjäämättä nousuun jossakin vaiheessa tulevina vuosina, muistuttaa Jäntti.

* Lähde: Oikotie

 

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391
jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa JänttiEsa Jäntti
Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki
040 038 3348
esa.jantti@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija
...