Pk-seudulla asuvista lähes joka kolmas säästää yli 200 euroa kuussa

Säästöpankkiryhmän Säästämisbarometrin mukaan pääkaupunkiseutulaisista lähes joka kolmas laittaa tuloistaan säästöön tai sijoituksiin yli 200 euroa kuukaudessa. Keskimäärin suomalaisista vain noin 10 prosenttia säästää tai sijoittaa yhtä paljon. Ja vaikka asuntolainat ovat pk-seudulla keskimäärin kaksinkertaiset muuhun maahan verrattuna, ei nettotuloista käytetä asumiseen enempää kuin muualla Suomessa.

Nainen on juuri saanut oman, uuden asuntonsa avaimen.

– Pk-seudulla asuvat vaikuttavat varautuvan oman taloudellisen tilanteensa heikkenemiseen muualla Suomessa asuvia enemmän. Lähes puolet täällä asuvista aikoo myös varmasti tai melko varmasti aloittaa tai lisätä säästämistä tai sijoittamista seuraavan vuoden aikana. Muu Suomi jää näissäkin luvuissa jälkeen, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Lokakuun lopussa julkaistun Säästämisbarometrin mukaan oman talouden suunnittelu ja säännöllinen kuukausisäästäminen on pk-seudulla yleisempää kuin muualla Suomessa, jatkaa Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti. – Tulokset eivät yllätä, sillä onhan pk-seudulla asuminen kalliimpaa, ja omaan asuntoon kiinni pääseminen vaatii enemmän säästöjä.

– Omistusasuminen on yhä selvästi suosituin asumismuoto Suomessa. Asunnot ovat pk-seudulla kalliimpia kuin muualla, eikä täällä näköpiirissä ole hintojen negatiivista kehitystä kuten monilla muilla alueilla Suomessa. Pk-seudulla asuvat tietävät, että asuntojen hinnat jatkavat vähintäänkin maltillista nousua, Rantanen kertoo. – Tietyillä vetovoimaisilla asuinalueilla on jo nähtävissä hintapiikkejä tarjonnan pitkään jatkuneen vähäisyyden vuoksi. 

Sp-Kodille lokakuu oli koko historian paras kauppamäärissä ja liikevaihdossa

– Lokakuu oli ylivoimaisesti paras myyntikuukautemme koskaan. Edellinen myyntiennätyksemme oli syyskuulta. Rikoimme viime kuussa myös liikevaihtoennätyksemme, kertoo Rantanen. – Pk-seudulla asuntomarkkinan loppuvuoden osalta isona haasteena on myyntiin tulevien uusien kohteiden vähäisyys. Välittäjämme kertovat koronan toisen aallon lisänneen ihmisten varovaisuutta oman kodin myyntiin laittamisessa. Toimeksiantojen määrä on viime viikkoina vähentynyt.

– Myös meillä Nooassa on lainahakemusten määrissä havaittavissa pientä laskua vilkkaiden syyskuukausien jälkeen, toteaa Jäntti. – Luottoja myönnetään ja kauppoja tehdään kuitenkin yhä koko ajan.

– Myönnettyjen asuntolainojen keskikoot ovat Helsingissä laskeneet maaliskuusta lokakuuhun noin 10 prosenttia, kun taas esimerkiksi Vantaalla ja Keski-Uusimaalla lainat ovat keskimäärin 10 prosenttia suurempia, jatkaa Jäntti. – Tämä kuvaa sitä, ettei Helsingissä ole ollut korona-aikana riittävästi tarjolla isoja perheasuntoja. Pienempien asuntojen, yksiöiden ja kaksioiden, kauppa on pyörinyt hyvin.

– Helsingin keskustassa asuvat ovat halunneet etätöiden takia kotiin yhden huoneen lisää ja kerrostalokoteja on vaihdettu pihallisiin rivitaloasuntoihin ja omakotitaloihin pk-seudun muille alueille, sanoo Rantanen. 

 

Ota yhteyttä, niin keskustellaan aiheesta lisää:

 
 Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy

 puh. 050 341 1391

 jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa Jäntti Esa Jäntti

 Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki Oy

 puh. 040 038 3348

 esa.jantti@saastopankki.fi

 

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista