Sp-Kodin välittäjäkysely: maalämpö nostaa omakotitalon myyntihintaa kaukolämpöä enemmän – maalämpöä kannattaa harkita myös taloyhtiöihin

Tuoreessa Sp-Kodin kiinteistönvälittäjille tehdyssä kyselyssä arvioitiin omakotitalon lämmitysjärjestelmän vaikutusta sen myyntihintaan. Maalämpö päihitti kyselyssä muut lämmitystavat. Kokeneen isännöitsijän mukaan maalämpöön satsaaminen kannattaa omakotitalon lisäksi useimmiten myös kerros- ja rivitaloyhtiöissä, sillä se laskee asumiskustannuksia.

Kerrostaloja

Sp-Kodin kiinteistönvälittäjille lokakuussa 2020 tehdyn kyselyn mukaan omakotitalon myyntihintaa nostaa lämmitystavoista eniten kiinteistöön asennettu maalämpö. Toiseksi arvostetuin omakotitalon lämmitystapa oli ilmavesilämpöpumppu. Kolmannen sijan jakoivat ilmalämpöpumppu ja kaukolämpö.

– Suosittelen vertailemaan lämmitysmenetelmiä omakotitalon lisäksi myös kerros- ja rivitaloyhtiöissä, sillä lämmitys vaikuttaa merkittävästi kustannuksiin. Asumiskustannukset voivat parhaimmillaan laskea heti maalämmön asentamisen jälkeen, isännöitsijä Tomi Lindroos Kotitalon Isännöinti Oy:stä sanoo.

Kaukolämmöstä pidetään sitkeästi kiinni

Taloyhtiöissä mielikuva kaukolämmön edullisuudesta elää Lindroosin mukaan edelleen vahvana. Tänä päivänä kaukolämpö häviää kuitenkin maalämmölle kustannustehokkuudessa myös useimpien kerros- ja rivitaloyhtiöiden lämmitystapana.

– Törmään yllättävän paljon maalämmön vastaiseen asenteeseen taloyhtiöiden asukkaiden keskuudessa, vaikka laskelmat osoittaisivat säästöt, jotka maalämpö toisi mukanaan. Suosittelen jokaista taloyhtiötä selvittämään asiaa, sillä maalämpö on itsessään niin edullista, että erotuksella pystyy lyhentämään maalämpöön tehdyt investoinnit. Laskelmat saa ilmaiseksi osana maalämpötoimittajien tarjouspyyntöä eivätkä ne sido mihinkään, Lindroos sanoo.

Lindroosilla on tuore esimerkki siitä, kuinka kannattavaa maalämpöön siirtyminen voi olla: Helsingissä Steniuksentie 26:ssa sijaitseva taloyhtiö, jossa asumiskustannukset laskivat heti maalämmön asentamisen jälkeen.

– Laskimme, että maalämpöön tehty investointi on maksettu 12 vuodessa niin että osakkaiden vastikkeet pysyvät saman suuruisina kuin ennen remonttia. Lopulta sovimme lainan maksuajaksi 15 vuotta, minkä seurauksena asuntojen vastikkeet laskivat pienemmiksi kuin ne olivat ennen remonttia. Vielä kun maalämpöremontti on 15 vuoden päästä maksettu, energia on todella edullista, Lindroos sanoo.

Edellytyksenä lupa kaupungilta ja vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä

Helsingissä kantakaupungin taloyhtiöiden on melko hankalaa saada lupia syvälle maan sisään porattaviin maalämpökaivoihin. Kaupunki haluaa varata maanalaisen tilan esimerkiksi joukko- ja huoltoliikenteen käyttöön.

– Jos luvan saa Helsingin kantakaupungissa, taloyhtiön kannattaa yleensä investoida maalämpöön. Muualla Suomessa luvan voi saada helpommin, joten asia kannattaa joka tapauksessa selvittää, Tomi Lindroos sanoo.

Aivan kaikenlaisille kiinteistöille maalämpöön siirtyminen ei välttämättä ole kannattavaa. Merkittävin hidaste on, jos yhtiössä ei ole vesikiertoista lämmitysjärjestelmää.

– Sähkö- tai öljypattereilla lämmitettävässä talossa tai yhtiössä maalämpöön investointi on aika suuri, sillä maalämmön asentamisen lisäksi patterit pitää uusia vesikiertoisiksi. Jos on vielä kyse omakotitalosta tai parin asunnon yhtiöstä, kustannukset keskittyvät pienelle joukolle maksajia, Lindroos sanoo.

Muutoksessa kauko- tai öljylämmityksestä maalämpöön on huomioitava myös sähkökustannukset. Kaukolämpöverkosta on käytännössä irtauduttava kokonaan, joten kovien pakkasten sattuessa maalämmön tukena toimii tarvittaessa sähkölämmitys.

– Sähkön hinta vaihtelee eri puolilla Suomea erityisesti sähkönsiirtomaksujen vuoksi. Sähkön rooli onkin merkittävin epävarmuus, kun miettii maalämmön kustannustehokkuutta. Talven kylmyys vaihtelee eri vuosina. Mielestäni paras ratkaisu olisi, jos taloyhtiö voisi pysyä varmuuden vuoksi kytkettynä myös kaukolämpöverkkoon ja maksaisi kaukolämmöstä kulutuksen mukaan. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä kaukolämmön korkea perusmaksu on maksettava joka kuukausi, oli käyttöä tai ei, Lindroos pohtii.

Kiinnostuitko asunnon hinnanmuodostuksesta? Lue myös juttumme siitä, mitkä tekijät vaikuttavat Sp-Kodin kiinteistönvälittäjien kokemuksen mukaan eniten asunnon hintaan.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista

;