Käytetyn asunnon kaupassa on syytä olla tarkkana ja turhia hosumatta

Pk-seudun halutuimmilla asuinalueilla uutta kotia etsivät ja asunnonmyyjät löytävät toisensa tällä hetkellä alueiden sosiaalisen median ryhmissä, ja kauppoja lyödään lukkoon pikaisten ensisilmäysten perusteella. Käytetyn asunnon kaupassa on kuitenkin sekä ostajan että myyjän etu tehdä kauppa rauhassa ja asuntokaupan ammattilaisen kanssa, jotta kohteen kaikki tiedot sekä osapuolten vastuut ja velvollisuudet tulevat huolellisesti selvitettyä ennen kaupantekoa.

Iloinen vanhempi mies puhuu puhelimessa ja hymyilee. Hän voi ottaa rennosti, sillä talousasiat hoituvat Säästöpankin asiantuntijan kanssa.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ja Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti haluavat muistuttaa asunnonmyyjiä ja -ostajia paikoin kuumentuneessa markkinatilanteessa, että erityisesti käytettyjen asuntojen kaupassa maltti on valttia. Monien asunto-osakeyhtiöiden iso korjausvastikevelka on kasvanut entisestään, kun isoja remontteja on jouduttu koronan takia siirtämään.

– Ostajan kannalta on todella tärkeää malttaa perehtyä asuntoon myös pintaa syvemmältä sekä selvittää koko asunto-osakeyhtiön kunto, korjausvastikevelan suuruus ja taloudellinen tilanne huolellisesti ennen kaupantekoa, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

– Myyntiin on tullut paljon kohteita, joissa taloyhtiö on tehnyt päätöksen linjasaneerauksesta, ja sille on jo budjettikin valmiina. Monen kohteen osalta meillä on kuitenkin haasteita arvioida asunnon vakuusarvoa tai tehdä rahoituspäätöstä, kun remontin kustannusten jyvitystä ei tietenkään ole vielä tässä kohdin tehty, Jäntti jatkaa. – Kuluttajille saattaa olla haastavaa hahmottaa tulevan vastuun suuruus, kun se ei vielä näy papereissa.

Moni ostaa nyt asunnon kauniisiin pintoihin ja hyvään onneen luottaen

– Pk-seudulla on useita alueita, joissa lähes kaikki myyntiin tulevat kohteet myydään nyt heti. Hyvillä paikoilla asunnoista käydään hurjaa kilpailua, toteaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen

– Monet tekevät nyt ostopäätöksiä hyvään onneen luottaen ja ottamatta kunnolla selvää asioista. On heitäkin, jotka eivät tunnu välittävän siitä, että kauppahinnan päälle saattaa tulla maksettavaksi merkittävä lisäpotti taloyhtiön tulevien isojen remonttien myötä, Rantanen jatkaa.

– Palveluumme kuuluu varmistaa, että asiakas on täysin kartalla asunnon ja koko yhtiön kunnosta, korjaustarpeista, tulevista remonteista ja niiden kustannuksista, korostaa Jäntti. – Nämä asiat tulee tarkistaa ikävien yllätysten ja asuntokauppariidan välttämiseksi.

– Isännöitsijätodistuksellakin on iso merkitys, jos kaupanteon jälkeen kohteessa ilmenee ongelmia, toteaa Rantanen. – Ammattitaitoinen välittäjä huolehtii myyjän puolesta siitä, että todistukseen on merkitty kaikki oleelliset asiat. 

– Olipa omaa asuntoaan myymässä tai ei, jokaisen asunnonomistajan kannattaisi olla kiinnostunut paitsi omasta asunnostaan, myös siitä, miten asunto-osakeyhtiössä pidetään huolta hänen omaisuudestaan, muistuttaa Jäntti. – Kevään yhtiökokoukset lähestyvät. Niissä kannattaa omaa ääntä käyttää ja vaikuttaa siihen, miten yhtiön taloutta hoidetaan. 

– Pk-seudun asuntomarkkinoilla on tällä hetkellä vahva positiivinen draivi päällä. Kysyntää riittää, ja myytävääkin näyttää vihdoinkin tulevan koko ajan lisää. Välittäjämme uskovat, että seuraavien kolmen kuukauden aikana uusien toimeksiantojen ja asuntokauppojen määrä tulee edelleen kasvamaan, kertoo Rantanen. 

– Myös meillä uskotaan uusien asuntolainahakemusten ja kauppojen määrän lisääntyvän seuraavien kolmen kuukauden aikana, sanoo Jänttikin. – Etätyöt tulevat jatkumaan vielä pitkään. Kotitalouksien lisätilan ja oman pihan tarpeet eivät ole kadonneet minnekään, mikä tarkoittaa myös omakotitalojen ja pientalojen kysynnän pysyvän edelleen korkealla. 

 

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

 
 
 Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy

 puh. 050 341 1391

 jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa Jäntti Esa Jäntti

 Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki Oy

 puh. 040 038 3348

 esa.jantti@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija
...