Polarisoitumisen hillitsemiseksi tarvitaan uusia asuntopoliittisia ratkaisuja

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan Suomessa tarvitaan kipeästi uudenlaisia asuntopoliittisia ratkaisuja eri alueiden ja asuntomarkkinoidemme polarisoitumisen hillitsemiseksi. Harkitsemisen arvoisia keinoja ja mahdollisuuksia muuttotappioalueiden sekä pienten kuntien ja kaupunkien vetovoimaisuuden elinkelpoisuuden lisäämiseen on useita.

Sp-Koti tiedote 02/2021.

– Suomen asuntopolitiikan kehittämisessä jatkuvasti kiihtyvä polarisoituminen on merkittävin koko yhteiskuntaamme koskettava asia. Polarisaatiota on mahdotonta pysäyttää, mutta sen hillitsemiseksi olisi syytä tehdä enemmän, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Olemassaolostaan kamppailevien kuntien kannattaisi nyt rohkeasti alkaa pohtia ja kokeilla erilaisia uusia tapoja, joilla ne voisivat helpottaa omaa tilannettaan ja vahvistaa elinkelpoisuuttaan. Korona-aika, etätyöt ja kotona vietetyn ajan merkittävä lisääntyminen ovat saaneet monet kaupungeissa asuvat kotitaloudet ja perheet haaveilemaan maalle muutosta, jatkaa Rantanen. – Tästäkin syystä nyt voisi olla otollinen aika alkaa asuttaa koko Suomea uusin keinoin.

– Itse näkisin, että valtion kannattaisi tukea asuntotuotantoa erityisesti niillä syrjäseuduilla ja muuttotappioalueilla, joille asumisen säilyttäminen on tärkeää. ARA voisi esimerkiksi tukea sellaisten As Oy -muotoisten kohteiden rakentamista, joihin haja-asutusalueilla vanhoissa kiinteistöissä asuvat ikääntyvät ihmiset voisivat muuttaa, jos eivät enää pärjää omissa kodeissaan, ehdottaa Rantanen. – Jos ikäihmisillä olisi mahdollisuus asua kuntakeskuksen tai pienkaupungin kaavoitetulla alueella, heille pystyttäisiin myös paremmin turvaamaan kaikki kuntien lakisääteiset sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Olen myös miettinyt sitä, että kuntiemme ja kaupunkiemme kannattaisi ranta-alueidensa kaavoittamisessaan mahdollistaa nykyistä joustavammin myös vakituinen asuminen rantatonteilla. Meillä on paljon kuntia ja pieniä kaupunkeja, jotka sijaitsevat 50 kilometrin säteellä suurista kaupungeista. Uskon, että etätöiden yleistymisen myötä monet saattaisivat olla halukkaita rakentamaan omakotitalon ja muuttamaan järven rannalle, jos kulkuyhteydet lähikaupunkiin ovat riittävän hyvät.

Jukka Rantanen muistuttaa, että viime vuonna vapaa-ajan tonttien kysyntä lisääntyi merkittävästi. Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan alle kahden hehtaarin kokoisten rantatonttien kauppojen määrä lisääntyi 75 prosentilla, reilusta 700:sta yli 1100:een kauppaan. Vuonna 2020 loma-asuntojen kauppa lisääntyi edellisvuodesta 35,9 prosenttia. Kesämökkeily ei kuitenkaan ollut vain koronavuoden trendi. Rantasen mukaan loma-asuntojen kauppamäärät ovat kasvaneet viidessä vuodessa 50,5 prosenttia.

– Rantatonttien kaavoittaminen myös vakituiseen asumiseen saattaisi olla yksi keino saada etenkin kasvukeskusten ja keskisuurten kaupunkien ympäristökuntiin lisää asukkaita. Monet perheet voisivat yhdistää vakituisen ja vapaa-ajan asumisen, toteuttaa unelmansa kodista järven rannalla ja samalla myös säästää asumisen kokonaiskustannuksissaan, pohtii Rantanen.

– Toivon, että kunnissa mietittäisiin monipuolisesti ja avoimin mielin näitä kaikkia vaihtoehtoja. Miksei ranta-alueilla asemakaavaa voisi tehdä myös vakituiselle asumiselle?

Vuosi 2021 on alkanut asuntomarkkinoilla vauhdikkaasti

– KVKL:n hintaseurannan mukaan Suomessa tehtiin tammikuussa asuntokauppoja 0,8 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Käytettyjen asuntojen kauppoja tehtiin 4,4 prosenttia enemmän kuin vuoden 2020 tammikuussa, Rantanen kertoo. – Uusien asuntojen kauppamäärät sen sijaan laskivat vuodentakaisesta 14,7 prosenttia. Tämä johtuu siitä, että rakentamisen tahti on Suomessa hiipunut selvästi ja uudistuotannon varastot ovat alkaneet ehtyä.

– Markkinatilanteessamme on poikkeuksellista se, että loma-asuntoja myytiin tammikuussa 43 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Normaalisti loma-asuntojen kauppa vilkastuu maalis–huhtikuussa ja hiljenee heinäkuun jälkeen. Hiljaisten vuosien jälkeen kauppoja on tehty paljon myös tunturikohteissa. Tämäkin kertoo mielestäni siitä, että maaseutu ja luonto vetävät nyt suomalaisia puoleensa. Koronavuosi on osoittanut, ettei töiden takia ole pakko asua kaupungissa.

 

Ota yhteyttä, niin keskustellaan aiheesta lisää:


 Jukka Rantanen

 Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy 
 puh. 050 341 1391
 jukka.rantanen@spkoti.fi

 

 

 

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista

;