Vantaalla pienistä asunnoista kolmannes myydään ensiasunnon ostajille

Espoolle ja Helsingille marraskuu oli selvästi viime vuoden marraskuuta parempi asuntokauppakuukausi. Vantaalla vuodentakaisista kauppamääristä jäätiin 6,8 prosenttia. Syynä asuntomarkkinoiden negatiiviseen kehitykseen Vantaalla on ennen kaikkea myytävien kohteiden jo hälyttävän vähäinen määrä. Kysyntä on kovaa kaikenkokoisiin asuntoihin ja kaikkiin asuntotyyppeihin.

Nuori mies on saanut käteensä ensimmäisen oman kotinsa avaimet. Kodin hän löysi Sp-Koti-kiinteistönvälitysketjun kautta ja asuntolainan Säästöpankista.
– Asuntoja on myynnissä lähes viidennes vähemmän kuin normaalisti. Se vaikuttaa väkisinkin siihen, että kauppamäärät laahavat Vantaalla viime vuoden perässä, kertoo Sp-Koti Vantaan Yrittäjä Aimo Köpsi. – Ja mitä vähemmän asuntoja on myynnissä, sitä vaikeampaa on myös uusien kohteiden hankinta.

– Vantaalla kysytään tällä hetkellä eniten kaksioita. Yksiöiden ja kaksioiden myyntiajat ovat todella lyhyitä, Köpsi jatkaa. – Huomattavaa on, että kolmannes pienistä kerrostaloasunnoista myydään nyt ensiasunnon ostajille. 

– Vantaa tarjoaa ASP-säästäjälle erinomaisia mahdollisuuksia päästä kiinni omaan asuntoon pääkaupunkiseudulla, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti. – Sieltä saa vielä suhteellisen edullisesti hyväkuntoisen yksiön tai kaksion hyvien palveluiden ja julkisten kulkuyhteyksien läheisyydestä.

– Se on totta, Vantaalta saa samalla rahalla enemmän tilaa ja uudempia asuntoja hyvillä sijainneilla kuin Helsingistä ja Espoosta, joissa markkina on paikoin jopa ylikuumentunut tällä hetkellä, komppaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Marraskuussa kauppoja tehtiin Espoossa peräti 24,9 prosenttia ja Helsingissä 8,4 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

– Marraskuu oli 11,5 prosenttia viime vuotta parempi asuntokauppakuukausi koko maassa. Tätä voidaan pitää suurena yllätyksenä, varsinkin kun otetaan huomioon se, että asuntoja oli 19,8 prosenttia vähemmän myynnissä kuin vuosi sitten, jatkaa Rantanen. 

Sijoittajia on vähemmän liikkeellä Vantaalla 

– Myynnissä olevien asuntojen vähäisyys hidastaa kauppaa Vantaalla entisestään. Vaihtuvuus on lisääntynyt vauhdilla. Nyt kaupaksi ovat käyneet nekin asunnot, jotka ovat olleet hyvin pitkään myynnissä, kertoo Köpsi. – Esimerkiksi vanhojen kerrostaloasuntojen keskimääräinen myyntiaika on Vantaalla lähes kuukauden lyhyempi kuin muualla Suomessa. Nyt olisi erittäin hyvä aika vaihtaa asuntoa.

– Kysyntä on vilkasta kaikkia asuntotyyppejä kohtaan. Ihmiset hakevat kuitenkin pääasiassa uudehkoja ja hyväkuntoisia asuntoja, Köpsi jatkaa. – Vantaalla kaksioiden hinnat liikkuvat 150 000–200 000 euron välillä ja 2000-luvulla rakennettujen omakotitalojen 350 000–420 000 eurossa. Hinnoissa ei ole tapahtunut muutosta vuoden aikana.

– Sen sijaan tonttien hinnat ovat nousseet huimasti Vantaalla. Siellä on jo pitkään ollut huutava pula tonteista, mikä on valitettavasti nostanut niiden hinnat pilviin ja tavallisen omakotitalorakentajan ulottumattomiin, toteaa Jäntti. 

Radan varrella sijaitsevilla asuinalueilla kovaa kysyntää 

– Vantaan monista kivoista asuinalueista erityisen haluttuja tällä hetkellä ovat Tikkurila lähiympäristöineen, Leinelä Koivukylän kupeessa ja kenties hieman yllättäen myös Myyrmäki. Siellä käytettyjen asuntojen kauppa on mukavasti vilkastunut uudisasuntotuotannon imussa, kertoo Köpsi. –Pientaloalueista suosituimpia ovat vanhat tutut Hiekkaharju, Ruskeasanta, Kivistö ja Ylästö.

– Vaikka myytävien asuntojen pulasta on puhuttu koko syksy, ei tarjonnan määrä ole vieläkään lähtenyt korjaantumaan Vantaalla tai muuallakaan pk-seudulla, toteaa Rantanen. – Toivottavasti mahdollisimman monet asunnonvaihtoa suunnittelevat vantaalaisetkin uskaltaisivat nyt aktivoitua oman kodin myyntiin laittamisessa, kun kysyntää on paljon eri asuntotyyppeihin ja kaikki edellytykset nopeisiin ja hyviin kauppoihin on olemassa.

 
Lisätietoja:

 

 Yrittäjä, LKV, Sp-Koti Vantaa
 puh. 050 532 0905
 

 

 

 Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
 puh. 050 341 1391

 

 

Esa Jäntti Esa Jäntti
 Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki Oy
 puh. 040 038 3348
 esa.jantti@saastopankki.fi

 

 
Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista