Vuosi 2022 lupaa hyvää pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoille

Pk-seudun asuntomarkkinoiden lähes vuoden kestänyt ennätyksellisen hurja kauppabuumi on ohi. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla tehdään nyt asuntokauppoja samaan tahtiin kuin ennen korona-pandemiaa normaalissa asuntomarkkinatilanteessa. Tasainen kasvu jatkunee myös ensi vuonna, ennustamattomasta koronatilanteesta huolimatta. Tarjonnan vähäisyys on yhä iso haaste pk-seudulla.

Säästöpankin brändikuva.

– Pk-seudun asuntomarkkinoilla ollaan palattu koronapandemiaa edeltäneeseen normaaliin markkinatilanteeseen. Vaikka kauppamäärät ovat marraskuussa laskeneet vuodentakaisesta Espoossa 14,7 prosenttia, Helsingissä 5,5 prosenttia ja Vantaalla 2,8 prosenttia, ollaan pk-seudulla yhä 10 prosenttia plussalla viiden vuoden takaisiin lukuihin verrattuna, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Ja kun katsotaan tämän vuoden tammi–marraskuun lukuja, on vanhoja ja uusia asuntoja myyty pk-seudulla 15 prosenttia enemmän kuin samaan aikaan vuonna 2020. Espoo on ollut kovin kasvaja yli 6000 kauppamäärällään, Rantanen jatkaa. – Espoossa kasvua on ollut 18,5 prosenttia, Vantaalla 10,2 prosenttia ja Helsingissä 10,2 prosenttia.

– Helsingissä kauppamäärät ovat kasvaneet vähemmän kuin koko maassa keskimäärin (kasvua 15 %). Helsinkiläiset muuttavat tällä hetkellä enemmän kaupungista pois kuin kaupungin sisällä.

Uusien asuntojen kauppamäärät ovat kasvaneet Espoossa tämän vuoden tammi–marraskuun aikana 35,6 prosenttia. Vantaallakin kauppamäärät ovat kasvaneet 31,9 prosenttia, kun taas Helsingissä uusia asuntoja on myyty vain 7,8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020, Rantanen jatkaa. – Espoon hurja kasvu kauppamäärissä on uudistuotannosta johtuvaa. Espoossa on vanhoja asuntoja myyty 12,2 prosenttia, Vantaalla 14,8 prosenttia ja Helsingissä 10,7 prosenttia edellisvuotta enemmän.

KVKL:n hintaseurantapalvelun tilastojen mukaan vanhoja asuntoja on myyty pk-seudulla tammi–marraskuussa 11,8 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Vaikka vauhti tasaantuu, asunnot käyvät hyvin kaupaksi ensi vuonnakin

– Uskon positiivisen vireen jatkuvan pk-seudun asuntomarkkinoilla kovimman buumin rauhoittumisesta ja koronapandemian jatkumisesta huolimatta, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

– Myös rakentamisessa kuluva vuosi on ollut poikkeuksellisen vilkas. Tasaantuvan markkinan näkökulmasta on hyvä asia, että ensi vuonna uusia asuntoaloituksia on vähemmän. Rakennusteollisuus on arvioinut uusien asuntoaloitusten määrän laskevan ensi vuonna 44 000:sta noin 40 000:een, Jäntti jatkaa. – Rakentamisessakin palataan pandemiaa edeltävään tilanteeseen, sillä vuonna 2019 uusia asuntoaloituksia oli 40 500.

Asuntokaupassa sijainnin ja hyvien kulkuyhteyksien merkitys tulee kasvamaan entisestään. Vaikka yksityisautoilun tarve saattaa vähentyä etätyön yleistymisen myötä, sujuvat liikenneyhteydet ovat tärkeitä. Ihmiset liikkuvat vapaa-ajalla aktiivisesti, käyvät harrastuksissa ja nauttivat kasvukeskusten kulttuuritarjonnasta, painottaa Jäntti. – Nyt alkaa realisoitua esimerkiksi Pasilan ja Kalasataman sekä Espoossa Länsiväylän varren uusien asuinalueiden valmistumisten vaikutukset asuntojen hintakehitykseen alueilla. Länsimetron jatkeen ja Kehäradan valmistumiset nopeine yhteyksineen tulevat nostamaan alueiden arvostusta ja asuntojen hintoja entisestään.

– Korona on liikutellut asuntomarkkinaa keväästä 2020 lähtien ja vaikuttanut monin tavoin arkeemme, työntekoomme ja asumiseemme. Osa vaikutuksista jää pysyviksi. Esimerkiksi etätyö on tullut jäädäkseen. Siksi myös isojen asuntojen kysyntä varmasti vielä jatkuu meillä, uskoo Rantanen.

– Viimeisen kahden vuoden aikana Suomessa on avattu ennätysmäärä asp-tilejä, yli 50 000 kappaletta. Nyt onkin ensiasunnon ostajilla hyvät mahdollisuudet hankkia ensimmäinen oma koti, kun asuntosijoittajat eivät ole haalimassa itselleen kaikkia myyntiin tulevia pieniä asuntoja, Rantanen jatkaa.

– Markkinan tasaantuminen on alkanut jo näkyä muun muassa vuokramarkkinoilla vapaiden vuokra-asuntojen selvänä lisääntymisenä. Inflaatio on kiihtynyt nopeasti, ja ilmassa on myös kasvavaa jännitystä korkojen nousun suhteen, sanoo Jäntti.

Tärkein vinkki asunnonomistajalle ensi vuodelle: Suojaa taloutesi ajoissa koronnousulta

– Uusista asuntolainoista isoon osaan otetaan nyt korkosuojaus. Me pankissa suosittelemme niitä kaikille, joilla on lainaa, toteaa Jäntti. – Suosittelemme myös ammattilaisen käyttöä asunnon myynnissä ja ostossa.

Jokaisen asunnonomistajan on syytä varautua viimeistään nyt myös asumisen yleisten kustannusten nousuun. Oman talouden suunnittelussa on tärkeää osata ennakoida nousevien kustannusten vaikutus omaan maksukykyyn.

– Omasta kodista, elämän suurimmasta investoinnista, kannattaa pitää jatkuvasti hyvää huolta. Pakollisten huoltotoimenpiteiden ja korjausten laiminlyönti tai siirtäminen maksaa aina enemmän kuin asioista ajoissa huolehtiminen. Siksikin olisi tärkeää osallistua aktiivisesti päätöksentekoon myös omassa taloyhtiössä, muistuttaa Jäntti.

– Olen ensi vuoden osalta toiveikas. On mahdollista, että myyntitahti kiihtyy uudelleen, jos saamme enemmän asuntoja myyntiin. Tarjonnan vähäisyys on edelleen iso haaste pk-seudulla. Sitä saattaa helpottaa uudiskohteiden suuren määrän valmistuminen ja niiden ostajien nykyisten asuntojen tulo myyntiin, toteaa Rantanen.

Lähde: KVKL hintaseurantapalvelu

 

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391
jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa JänttiEsa Jäntti
Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki
040 038 3348
esa.jantti@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija
...